Ik maak me zorgen, minister

Geplaatst door

Beste minister, beste mevrouw Hennis,
Ik val gelijk maar met de deur in huis: Ik maak me een beetje zorgen. Zorgen over de toestand van de wereld. In Nederland, Europa, en de wereld zie ik steeds meer radicalisering, minder begrip, meer angst, minder verdraagzaamheid, meer conflicten, minder oplossingen. Zowel in Nederland, als wereldwijd lijken steeds meer groepen recht tegenover elkaar te staan. En misschien denk ik wel doem, maar dat vind ik zorgelijk.

Ik vind het zorgelijk dat Rusland boos is op de VS omdat de VS gevechtsvliegtuigen in Duitsland zet en zinspeelt op het upgraden van de nucleaire macht in Europa. Frankrijk is verontrust over de nieuwe opbouw van het Duitse leger. Rusland blijft rebellen bewapenen in Oekraïne, stationeert gevechtsvliegtuigen in Syrië en dreigt landen als Denemarken met nucleaire aanvallen.
Ondertussen wordt Europa het niet eens over oplossingen voor de vluchtelingen. Stuurt IS terroristen mee met echte vluchtelingen. Zijn Israël en Iran geen vrienden. Pakistan, India Afghanistan, in die hoek is het ook niet echt pais en vree. Is het in toekomstige economisch zwaargewicht Afrika steeds meer hommeles en dreigt een economische crisis in Azië als China de economie niet op gang krijgt. Japan heeft ondertussen, om tegenwicht te bieden aan de Chinese dominantie in Azië, een wet aangenomen die inzet van hun krijgsmacht in het buitenland toestaat.
Tel daarbij de onhoudbaarheid van ons financiële systeem, de energiecrisis die eraan komt, het gesteggel om de controle over de poolgebieden (vanwege olie), de ongelijke welvaartsverdeling tussen en binnen landen, tekort aan grondstofstoffen, tekort aan drinkwater, de klimaatverandering, steeds meer bacteriën en ziekten die resistent zijn tegen antibiotica, de botsingen tussen religies en ideologieën, oude denkpatronen en patriottische gevoelens, aanspraken op oude invloedssferen, en sterke wij-zij-gevoelens, en ik word een beetje moedeloos, minister. En ik ben best wel een heel positief gestemd mens.
Het lijkt erop alsof de mensheid zich aan het samenballen is om een grote omwenteling te bewerkstelligen. Historisch gezien gingen alle omwentelingen gepaard met geweld, oorlog, bloedvergieten en andere ellende. En de mens heeft in de geschiedenis bewezen bitter weinig te leren van de historie.
Wat nou als binnen nu en paar jaar ellende is minister? Wat nou als het ook hier dikke shit is? Hebben we dan weer vijf dagen? Of kunnen we het dan langer aan? U heeft de bezuinigingen gestopt. Ik hoop dat het op tijd was, minister.
Met zorgelijke groet,
Eduard van Brakel
Niks meer missen? Volg ons ook op twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.