Beste minister: ik weet nog wel een tekenaar!

Geplaatst door

Geachte mevrouw Hennis, beste Jeanine,
Hoe gaat het met u? Ik hoop iets beter nu er iets meer geld ter beschikking komt voor de Krijgsmacht. Dat heeft u maar mooi gedaan, het stoppen van de bezuinigingen. U bent de eerste minister onder wie er meer geld bij komt voor de Krijgsmacht. Dank daarvoor. Tegelijk moet u volgens mij af en toe ook met kromme tenen rondlopen, uzelf verbazend over merkwaardige financiële beslissingen die er worden genomen door het kabinet, maar ook in de maatschappij.

EDuard_bedanktIk heb bij dit bericht een mooi plaatje gedaan. Het is een soort schilderij van mijzelf. Oud-collega’s (dankjulliewel nogmaals!) hebben mij dat cadeau gedaan bij mij afscheid. Het is een behoorlijk treffende weergave van mijzelf: een hoedje, een militair jasje, een hardloopbroek, een gitaar en een biertje. Ik ben soms net een mens. Maar misschien kunt u me helpen. Ik heb het origineel van dat schilderij in de woonkamer staan, wellicht kan het kabinet besluiten om het te kopen voor 40 miljoen. Het is een modern kunstwerk, dus dat moet kunnen. Ik beloof dan dat ik die 40 miljoen bijna helemaal volledig overmaak aan Defensie (ik wil alleen wat extra aflossen zodat mijn huis weer boven water staat). De Krijgsmacht kan er vast wat nuttigs mee. Goed idee, nietwaar minister?
Of wellicht kan de Krijgsmacht een eigen betaald voetbal vereniging beginnen. Onder al die burgers en militairen moeten een paar talentjes rondlopen. Ik zie het helemaal voor me zo’n elftal. Een marinier van die snelle reactiemacht in de spits, op de vleugels een paar piloten (ja, heel flauw sorry), aanvallende middenvelder van een verkenningseenheid op de 10, verdedigende middenvelders uit de genie, de laatste man uit de Patriot-eenheden, aanvallende backs van het Korps Commandotroepen, spijkerharde verdedigers van het vuursteuncommando, en de goalkeeper komt natuurlijk bij een van de fregatten vandaan.
Dan hebben we niet alleen een kwalitatief goed team, maar kunnen we onze talentvolle pareltjes ook verkopen, voor extra inkomsten. PSV bijvoorbeeld heeft de afgelopen 2 jaar al meer dan 100 miljoen aan transferinkomsten gehad. 100 miljoen! En grote clubs geven gemakkelijk 150 miljoen aan nieuwe spelers uit, elk seizoen en als het moet doen ze dat in de winterstop nog eens. Dat zou een mooie pot extra inkomsten zijn. En wellicht kunnen we onze spelers dan terughuren als we ze nodig hebben bij missies. Dan zou het helemaal win-win- zijn. Meedoen met de Champions League is nog interessanter, omdat daar meer dan een miljard aan prijzengeld wordt verdeeld. Dat zou een mooie bonus betekenen voor de Krijgsmacht. Dan hoeven we onze eigen tanks niet meer terug te leasen, maar kunnen we ze gewoon kopen! Dus minister, eigenlijk moeten we die topsporters maar weer binnenhalen.
MFOZonder gekheid minister, ik ben blij dat er meer geld voor onze Krijgsmacht komt. Om de vrede te bewaren, moeten we ons voorbereiden op oorlog. Dat is natuurlijk een beetje tegenstrijdig, want het liefst zou je zien dat wapens en geweld helemaal niet nodig zijn in de wereld. Helaas bewijst de mensheid al eeuwen anders. Als je geen bewapening hebt, dan ben je een gemakkelijk doelwit voor terroristen en schurkenstaten. Want ook daar kunnen we de vergelijking met sport trekken. Je wint door een tegenstander op zijn zwakke plek te verslaan. En ik kan heel slecht tegen mijn verlies minister. Dus ik win liever. Ook met onze Krijgsmacht.
Ik ben blij dat we weer tanks krijgen. Ook al moeten ze we dan leasen. Maar misschien kunt u – voor het geval mijn schilderij niet zo veel waard blijkt te zijn – alvast wat schilderijen laten maken van onze Krijgsmacht in de glorietijd. Dat we die kunnen verkopen als het echt nodig is. Dan krijgen we misschien tegenstanders van investeringen van Defensie ook mee, omdat het dan om geld voor kunst gaat. En vervolgens kunt u onze commandanten blij maken met wat extra geld voor munitie of training, of achterstallig onderhoud. Ik weet nog wel een goede tekenaar, geef me maar een belletje!
Tot schrijfs!
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.