Weer tankeskadron voor Landmacht

Geplaatst door

Nederland krijgt weer een tankeskadron bestaande uit 18 tanks. Daarvoor worden onze laatste 16 tanks geschonken aan Duitsland, waarna onze Krijgsmacht er weer 18 huurt van de Duitsers. Duitsland update de tanks dan naar de laatste Leopard-versie (de A7+). De tanks worden gestationeerd in het Duitse Berge-Hohne. Dat is historisch gezien een belangrijke plek in de Nederlandse tankgeschiedenis.
Nederland en Duitsland gaan intensiever samenwerken op militair gebied. En deze tankdeal is een onderdeel van die samenwerking. Organiek valt het eskadron tanks onder de 43e Gemechaniseerde Brigade in Havelte. En die brigade wordt onderdeel van de Duitse Eerste Pantser Divisie. Een Duits tankbataljon wordt dan weer onderdeel van de Nederlandse Brigade en het Nederlandse eskadron is dan het ‘oranje-eskadron’ van de Duitse tankeenheid. Overigens heeft Nederland bedongen dat de tanks ook bij missies ingezet kunnen worden waar de Duitsers niet aan mee doen. Daarnaast kunnen de tanks ook ingezet worden bij oefeningen in Nederland.
In 2011 besloot de regering om alle Nederlandse tanks weg te bezuinigingen. Daarop werden de Leopard 2A6 tanks voortvarend verkocht. Onlangs werd besloten om vanwege de steeds onrustiger wordende internationale situatie de resterende paar tanks die niet verkocht waren weer uit de mottenballen te halen. Die tanks worden nu dus verkocht en weer teruggeleased van Duitsland.
Minister Hennis van Defensie is blij met de intensieve samenwerking: “Na de integratie van 11 Luchtmobiele Brigade in de Duitse Division Schnelle Kräfte is dit opnieuw een baanbrekende stap in de samenwerking met Duitsland. Deze integratie is een grote verbetering van de Europese mogelijkheden om op te treden.”

3 reacties

  1. Ik lees hierin niet de visie voor de langere termijn. Ik mag aannemen dat dit een oplossing is voor de zeer korte termijn en dat op niet al te lange termijn dit eskadron wordt uitgebreid naar een volledig Cavalerie Bataljon binnen 43MechBrig met eigen Leopard 2A7+NL en in de toekomst wellicht Leopard3NL MBT’s. Dan kan de tankcapaciteit worden verdeeld over Bergen Hohne en Havelte. Blijft het slechts een eskadron met Duitse tanks dan is het nut naar mijn mening zeer beperkt en vraag ik mij af wat men nu eigenlijk voor ogen heeft.
    Duidelijk is dat, gezien het wereldwijde dreigingsniveau, er veel meer geld naar Defensie moet en niet alleen voor tanks maar ook voor allerlei andere zaken waaronder het oplappen van de “Krijgsmacht”. Echter, in Nederland lijkt men weinig over te hebben voor Vrede en Veiligheid. Ik hoop maar dat dit snel zal veranderen. Komend jaar in ieder geval nog niet.
    Frits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.