Koning: militairen maken indruk en wekken bewondering

Geplaatst door

‘De manier waarop Nederlandse militairen zich inzetten voor vrede en veiligheid, maakt indruk en wekt bewondering.’ Dat zei Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag in zijn troonrede. Ook zei de Koning dat de Krijgsmacht er meer geld bij krijgt: in 2016 220 miljoen dat de komende jaren oploopt tot 345 miljoen per jaar. Het geld komt ten goede aan de verbetering van de operationele inzetbaarheid van de Krijgsmacht. Ook komt er meer geld voor missies. De totale Defensiebegroting komt uit op 7,3 miljard. Ter vergelijk: de staat betaalt jaarlijks 8,4 miljard aan rente op de Staatsschuld.
overheidsfinancien-sept2014-620px-png
De regering zet in op meer internationale samenwerking, waar de komst van een tankeskadron – samen met Duitsland – een voorbeeld van is. Ook wil de regering meer samenwerking binnen EU-, NAVO-, en VN-verband.
De aanpak van brandhaarden in de wereld moet niet alleen militair gebeuren, zo stelt de regering. Integratie met samengaan met ‘samenlevingsopbouw, versterking van de rechtsstaat, diplomatie in de regio, noodhulp en handelsbevordering’. Ook moet de NAVO sneller kunnen reageren op dreigingen in de wereld. De regering wil daarvoor aanpassing van de politieke besluitvorming en aanpassingen in militair opzicht.
Het extra geld, of ten opzichte van de periode voor 2011 een vermindering van de bezuiniging, is welkom. Diverse generaals en Defensiedeskundigen hebben de noodklok geluid. Mart de Kruif, bevelhebber van de Landmacht schreef vandaag het volgende op zijn Facebookpagina: ‘We gaan door op de weg naar boven, niet makkelijk maar weer stap verder’.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, april 2013 © RVD; foto: Koos Breukel.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, april 2013 © RVD; foto: Koos Breukel.

Het extra geld is een trendbreuk met de afgelopen Decennia toen er structureel keer op keer werd bezuinigd op de Krijgsmacht. Experts stellen dat Defensie structureel een miljard om de lopende achterstanden weg te werken. Het lijkt er op dat de internationale spanningen, en de verslechterde internationale veiligheid bijdragen aan de gewijzigde houding van politici ten opzichte van de Krijgsmacht. De woorden, door de Koning uitgesproken, geven die veranderende trend goed weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.