Snapt u het nog?

Geplaatst door

Mariniers ontruimen VU (foto: Defensie)
Mariniers ontruimen VU (foto: Defensie)

Terwijl defensie er per saldo nog steeds op achteruit gaat – geen feestbegroting voor de Krijgsmacht dus – zijn er de laatste weken wel besluiten genomen die de diversiteit van de Krijgsmacht aantonen. Zo is onder meer de missie in Mali verlengd, gaat de Koninklijke Marechaussee meer patrouilleren in onze grensgebieden, is er noodhulp ter beschikking gesteld aan de Dominicaanse Republiek, vangt de landmacht asielzoekers op in kazernes, hebben Mariniers geholpen bij de ontruiming van het VU-ziekenhuis, en gaat onze Luchtmacht onverdroten voort met de missie tegen IS. Gelukkig komen er ook investeringen aan: er komen extra Chinooks, waardoor de vloot straks 20 toestellen telt in plaats van de huidige 17.

Ondertussen knijpt de politiek in haar handjes, want er worden toekomstscenario’s geschetst van onbemande marineschepen, terwijl de ontwikkeling van drones ook steeds verder gaat. De bezuinigspotjes zijn alweer gevonden. Straks heeft de Krijgsmacht alleen nog maar een paar mannen en vrouwen met joysticks nodig en een kind kan de was doen (kikadewado!). Zeker als al dat materieel ook nog geleased kan worden, tegen aantrekkelijke voorwaarden natuurlijk, met onderhoud inbegrepen. Je hoeft er alleen nog maar brandstof in te gooien en kunt oorlogje spelen. Dat scheelt ook een boel technisch personeel voor het onderhoud. Maar daar is toch al tekort aan, aan technisch hooggekwalificeerd personeel, dus dat komt eigenlijk wel goed uit. Misschien dat de nieuwe Chinooks ook wel onbemand hun vlieguren kunnen maken in de toekomst, maar ik weet niet of dat is opgenomen in de MidlIfe-Update.
diplomacyHet heeft natuurlijk wel wat, dat onbemande. Volgens een kaartje van Buitenlandse Zaken is het felrood rondom de EU. Felrood van de instabiliteit. Als de vlam daar in de pan slaat hoeven we in ieder geval geen hartverscheurende foto’s te verwachten van het thuisfront dat afscheid neemt van hun dierbaren die naar oorlogsgebieden vertrekken. Door al dat onbemande gedoe kan oorlog ook gewoon vanuit de Nieuwe Werken Principes gevoerd worden. Gewoon twee dagen per week thuis inloggen en de andere drie op kantoor. ‘Nee, nu even niet jongen, papa moet even een paar terroristen uitschakelen’.
Maar alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk van de zotte dat bevelhebbers aan de bel trekken dat de Krijgsmacht het allemaal echt niet zo goed meer trekt, terwijl Buitenlandse Zaken kaartjes de wereld ingooit waaruit op zijn minst zorgelijke conclusies getrokken kunnen worden. Neem daarbij de verminderde economische groei in China en binnen no time staat er nog een regio in de wereld in brand. Want economische neergang wordt historisch gezien vaak gevolgd door periodes van politieke instabiliteit. En leren van het verleden, daar is de mensheid historisch gezien ook niet zo goed in geweest, dus ik verwacht weinig verbetering van dat front.
Externe strubbelingen, lastige internationale politieke verhoudingen, veranderende economische verhoudingen, sektarisch geweld, stromen vluchtelingen waarvan de komst zorgt voor onrust (en angst) in de samenleving, verschillen in waarden en economische vooruitzichten binnen Europa, de Verenigde Staten die steeds meer zelfvoorzienend worden op het gebied van energie en daardoor steeds minder belang hebben om agent te spelen in het Midden Oosten, landen binnen Europa die grenzen dicht willen doen, oude grootmachten die hun macht willen doen herleven en investeren in hun Krijgsmachten….
En toch blijft onze politiek op onze Krijgsmacht bezuinigingen. Ik snap het niet meer. U nog wel?
Door: Eduard van Brakel
Geen berichten meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief >>>
Foto’s: Ministerie van Defensie en ministerie van Buitenlandse Zaken (kaartje)

Eén reactie

  1. Noodhulp ter beschikking gesteld aan de Dominicaanse Republiek? Dit is niet correct. Het betreft een ander land en eiland: Dominica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.