CV90-bron: ministerie van Defensie

Geld voor reservisten op: dat is kwalijk

Geplaatst door

Generaal Mart de Kruif schrijft in een notitie die in handen is van NieuwsUur dat hij de inzet in Nederland van zijn militairen niet meer kan garanderen, het geld is op waardoor de inzet van reservisten aan banden komt te liggen. Het zoveelste signaal dat er iets structureel mis is bij onze Krijgsmacht. Deskundigen roepen al langer dat het zo niet langer kan. Dat de beetjes extra geld geen zoden aan de dijk zetten, omdat de beetjes extra eigenlijk geen extra zijn, maar een vermindering van zware bezuinigingen die op en door onze krijgsmacht worden doorgevoerd.

Maar ja, de politiek en luisteren naar deskundigen is geen combinatie die goed werkt. Deskundigen zijn roepende in de woestijn, terwijl politici verblind door macht, idealen en de lonkende volgende periode in het pluche allerlei waanzinnige besluiten doordrukken. Niet gehinderd door een realistische kijk op de wereld. Niet gehinderd door een visie die niet verder strekt dan een door korte termijn gewin vertroebelde analyse van de huidige toestand.
De missers van politici zijn groots. Ondanks waarschuwingen van deskundigen werd er door toenmalig minister Zalm een greep uit de pensioenkas gedaan. Ondanks waarschuwingen van deskundigen werd Griekenland toegelaten tot de euro. Ondanks waarschuwingen van deskundigen werd het PGB overgeheveld naar gemeenten en de sociale verzekeringsbank.
Nee, luisteren naar deskundigen daar zijn politici niet zo goed in. Maar als generaals nu zelf al toegeven tegen het beleid van de minister in te gaan, zou je zeggen dat het zelfs bij de meest halsstarrige politici begint te dagen dat er wellicht toch wel wat extra geld naar De Krijgsmacht moet. Voor een staatsgreep hoeven die politici gelukkig niet bang te zijn. Met ‘pang pang’ roepen wegens gebrek aan munitie, halverwege Den Haag stranden omdat de voertuigen in Nederland het niet goed meer doen, en de marine die ook in de haven moet blijven omdat niet alle schepen inzetbaar zijn, komen zelfs de beste ijzervreters niet aan de macht. Daarbij zijn er trouwens ook geen zware wapens meer waarmee eens echt schrik aangejaagd kan worden.
En gelukkig zeggen bronnen rond het kabinet dat de meest draconische bezuiniging van Hillen – die zelf ook toe heeft gegeven dat die bezuiniging niet helemaal juist was – een heel klein beetje wordt teruggedraaid. Door waarschijnlijk 250 miljoen extra ter beschikking te stellen. Dat structureel kan oplopen naar zo’n 375 miljoen.
De in de woestijn roepende deskundigen (zoals Rob de Wijk, Ton Welter en Anne-Marie Snels) echter stellen dat dit veel te weinig is. Er is volgens hen minstens een miljard nodig om de meest acute problemen te verhelpen. En dan is er nog niets extra’s. En daar waar Nederland erg trouw is met de in internationaal verband afgesproken 3%-begrotingstekort regel, en jaren haantje de voorste was bij het voldoen aan de in internationaal verband afgesproken 0,8% ontwikkelingshulpregel, daar blijft ons land in gebreke bij de 2%-regel van de NAVO. We halen krap de helft, al zitten we daar bij sommige rekenmethoden zelfs onder. Ook een miljard extra brengt ons niet veel dichterbij die internationale afspraak.
mart_de_kruifTerug naar die 2% zou het beste zijn voor de internationale positie van ons land. Maar het is helemaal goed voor onze nationale vrede en veiligheid. Want als gezagstrouwe generaals voor de zoveelste keer de noodklok luiden is er wat aan de hand. Maar als generaal De Kruif (foto) draconische maatregelen moeten treffen die recht tegen het regeringsbeleid ingaan, is de toestand echt onhoudbaar geworden. Reservisten die onder meer worden ingezet bij rampen en nationale evenementen kunnen niet meer worden ingezet. De poen is op. En dat is zeer kwalijk. En het is volledig te wijten aan de kortzichtigheid van politici.
Door: Eduard van Brakel
Hoofdredacteur Defensie-Platform

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.