Op naar Prinsjesdag!

Geplaatst door

Mart de Kruif 22-08-2015
 
Bovenstaande tweet van onze Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart der Kruif, laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

De vulling is goed, waarmee aan het hoeveelheidsaspect van het P(ersoneel) – van de trits O, P en F – wordt voldaan.

De O(rganisatie) staat echter op z’n achterste benen en hangt regelmatig aan de laatste mem, zoals onder andere genoegzaam blijkt uit een gebrek aan essentiële voorraden, reservedelen en munitie.

En de F(inanciën) zijn sinds 8 april 2011 – het verschijnen van de beleidsbrief ‘Defensie na de kredietcrisis: een kleinere krijgsmacht in een onrustige wereld’ – niet zo slecht geweest. Regelmatig verschijnen commentaren in de media die verwijzen naar een ‘vergelijkbare situatie’ aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Op 15 september horen we óf – en zo ja: hoe – het kabinet de O, P en F van onze krijgsmacht opnieuw in evenwicht wil en kan brengen.

Hopelijk horen we de derde dinsdag van de volgende maand meteen ook wat dan de consequenties zijn voor het ambitieniveau (visie), de taken en de middelen voor de krijgsmacht.

Het is namelijk allang geen vijf voor twaalf meer bij Defensie. De noodklok heeft reeds vele malen geluid.

Ondanks alle rapporten van gerenommeerde denktanks als Clingendael en HCSS en ondanks de pleidooien van gewezen ministers en generaals buiten dienst die bijna over elkaar heen buitelen en om het hardst roepen dat de urgentie om de klok terug te draaien huizenhoog is… nog steeds grijpt de regering niet in.

Politiek Den Haag hoort en ziet de commotie blijkbaar nauwelijks en zwijgt als het graf als het gaat om onze collectieve veiligheid.

Dames en heren: het gaat hier om uw en mijn landsbelang!

Intussen is de geopolitieke situatie aan zo’n beetje alle grenzen van het NAVO-verdragsgebied vol risico’s en/of ernstige dreigingen. Alleen al op basis van die politiek-strategische verwikkelingen is het totaal bezopen om Defensie aan haar organisatorische en financiële lot over te laten.

Laten we met z’n allen hopen en duimen dat de B.V. Nederland écht van mening is dat onze krijgsmacht – die essentiële collectieve verzekeringspolis – niet alleen zeer dringend maar vooral ook zeer dwingend geherfinancierd moet worden. Waarna bijvoorbeeld onze Commandant Landstrijdkrachten ook op het financiële en organisatorische vlak voortaan veel mooiere tweets kan posten.

Martijn Cornelissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.