'Staat krijgsmacht deplorabel'

Geplaatst door

Precies een jaar nadat minister Hennis van Defensie op BNR zei dat het naïef was om de Krijgsmacht uit te hollen, kwam voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer met de mededeling dat er wat hem betreft structureel een miljard bij moet bij Defensie. Hij volgt daarmee een lange rij van prominenten die stellen dat het genoeg is geweest met de bezuinigingen op Defensie. Volgens De Hoop Scheffer is de staat van de Krijgsmacht deplorabel en is Defensie al over het randje gevallen, zo stelt hij in een interview met BNR.

Met een miljard extra gaat Defensie er nog steeds op achteruit. De Krijgsmacht is nog steeds bezig met het ombuigen van de anderhalf miljard bezuiniging van Rutte 1. Een miljard extra met de toegezegde 375 miljoen extra geeft nog steeds een vermindering van het budget van een paar jaar geleden.

Een miljard structureel extra is een goed begin

En met een miljard kan er nog niets extra’s. Defensie-deskundige Rob de Wijk stelde eerder in een interview op het Defensie-Platform dat met een miljard alleen de lopende tekorten teniet worden gedaan, en de achterstanden in onderhoud en materieel teniet worden gedaan. De Hoop Scheffer sluit zich aan bij Rob de Wijk en noemt een miljard extra dan ook ‘een goed begin’.
Desondanks is het afwachten tot Prinsjesdag als de nieuwe Rijksbegroting bekend wordt gemaakt. Pas dan weten in hoeverre politici daadwerkelijk prioriteit gaan geven aan Defensie en de Krijgsmacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.