Ongebruikelijke oproep CDS volkomen terecht

Geplaatst door

Het is uniek dat de Commandant der Strijdkrachten in het openbaar de noodklok luidt over de toestand van de Krijgsmacht. Het is bizar dat politici lacherig doen over het ‘Pang, Pang’ roepen door militairen bij gebrek aan munitie. Het is terecht dat deskundigen erop wijzen dat er nog steeds geen extra geld bij Defensie komt, maar dat er nog steeds op onze Krijgsmacht wordt bezuinigd. Er wordt procentueel minder aan Defensie uitgegeven dan in de periode van het gebroken geweertje voor de Tweede Wereld oorlog.

De bezuinigingen hebben grote gaten geslagen in voorraden, in materieel, in onderhoud en hebben directe gevolgen voor de inzetbaarheid van onze militairen en hun materieel. De missie in Irak, waar onder meer zes F16’s tegen ISIS knokken wordt verkleind, en vanaf volgend jaar moeten onze F16’s zelfs roteren met Belgische gevechtsvliegtuigen. Ook heeft die inzet gevolgen voor de getraindheid van onze piloten. Die lopen een achterstand op in vlieg- en trainingsuren omdat er niet genoeg F16 inzetbaar zijn om ook te kunnen oefenen.
Patriot-luchtafweersysteem (foto: Defensie.nl) (foto: Defensie.nl)Generaal Middendorp moet als bevelhebber vaak nee verkopen als er een aanvraag komt voor militaire steun of bijstand. Zo is Nederland niet actief in de Middellandse Zee om daar in internationaal verband bij te dragen aan het helpen van vluchtelingen. De Patriotmissie om onze NAVO-bondgenoot Turkije te verdedigen tegen mogelijke raketaanvallen kon niet worden verlengd. Onlangs was er geen schip beschikbaar voor taken in onze Caribische gebiedsdelen. Ook was onze Marine niet in staat om door de Noordzee trekkende konvooien te schaduwen.
Ondertussen roepen militairen Pang, pang (of Pinda), en moet materieel worden gekannibaliseerd om ander materieel rijdende te houden. Ondertussen zijn alle tanks weg. Is het aantal fregatten gedecimeerd, is de artillerie bijna verdwenen, hebben we straks maximaal 40 gevechtsvliegtuigen, zijn de sinds een paar jaar operationele CV90 infanterievoertuigen voor de helft wegbezuinigd. Is een gemechaniseerde brigade omgevormd tot een lichte brigade.
Niet gek dus dat Middendorp vaker ‘Nee’ moet verkopen. En dat vaker Nee zeggen heeft gevolgen voor de internationale positie van Nederland. Toen Nederland Lead Nation was in Afghanistan bij de missie in Uruzgan, konden we aanschuiven bij het G20-overleg. Op hoog internationaal politiek niveau invloed hebben. Dat is ook een reden om een goede effectieve en inzetbare Krijgsmacht te hebben.

Generaal Middendorp (foto Defensie)
Generaal Middendorp (foto Defensie)

Een Krijgsmacht die onze politieke en economische belangen kan verdedigen en versterken. En dat heeft indirect ook gevolgen voor de economische groei en stabiliteit in Nederland zelf. In dat licht bezien is een Nee van Middendorp ook zeer onwenselijk. Omdat een Nee, er voor zorgt dat u en ik minder beleg op ons brood hebben.
De situatie waarin de Krijgsmacht zich bevindt is zorgelijk. Zeker omdat de wereld er niet veiliger op wordt. Het aantal conflicthaarden neemt toe, het risico van terroristische aanslagen blijft onverminderd hoog. Daarbij zijn de economische machtsposities in de wereld aan het verschuiven. Nieuwe (economische) grootmachten komen op, verschuivingen in de energievraag die invloed op de internationale verhoudingen hebben. Economische zwaartepunten zullen volgens deskundigen de komende jaren verschuiven richting Afrika en de opkomende economieën in Azië. Ook Demografisch gezien krijgen die gebieden meer invloed, waardoor ze aantrekkelijker worden als (toekomstige) afzetmarkt voor producten en luxegoederen. Het is niet voor niks dat juist in die gebieden onrust heerst. Willen wij onze huidige internationale positie en interne welvaart en welzijn behouden dan zullen we een sterke Krijgsmacht moeten hebben en houden. Voor onze veiligheid, voor onze toekomst, voor ons welzijn.
Gelukkig kunnen we ons nu druk maken over de kwaliteit van de zorg, over onze ouderen, over ons onderwijs, over duurzaamheid, over dierenwelzijn, over de economie. Dat kan omdat echt veilig is, omdat we het relatief goed hebben. Als die veiligheid wegvalt, als onze internationale positie vermindert, dan hebben we andere zaken aan ons hoofd. Als we economisch onderuit gaan, of in een conflictsituatie belanden, staan internationale samenwerking om economisch erboven op te komen en onze directe veiligheid opeens weer bovenaan het prioriteitenlijstje. Veiligheid die we voor vanzelfsprekend aannemen, maar die niet vanzelfsprekend is.
Daarom is de ongebruikelijke oproep van generaal Middendorp niet meer dan terecht. En zouden politici die lacherig doen over de omstandigheden waarin, en middelen waarmee onze militairen hun werk doen, zich moeten schamen. Zij zijn verantwoordelijkheid voor de afbraak van de Krijgsmacht. Laten ze dan nu hun verantwoordelijkheid weer nemen, en veiligheid als hoogste prioriteit nemen. En daarmee de Krijgsmacht weer opbouwen. Dat kan, tenminste als ze niet lacherig doen over het signaal dat onze hoogste militair heeft afgegeven. Het ongebruikelijke, maar oh zo terechte signaal.
Door: Eduard van Brakel

25 reacties

 1. De opperbevelhebber, heeft gelijk. De regering heeft niet in de gaten, dat het rekruteren van nieuwe militairen zo moeilijk gaat. Je zet ons land voor schut! Het zielige kleine Nederland!

  1. Defensie is ook tot carriere instituut vervallen, doe daar dan ook direct maar iets aan.
   En nu begeef ik mij op glad ijs, minder burgers meer militairen en dan ook zeker nog op key functie’s, ja maar wel die hun sporen hebben verdient!

 2. Geachte lezers, wat de generaal schrijft mag men niet alleen de politiek in de schoenen schuiven. In zijn algemeenheid is een groot deel van nederland hier schuldig aan. Het een en ander heeft namelijk enigsinds te maken met hoe wij omgaan met ons stemrecht. We moeten als burgers in nederland dus ook door onze stem mogelijkheid een daad stellen. Verder ben ik ook van mening dat er diverse voorgangers van hem niet hard genoeg hebben geroepen naar den haag dat de bodem is berijkt met de eeuwige bezuinigingen op defensie. Voor een genraal als deze kan ik alleen maar veel respect hebben zij zegt wat eraan schort.

  1. Het is heel simpel onze militaire leiders (generaals) hebben in principe zwijgplicht. Ze willen wel roepen maar mogen niet roepen. Slim hè van onze politici!!!!

 3. Er zit nog maar 1 ding op …. de regering hard treffen. Zowel de politie als defensie moeten Prinsjesdag gaan boycotten. Jullie (de regering) zorgen niet voor ons … dus zorgen wij niet voor jullie. Geen parade, geen afzetting, geen begeleiding etc. Onze Koning vindt het vermoedelijk niet eens een probleem. Kan me nl niet voorstellen dat hij het fijn vindt om een stuk vol met leugens voor te moeten lezen.

 4. Mijns inzien is er sprake van verkeerde verdelingen en ook een ietwat decadente cultuur binnen de krijgsmacht. Persoonlijk ben ik na een HBO opleiding onderaan begonnen bij de krijgsmacht. Op het laagste niveau riepen wij twaalf jaar geleden al ‘pinda, pinda, pinda. En jaartje later op de KMA werd er geroepen dat we de munitie aan het einde van de oefeningen wel op mochten maken omdat er toch genoeg besteld was. Nu vraag ik u? Mocht er onverhoopt oorlog uitbreken dan zijn het over het algemeen toch echt vooral de manschappen en onderofficieren die eerder zullen moeten schieten dan de officieren, of niet?
  Zoals gezegd….na twaalf jaren met veel plezier maar ook met extreme verwondering voor Defensie gewerkt te mogen hebben ben ik van mening dat er zeker NIET te weinig geld ter beschikking is.
  Mijns inzien mag iedereen die voor Defensie werkzaam is zichzelf eens achter de oren krabbelen en beseffen hoe ontzettend goed ze het hebben in de loopbaan met alle risico’s van dien waar ze zelf voor gekozen hebben. (Dit ten opzichte van de mensen die in een gewone burgermaatschappij werken.) Vooral op de hogere niveau’s waar een bepaalde decadentie er toch wel ingeslopen is. Om de hotelovernachtingen maar eens te noemen in langere oefeningen bijv. Noorwegen koudweertraining.
  Militairen met hogere rangen alstublieft geef eens zelf het goede voorbeeld. Volgens mij zijn ze gewoon gewend geraakt aan de decadentie die erin geslopen is. Vroeger was Defensie natuurlijk helemaal lui lekkerland en daar moeten, vooral de militairen die al lang voor Defensie werkzaam zijn aan wennen.
  Er is een cultuurverschuiving nodig bij Defensie. Ophouden met elkaar de hand boven het hoofd houden en ook eens zelf de verantwoordelijkheid nemen dan het maar weer af te schuiven op de politiek. De politiek kan toch ook géén fatsoenlijke besluiten nemen als de juiste informatie niet aan die politiek aangereikt wordt door de adviseurs van Defensie??? Mijns inzien nog steeds een graaicultuur gebaseerd op vriendjespolitiek! Als u begrijpt wat ik bedoel.
  Met Vriendelijke groeten,
  C. Driessen
  Voor open en eerlijke communicatie!

  1. Ik weet niet wat je in die twaalf jaar gedaan hebt.. Maar je had beter moeten opletten vrees ik.
   Als je het in 2008 met 8,5 miljard moet doen. (Wat eigenlijk al veel te weinig is)
   Hoe kan 7,6 miljard in 2014 dan ineens voldoende zijn?
   Dat terwijl het materiaal waarmee gewerkt moet worden oud, versleten en onbetrouwbaar is.
   In dit artikel wordt nog niet eens gesproken over het zwaar onderbetaalde personeel. Zodra een manschap op oefening gaat werkt hij namelijk voor een schrale €1,80 per uur.
   Hij werkt overigens een stuk harder dan een burger-bureautijger die dat zomaar eens kan doen voor het 20-voudige.
   Met teleurgestelde groeten terug,
   De armoedzaaier die voor jouw veiligheid werkt

  2. ik weet niet bij welk onderdeel C.Driessen gediend heeft maar ik heb tijdens oefeningen en uitzendingen geen hotel van binnen gezien en altijd een tent als onderkomen gehad.
   Ik denk dus dat het decadente wel meevalt.
   Er had gewoon niet met de botte bijl gehakt moeten worden.

   1. Er zijn wel degelijk defensie onderdelen die tijdens oefening in hotel slapen en nu piepen als dat in tentjes moet. En jaren terug werd er pinda geroepen. Bezuinigen moeten we allemaal maar binnen defensie moet je wel op de juiste zaken bezuinigen.

 5. Heren,
  Het onderlinge gekibbel brengt ons in deze discussie niet veel verder !
  Wat wel een feit is, is dat er genoeg bevelhebber hebben geroepen bij elke bezuiniging dat het niet ten kosten gaat van de Slagkracht ????????????????
  Raar als er geen tanks meer zijn ( oja daar leasen we nu wat van want we hebben ze wel nodig) of minder F-16 of minder personeel dan gaat dat ten kosten van slagkracht namelijk met 100 F-16ś kan ik meer dan met 68 stuks, dit geld voor al het wapentuig en natuurlijk mensen maar dat snapt iedereen wel.
  Maar wat we wel in Nederland willen is niet te veel geld uitgeven voor nieuwe vliegtuigen die hard nodig zijn (wat men ook vindt van de JSF).
  In Nederland moet men begrijpen dat als we een Defensie apparaat willen die overal op kan treden dit geld kost.
  Kortom we doen het of we doen het niet en als we het doen dan ook volgens de internationale en NAVO afspraken.
  Een bepaalt percentage van het BNP gaat het slecht dan heeft Defensie minder, gaat het goed dan hebben we wat meer.

  1. Beste Dave,
   Ik werk al wat langer voor defensie dan dat jij gedaan hebt. De KMA als voorbeeld gebruiken om je argument (dat er geld genoeg zou zijn) kracht bij te zetten slaat kant noch wal. Ik heb 4 jaar op het instituut mogen doorbrengen en ik heb ook daar de budgetten harder zien krimpen dan een wollen trui op 60 graden. Tijdens mijn opleiding heb ik vaker pinda-pinda geroepen dan dat ik pinda’s heb gegeten in de Spijkerbar. Dat er af en toe een jaartje tussen zit waarbij er ogenschijnlijk wat munitie over was (want dat heeft ook een houdbaarheidsdatum) wil niet zeggen dat er Krijgsmachtbreed te veel geld is. Ohja, officieren (in opleiding) zijn op de eerste plaats ook militair en moeten dus ook een wapen kunnen hanteren. Stel je voor dat de luitenants in Uruzgan zich achter hun manschappen zouden moeten verbergen tijdens een vuurgevecht… Geeft te denken, niet?
   Daarnaast heb je het over ‘decadentie’ bij de officieren… over dure hotels tijdens oefeningen en graaicultuur op het hoogste niveau. Dit bewijst dat je echt geen flauw benul hebt hoe ‘het leger’ echt werkt. Natuurlijk zijn er uitwassen en bestaan er collega’s die de grenzen van wat mogelijk is (binnen de regels) opzoeken en daar dankbaar gebruik van maken. Sterker nog, er zijn collega’s die zich hebben laten verleiden tot ogenschijnlijke omkoping bij aanbestedingen. Wat mij betreft mag de laatste groep per direct oneervol worden ontslagen. Echter, dit soort incidenten, want dat zijn het, zegt niets over de intenties van de rest van de groep.
   Ik steek mijn hand er voor in het vuur dat 99% van mijn collega’s officier hart voor de zaak heeft, zich houdt aan hun eed of belofte en zich integer gedraagt. Ik ben er ook van overtuigd dat in de ‘rapportageketen’ er voldoende aandacht is (geweest) voor de dreigende tekorten en de consequenties van reorganisatie na reorganisatie. Waar gaat het dan mis zul je me vragen? Ook daar heb ik antwoord op: het ligt aan ons zelf! Wij hebben een can-do-mentaliteit. Daar zijn we tenslotte op geselecteerd. Wat betekent dat dan? Nou, als je een opdracht krijgt van je baas, dat je alle mogelijkheden tegen elkaar afweegt en ondanks alle beperkingen met een oplossing en een plan komt. Dat is de essentie van leiding geven onder verzwaarde omstandigheden! En dat plan dat voer je trots en enthousiast uit. Je zet een stapje extra, je vraagt je personeel een stapje extra te zetten. Wij gaan tenslotte door waar anderen stoppen.
   Ja maar moet er dan niet een keer iets gebeuren zul je je dan afvragen? Ja, er zal iets moeten gebeuren. Geheel tegen onze overtuiging zullen we toch ‘nee’ moeten gaan verkopen aan onze baas, en dan ook de consequenties accepteren. Maar zolang er collega’s zijn die roepen dat ze de klus kunnen klaren, ook met minder middelen en personeel, gaat er NIETS veranderen. Ik vind daarom het signaal van de CDS een heel moedige. Dit past nl helemaal niet bij een carrière-officier: tegen je baas roepen dat het niet meer kan als we zo doorgaan. Maar zijn personeel respecteert zijn standpunt wel, sommigen zullen zelfs opgelucht zijn dat er eindelijk een commandant is die de stilte heeft doorbroken, die durft te zeggen wat hij écht denkt en voelt. Dan kunnen wij misschien nu ook langzaam stoppen met op onze tenen lopen.
   Beste Dave, succes met je loopbaan buiten Defensie. Waarschijnlijk verdien je nu meer dan bij Defensie en dat is je gegund. Maar ik wed dat je de onderlinge kameraadschap, het samen ergens voor gaan en het doorzettingsvermogen van je collega’s soms best wel eens mist.
   Ik blijf voorlopig hier werken. Ja, met een salaris dat al jaren hetzelfde is, secundaire arbeidsvoorwaarden die steeds soberder worden en dezelfde hoeveelheid werk met steeds minder mensen en middelen. Maar ik doe het niet voor het geld. Ik doe het niet om een wit voetje te halen bij mijn baas zodat mijn carrière een impuls krijgt. Ik doe het voor mijn collega’s ‘in het veld’ en voor de ‘mensen thuis’. Omdat ik geloof dat vrijheid niet gratis is. Omdat ik geloof dat een Krijgsmacht enthousiaste doorzetters nodig heeft, die, ook als het even tegenzit, een stapje extra zetten. Die doorgaan waar anderen al lang gestopt zijn.

    1. Geachte Ko de Boswachter,
     Natuurlijk aanvaard ik jou excuus maar ieder goed oplettende lezer zal zelf wel hebben gelezen dat het niet over mij gaat.
     Aan het einde van jou betoog zeg jij iets moois over witte voetjes e.d.
     Ik ben het er volledig mee eens er zijn nog steeds militairen die militair zijn geworden vanuit een overtuiging, ik reken mijzelf daar ook toe. Natuurlijk waren ruim 30 jaar geleden de secundaire arbeidsvoorwaarden beter en was dat mede een reden. Maar laat het duidelijk zijn mijn hoofdmotief was dat ik wat wilde beteken voor de BV Nederland net als een verpleger een geestelijk verzorgen, politie en ga zo maar door. allemaal mensen die een hoger doel dienen , en bij defensie met de mogelijkheid om het ultieme offer te moeten brengen. En ik vindt dat de BV nederland en dus de politiek daar eens bewust van mag zijn en dat gaan belonen naar behoren. En niet zoals ik het nu zie dat een collega gewond van uitzending terug komt uitgekotst wordt!
     Maar even terug naar de Kern Hulde voor deze GENERAAL en wel een geschreven met hoofdletters.

 6. Leert Nederland en haar regering van de geschiedenis? In de jaren ’40 stond de krijgsmacht er hetzelfde voor. Is dit struisvogelpolitiek?

 7. We ( de leiding / geldverkwisters ) moeten eens goed kijken hoe het geld word verbruikt. De verdeling is niet goed. Aan de sf eenheden gaat het meeste op, maar gaan het minst zuinig met hun materiaal om. Jammer sf, stumpers

 8. C. Driessen, deze is voor u, hoe kan je als ex professional bij defensie dit zeggen.
  Waar is het bij jou mis gegaan, tuurlijk er zijn altijd verbeteringen nodig om ervoor te zorgen dat sommige zaken efficiënter worden gedaan. Net als bij elk ander (winstmakend)bedrijf.
  Kennelijk heb je niet de militaire mentaliteit en met deze negatieve houding kan je sowieso niet functioneren binnen een organisatie met can do mentaliteit. Burgers zouden eens moeten zien wat we bij defensie toch maar kunnen met de uitrusting die we krijgen, inventiviteit en motivatie dat zijn goede competenties van een militair die bij jou volgens mij niet aan de orde zijn.
  Ik ben ook weg bij Defensie na 12 jaren, gelukkig kijk ik er anders op terug.
  En aan ALLE POLITICI : DEFENSIE IS OOK EEN ORGAAN WAT DOOR JULLIE (mis)GEBRUIKT WORD OM BELANGEN TE BEHARTIGEN WAAROM ZIJN ER EEN AANTAL POLITICI ZO KORTZICHTIG.

 9. Persoonlijk had ik al tijden reactie verwacht van ons hoofdbestuur. het enige wat er tot nu toe gedaan was is de bezuinigingen verpakken in mooie slogans. Kleiner sterker, one team one mission, defensie 3.0 etc etc. De meesten onder het defensiepersoneel, iig de ouderegeneratie zonder de jobhoppers voor hun hoofd te slaan, vinden het werk nog steeds boeiend. kameraadschap en het prachtige werk motiveert ze, niet de slogans die ontsproten zijn vanuit het “pluche”.
  Deze discussie komt altijd op na gebeurtenissen op het wereldtoneel, 9/11, annexatie van de Krim, MH17 en opkomst IS etc etc. Komt er een luwte in de gebeurtenissen is men al gauw vergeten wat het nut van defensie is. Het verdedigen van de (handels) belangen van Nederland en het verdedigen van behouden van de vrijheid die een ieder geniet in ons mooie land. Misschien dat lacherige politici ooit eens inzien dat vrede niet vanzelfsprekend is en dat er gelukkig nog mensen zijn die zo gemotiveerd zijn dat indien er wat gebeurd in ons mooie land deze miltairen ook die lacherige politici andere creticasters beschermen zodat ze commentaar kunnen geven vanuit de veiligheid van hun woonkamerstoel.

 10. Een krijgsmacht uitzenden ter verheerlijking van eigenbelang en in eigen land de krijgsmacht degenereren tot een pistolen Paultje eenheid. Schamen doe ik me en dat zou de rest van ons Nederland ook moeten doen. Stop met uitzenden en gebruik dat geld voor de juiste materialen. Eis meer geld als je ons land en andere landen wil helpen. HEF ANDERS DE KRIJGSMACHT MAAR OP en ga maar rustig slapen want ons gebeurt toch niets, toch ???????. Niets geleerd van het verleden.

 11. De EU & VS ”win win” en destabilisatie politiek van het Midden-Oosten heeft er in geresulteerd dat er een groot gevaar is ontstaan voor het vrije Westen.. Nog even en moet het ploffertjes pistool van zoon lief te voorschijn worden gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.