Komkommertijd… jammer voor Defensie!

Geplaatst door

Het is “in ‘t hartje van den komkommertyd”, zoals Multatuli al in de 19e eeuw schreef, en dat is voor Defensie op z’n zachtst gezegd erg jammer.
Niet jammer voor u natuurlijk, want begrijp me goed: u geniet terecht van uw welverdiende vakantie en heeft op dit moment absoluut geen behoefte aan nieuws over oorlogen en andere ellende, enige vorm van inspanning (anders dan een duik in zee) of kelderende beursnoteringen.
Kortom, blijft u vooral lekker genieten!
Dat doen wij in Nederland ook, vooral van de komkommertijd die de media traditiegetrouw teistert.
defensiebudget
De media schreeuwen weer eens moord en brand over Defensie.
De aanleiding is helaas het gebrek aan munitie bij de krijgsmacht en het pang-pang dan wel pinda-pinda roepen tijdens schietoefeningen.
Het is logisch dat dit breed wordt uitgemeten, want het zijn woelige tijden. In deze tijden wil je piepers hebben om mee te kunnen knallen als de poep de ventilator raakt!
Wie beweert dat er voorshands geen enkele reden is om werkelijk ongerust te zijn, leeft onder een steen. Gelukkig laten de komkommertijdingen ons geloven dat de Nederlander zich bewust is van de roerige wereld waarin we leven.
Of is dit schijn die bedriegt?
Gisteren nog, 4 augustus 2015, vond een overtuigende 94% van de luisteraars van BNR Nieuwsradio dat het onderwerp ‘Er moet meer geld naar Defensie’ hartstikke juist is.
Toestand krijgsmacht zorgwekkend
En vandaag, 5 augustus 2015, is een ruime meerderheid in de lezersrubriek Wat u Zegt van De Telegraaf eveneens de mening toegedaan dat er veel meer geld naar Defensie moet:
“Sommigen vinden het “beschamend” dat de Defensie-uitgaven van ons land niet voldoen aan de NAVO-norm van 2% van het BNP. […] Dat extra geld mag van bijna negentig procent van u ten koste gaan van Ontwikkelingssamenwerking en van veertig procent ten koste van subsidie voor duurzame energie. Slechts 3 procent vindt dat het ten koste van onderwijs of gezondheidszorg mag gaan.”
Als de luisteraars van BNR en de lezers van de krant van wakker Nederland het in de Nederlandse politiek voor het zeggen zouden hebben, bedroeg de Defensiebegroting morgen 2% van het bruto nationaal product.
2% is de NAVO-norm en morgen zou stukken beter zijn dan in 2024. Dan kán het te laat zijn. Wie weet of dit jaar niet de ‘stilte-voor-de-storm’ is zoals die voor beide wereldoorlogen plaatshad?
Op de NATO Summit Wales 2014 kwamen de gezamenlijke lidstaten overeen dat wie minder dan 2% van het BNP aan Defensie besteedt de daling van de Defensie-uitgaven een halt toeroept en juist streeft naar een groei hiervan. In punt 5 van de slotverklaring van deze topconferentie staat nota bene zwart op wit dat de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten “will aim to move towards the existing NATO guideline of spending 2% of GDP on defence within a decade”.
Papier is echter geduldig, in tegenstelling tot de politieke en militaire ontwikkelingen in de wereld. Die gaan gewoon door, komkommertijd of niet.
Daarom is het wrang voor Defensie dat al die artikelen ten gunste van meer geld en spulletjes voor de krijgsmacht juist nu verschijnen, op het hoogtepunt van de zomer, wanneer geen hond een krant leest of naar de radio luistert.
Hoe representatief zouden die enquêtes eigenlijk zijn?
 

Martijn Cornelissen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.