Generaal Middendorp (foto Defensie)

Bevelhebber Middendorp: Krijgsmacht balanceert op het randje

Geplaatst door

De Krijgsmacht balanceert op het randje. Dat zegt onze hoogste militair, generaal Tom Middendorp, Hij luidt, hoogste ongebruikelijk voor een bevelhebber, in de Defensiekrant de noodklok over de toestand van de krijgsmacht. Volgens de generaal moet het fundament versterkt worden. Hij doelt daarmee waarschijnlijk op het op peil brengen van voorraden, en het verhogen van de materiele inzetbaarheid.

Middendorp geeft aan dat er een zware wissel is getrokken op de Krijgsmacht, en dat hij al geregeld ‘nee’ moet verkopen. De werkdruk is toegenomen, net als de tekorten. De Commandant der Strijdkrachten ziet de vraag naar inzet van de Krijgsmacht toenemen, mede door het toenemende aantal conflicten in de wereld. De Krijgsmacht kan daardoor het aantal aanvragen voor bijstand niet meer aan.
De CDS neemt in de Defensiekrant geen blad voor de mond: ‘We zijn de laatste jaren flink uitgekleed. We zitten nu te krap in ons jasje, gelet op de verslechterende veiligheidssituatie.’ Minister Hennis van Defensie doet er volgens hem alles aan om meer geld voor de Krijgsmacht te krijgen. Het beetje extra dat de het afgelopen jaar is gekomen, heeft ‘de ergste pijn verzacht’. Maar er is er meer geld nodig. Middendorp ziet de politieke bereidheid om ook meer geld voor Defensie beschikbaar te stellen.

Generaal Middendorp
Generaal Middendorp

Daarnaast pleit de commandant voor meer maatschappelijke steun voor de Krijgsmacht. Die steun is volgens hem onontbeerlijk: ‘Die maatschappelijke steun hebben we hard nodig om de krijgsmacht te versterken, om de dreigingen het hoofd te kunnen bieden, maar ook om proportioneel bij te dragen aan onze veiligheidspolis; het NAVO-bondgenootschap.’
Onlangs werd bekend dat Middendorp langer bevelhebber blijft. Tot 2017 blijft hij in functie.
Foto’s bij artikel: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.