Onbekende Helden

Geplaatst door

“Helden zijn het, onze militairen.” In ons nuchtere Nederland hoor je het niet vaak. Veel militairen geven aan zichzelf niet snel zo te zullen noemen. Ze voelden zich op een of andere manier geroepen tot de krijgsmacht, maar maakt dat hen tot helden? Ik zeg ‘ja’. Je inzetten voor vrede en veiligheid; vechten om andere mensen te beschermen: volgens mij past dat precies in de definitie van een held. Natuurlijk vind mijn vriend het best leuk als ik zeg dat hij mijn held is, maar er zijn er dus nog een heleboel waar we met zijn allen wel wat meer waardering voor zouden mogen tonen. Onbekende helden zijn het dubbele onderwerp van dit bericht. Stichting Onbekende Helden zet zich namelijk in voor precies die groep mensen.
Mogelijk hebt u de kleurrijke stickers al eens voorbij zien komen de afgelopen tijd. Vanaf 18 juni jongstleden is de stichting namelijk begonnen met de stickercampagne voor bedrijven die voordelen bieden als waardering van veteranen, of die veteranen of reservisten in dienst hebben. Daarnaast is er nog de basis oranje sticker waarmee algemene waardering voor veteranen uitgedragen wordt. Veel bedrijven hebben zich al aangemeld met kortingsacties voor veteranen. Mooi is dat de acties zich niet beperken tot zaken als survivallen en airsoften, maar bijvoorbeeld ook eten, drinken, vakanties en fotografie betreffen. Kortom, voor elke Onbekende Held, maar ook voor diens thuisfront, is er wel een interessante actie te vinden. Dat spreekt mij vanuit het thuisfront natuurlijk extra aan. (Wat niet wegneemt dat er ook in het thuisfront mensen van survivallen zullen houden.) Dit alles sluit bovendien aan bij het feit dat de stichting aandacht vraagt voor veteranen en reservisten die in de burgermaatschappij (gaan) werken. De acties moeten erom draaien dat deze mensen ook waardering krijgen buiten hun dienst om. Daarnaast leren bedrijven op deze manier de toegevoegde waarde kennen van medewerkers met militaire ervaring. Niet voor niets verschenen op deze pagina al vaker berichten over de goede combinaties die te maken zijn met militairen in het bedrijfsleven.
Een volledige lijst van alle bedrijven met speciale aanbiedingen is op de website van Onbekende Helden nog niet te vinden, vanwege de enorme drukte waar de organisatie mee kampt. Dat is goed nieuws, want het betekent dat er een bijzonder grote interesse is! Op de Facebookpagina is het grootste deel van de deelnemende bedrijven al wel terug te vinden. Let wel: de Onbekende Helden van de stichting zijn met name die mensen die beschikken over een Veteranenpas (om daarmee de discussie over de exacte definitie van veteranen even uit de weg te gaan hier). De meeste acties van bedrijven richten zich dan ook op deze groep. Er zijn er echter wel enkele tussen die ook voor actief dienende militairen zonder veteranenstatus beschikbaar zijn (met de Defensiepas dus). Dat sluit wat meer aan bij het feit dat de stichting zich ook inzet voor reservisten, die soms veel vragen van werkgevers door hun militaire “bijbaantje”. De sticker ‘reservisten hier werkzaam’ gaat er niet per definitie om dat het beter is voor een bedrijf wanneer er reservisten werkzaam zijn. Militaire ervaringen kunnen veel bijdragen, maar belangrijker is in dit geval dat een bedrijf aantoont trots te zijn op het in dienst hebben van reservisten en hier dan ook goed mee om te zullen gaan. Het is een teken voor andere (werkzoekende) reservisten dat zij welkom zijn ondanks de speciale eisen die bij hun werk als reservist komen kijken.
De voordelen van een lijst bedrijven die korting verlenen aan militairen/veteranen lijken me duidelijk. Het is een leuk extraatje, waarbij het bovendien vooral gaat om de waardering die hiermee uitgesproken wordt voor deze mensen en wat zij doen of gedaan hebben. Onze krijgsmacht mag best wat meer gewaardeerd worden in de samenleving. Ook de speciale aandacht voor banen voor of al bezet door veteranen bij bedrijven in de burgermaatschappij, kan daaraan bijdragen. De speciale aandacht voor baanmogelijkheden voor reservisten vind ik persoonlijk nog iets belangrijker. Niet omdat ik vind dat reservisten meer waardering verdienen, maar omdat ik daar meer problemen voorzie. Een veteraan die overstapt naar de burgermaatschappij, doet dat immers volledig. Hij neemt allerlei kennis en ervaringen met zich mee en mogelijk spelen er dingen die van invloed kunnen zijn op hoe de veteraan werkt, maar in principe kan hij of zij een normale burgerfunctie zonder problemen vervullen. In het geval van reservisten blijft de werknemer echter verbonden aan defensie, met opleidingen, oefeningen en inzet die allemaal plots op kunnen duiken onder werktijd bij de burgerfuncties. Het idee om geregeld onverwacht op korte termijn vervanging te moeten zoeken voor de reservist, soms bovendien onduidelijk voor hoe lang precies, zal best wat werkgevers afschrikken. Om die reden vind ik het goed dat er dankzij Onbekende Helden ook voor dit punt meer aandacht gegenereerd kan worden en reservisten kunnen zien waar ze welkom zijn. Hopelijk stimuleert dat gelijk andere bedrijven om te kijken hoe zij met reservisten in het personeelsbestand (zouden) kunnen omgaan.
De problemen waar reservisten bij bedrijven tegenaan lopen, doen mij denken aan de problemen die veel thuisfronters ook kennen. Hoewel geen onderdeel van Defensie, als thuisfront bevind je je wel in die wereld van continu afscheid nemen, de weekendrelatie en de onmogelijkheid om met zekerheid wat dan ook te plannen. Geen vroegboekkorting voor ons; het thuisfront leeft op last-minutes. Dat hoort er nu eenmaal bij en is echt wel te doen hoor, dus dit is niet bedoeld als klaagzang. Het is echter wel zo dat een overzicht van bedrijven (zowel werkgevers, als scholen voor de kinderen, want ook dat is vaak lastig!) die bereid zijn rekening te houden met onduidelijke of wijzigende vertrek-/aankomstdata van militairen bij uitzending en last-minute vakantie aanvragen, erg welkom zou zijn voor velen. Met een partner die doordeweeks op de kazerne overnacht, wil je juist die zaterdag en zondag vrij zijn. Als je partner op uitzending gaat of terug thuiskomt, wil je erbij zijn (met eventuele kinderen), ook als de datum zes keer verandert voor het moment echt daar is. Natuurlijk zou iedereen graag makkelijk vrij willen krijgen, maar het zou fijn zijn als er in dit soort situaties echt rekening mee gehouden werd. Ik heb het al van meerdere partners gehoord: in ruil daarvoor is extra werken als de militair van huis is geen probleem. Graag zelfs, want het zorgt voor afleiding.
Helaas voor alle thuisfronters die net als ik nog studeren, niet met hun militair samenwonen en elkaar alleen in de weekends zien: bijbaantjes voor naast de studie, waarbij je alleen doordeweeks werkt, maar die rekening houden met roosterwijzigingen zijn bijzonder zeldzaam. Maar proberen het weekend zoveel mogelijk vrij te houden voor leuke dingen samen, zorgt wèl voor hele goede motivatie om doordeweeks extra hard te studeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.