Mogelijk 3,6 procent loonsverhoging militairen

Geplaatst door

Toekomstige militairen kunnen er last van krijgen, maar toch zeggen ingewijden dat er een loonsverhoging van 3,6% voor rijksambtenaren, onder wie agenten en militairen, in het verschiet ligt. De loonsverhoging wordt betaald met hulp van het ABP. Om de pensioenen toekomstbestendig te houden, moet het overheidspensioenfonds zijn dekkingsgraad stapsgewijs verhogen, in 2016 met zo’n 1 procent. In het nu voorliggende plan wordt het werkgeversdeel daarvan gebruikt om de lonen volgend jaar met 3,6 procent te verhogen.

Ondanks dat het een boekhoudkundige truc is, en ook een greep uit de kas, reageren bonden en politici over het algemeen positief. Daarbij rekent het kabinet op toekomstige meevallers die dan de reserves van het ABP weer kunnen aanvullen. Overigens ontkent de politievakbond ACP dat er een akkoord op handen is.
Eerder werd bekend dat militairen een slarisverhoging van 0,8% zouden krijgen, maar die wordt ook bekostigd uit pensioenen en is dus een sigaar uit eigen doos. Toch moet er wel wat gebeuren, want het kabinet wil 5 miljard lastenverlichting. Het zou dus op zijn minst opmerkelijk zijn als militairen, en ander rijkspersoneel, dat al jaren op de 0-lijn staat er niets bij zou krijgen.
De cao-onderhandelingen voor Defensie lopen nog, al zijn er wel deelakkoorden gesloten. Ook roepen veel politieke partijen om een verhoging van het Defensiebudget. Al moet er veel bij om de laatste bezuiniging van Rutte 1 ongedaan te maken.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.