Eerste draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uitgereikt

Geplaatst door

Yeb-Jan Joustra is op veteranendag als eerste Nederlander onderscheiden met het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen. De medaille staat symbool voor de inzet van meer dan 9000 VN-militairen die tussen 1979 en 1985 in Libanon dienden. In 1988 kregen de VN-vredesmachten de Nobelprijs voor de vrede voor missies tussen 1956 en 1988. De insigne is daar een afgeleide van.

Minister Hennis sprak bij de uitreiking het belang uit van de missie in Libanon: Die uitzending vormde in zekere zin de opmaat voor de latere missies van onze krijgsmacht. De daar geleerde lessen worden tot op de dag van vandaag gebruikt. Bijvoorbeeld als het gaat om de zorg vóór, tijdens én na de missie. Veteranenzorg doet ertoe. De opdracht is de veteraan recht te doen.”

De onderscheiding is ook voor hen die tot 1988 deelnamen aan VN-vredesmissies in onder meer Congo (UJOC), India/Pakistan (UNIPOM), Syrië/Jordanië (UNTSO) of Jemen (UNYOM). Met Joustra ontvingen vandaag nog 19 anderen het draaginsigne.

Daarnaast kregen 65 militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Zij maakten recent deel uit van missies in Europees, NAVO of VN-verband. Hennis: “Namens ons land stonden zij in de frontlinie, zetten zij zich in op plekken waar angst en onrecht heersen. Voor de veteranen vandaag aanwezig, voor alle veteranen van Nederland: dank voor uw inzet, dank voor uw moed!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.