Het wordt zomer

Geplaatst door

Het wordt zomer. Nou ja, daar lijkt het op. De temperaturen moeten binnenkort toch echt gaan stijgen, want de langste dag hebben we al achter de rug. Het weer lijkt daarmee een beetje op de politiek in relatie tot Defensie. Je weet nooit precies wat het wordt. Maar 1 ding is zeker: de winter is achter de rug, want er komt meer geld voor Defensie.

Dat de meteorologische zomer is begonnen, wil niet zeggen dat de mussen gelijk dood van het dak vallen door de hitte. Ook niet bij de Krijgsmacht. Het geld dat er bij komt, is niet genoeg om alle vorstschade die ontstaan is in de winter te herstellen. Het huis staat er nog wel en in de zomer voldoet het prima, als het warm weer is. Maar als straks na de zomer de herfststormen weer losbarsten, dan is zitten we toch in de kou, en tocht het.
Laat staan wat er gebeurt als de zomer niet doorzet, en er een zomerstorm losbarst. Dat zou zomaar kunnen, want door de klimaatverandering, wordt het weer extremer. Het lijkt net de echte wereld, die eerst zo vredig en veilig leek, maar waar nu ook een klimaatverandering plaatsvindt. Meer en meer stormen van onveiligheid en geweld, zelfs aan de grenzen van ons veilige Europa.
Doordat de depressies in de winter zo groot waren, is ons veilige huis zwaar beschadigd. Net zoals Defensie. De politiek heeft de verkeerde weersverwachting uitgesproken, en heeft op een verkeerde weersverwachting gehandeld. Politici hielden rekening met een gematigd klimaat, met vooral veel zon, weinig wind, weinig regen en aangename temperaturen voor de komende jaren. Maar die verwachting lijkt niet uit te komen.
Amol1Storm, regen, wind, en verhoudingen die onder het vriespunt liggen lijken waarschijnlijker. Doordat er niet geïnvesteerd is in het stormvast maken van huis, moeten we nu vrezen dat we in de kou en de nattigheid komen te zitten. Tenzij we geluk hebben en het weer bijtrekt, of tenzij we alles op alles kunnen zetten om ons veilige huis weer winterklaar te maken.
Ik hoop dat politici hun les hebben geleerd. En dat ze ondanks dat het zomer is, toch huizen bouwen die de ergste winters kunnen doorstaan. Want inmiddels zouden we het moeten weten, niets is zo veranderlijk als het weer.

Eén reactie

 1. Het zijn niet alleen de politici die hun les moeten leren, ook het publiek, de kiezers, zullen hun les moeten leren, willen zij in vrijheid , onafhankelijkheid en vrede blijven leven.
  Juist de kiezers hebben zich laten verlokken door op politieke partijen te stemmen, die het
  ‘ vredesdividend ‘ gebruikten als Manna uit de Hemel en dat geld rondstrooiden als lokmiddel om hun machtspositie te behouden in het parlement. Defensie ging van de Agenda, daar waar het nota bene behoort tot de categorie High Politics: handhaving van de veiligheid en stabiliteit in het Koninkrijk en het NATO Verdragsgebied als eerst prioriteit boven ieder partijbelang verheven.
  Er zou toch nooit meer oorlog komen in Europa.
  Maar (veel) geld doet mensen veranderen, heb,- en graaizucht komen naar boven, het is nooit genoeg. Verlekkerd kijkt men naar de opbrengsten van het Vredesdividend en sluit de ogen voor de afbraak die men aanricht onder de Krijgsmacht die daardoor niet meer in staat is de externe en interne veiligheid van ‘s lands bevolking te waarborgen. Militairen moeten immers doen zoals de politiek haar beveelt is het eeuwenlang ingepeperd, opstaan en een grens trekken dat het zo niet langer meer kan, staat gelijk aan insubordinatie met als sanctie ontslag.
  Tekorten die in de Rijksbegroting ontstonden wegens te vrijgevig gedrag, werden afgedekt door wederom in de geldbuidel van Defensie te tasten. De ‘ visie ‘ die daar aan ten grondslag lag, was slechts een kortzichtige : roofbouw op de defensiebegroting om het financieringstekort binnen de perken te houden.
  Regering, parlement en bevolking hebben boter op hun hoofd als zij nu ah en wee roepen, het is ook zo lafhartig en halfslachtig om nu te zeggen ‘ hoe kan het zo verkeren’ , men wist het al jaren lang drommels goed, de deplorabele staat van Zijne Majesteit’s Krijgsmacht, de verslechterende politieke en militaire situatie in en rondom Europa. Er wordt al jarenlang door gezaghebbende experts voor gewaarschuwd, maar naar hen werd niet geluisterd, de werkelijkheid is als een nachtmerrie, wij dromen zo graag van de eeuwige vrede.
  Nederlands opeenvolgende kabinetten hebben willens en wetens hun rug omgedraaid en gehoopt dat het wel over zou waaien, immers ‘ als je geschoren wordt moet je stil zitten ‘ naar goed Nederlands gebruik. De consequenties van die houding hebben we meerdere malen aan den lijve ondervonden in de vorige eeuw. Maar de mens is hardleers en maakt haar fouten telkens weer opnieuw.
  Nederland is daar helaas geen uitzondering in; haar houding geldt feitelijk voor geheel Europa, dat zich gedraagt als een vol gevreten, zelfvoldane dame van hoge leeftijd die denkt door haar vergane glorie nog bekoorlijk te zijn en daardoor de pais en vree te handhaven.
  Europa en Nederland worden nu geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Niet Poetin leeft in een andere wereld, zoals Angela Merckel zei, maar Europa leeft in een andere, surrealistische wereld.
  Alleen visie, leiderschap en durf kunnen het paradijs Europa nog in stand houden, maar dat moet dan wel heel snel gebeuren.
  Wat dat betreft mogen wij dankbaar zijn met onze huidige Minister van Defensie die niet schroomt als een Jeanne D’Arc der Lage Landen om de tekorten van de Krijgsmacht luid en duidelijk aan de orde te stellen en keihard knokt binnen haar kabinet om de Krijgsmacht weer het budget en de middelen te geven om zich van haar taak op professionele wijze te kwijten, voor het Koninkrijk, en als een loyale en consistente partner van de NAVO.
  Ton Welter
  Coalition For Defense

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.