'Krijgsmacht kan elementaire taken niet uitvoeren'

Geplaatst door

De Krijgsmacht is niet meer in staat haar meest elementaire taken uit te voeren. Dat zegt oud-minister van Defensie Hans Hillen in het AD. Volgens hem is het extra geld dat er nu bijkomt ‘statiegeld’. Er is volgens Hillen minstens een miljard extra nodig. Onlangs stelde defensie-deskundige Rob de Wijk op het Defensie-Platform ook al dat er minstens een miljard extra nodig is.

oud-minister Hillen (rechts) foto: Defensie
oud-minister Hillen (rechts) foto: Defensie

Hillen was als minister verantwoordelijk voor het uitvoeren van een van de grootste bezuinigingsoperaties op de Krijgsmacht. Een bezuiniging die de Krijgsmacht nog steeds aan het verwerken is. Er komt de komende jaren 375 miljoen extra bij, maar daarmee kunnen de lopende tekorten aan materieel, munitie en brandstof niet eens goed opgevuld worden. Hillen stelt in het AD dat de bezuiniging waarvoor hij verantwoordelijk was niet goed was, ‘maar het stond in het regeerakkoord’, zegt hij.
Vorige week stuurde minister Hennis van Defensie een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze zegt dat ‘Defensie weer moet leren vechten’. Daarvoor moet de Krijgsmacht eerst de ‘sleetse plekken in de eigen organisatie oplappen’. De 375 miljoen die daarvoor extra komt, is niet voldoende.
Dat zien ook politieke partijen en militairen vakbonden. Zij reageren teleurgesteld op de brief van Hennis, waarin niet over geld wordt gesproken. Verschillende politieke partijen pleitten voor een verhoging van het budget met tenminste 750 miljoen per jaar. Hillen noemt de 375 miljoen ’te weinig en te laat’.

5 reacties

  1. Hillen stelt in het AD dat de bezuiniging waarvoor hij verantwoordelijk was niet goed was, ‘maar het stond in het regeerakkoord’, zegt hij.
    Met andere woorden : Ik deed alsof ik voor mijn personeel stond maar ondertussen drukte ik de sloop en roofbouw bezuinigingen door. Dit omdat een select gezelschap van ondeskundigen van mening dat het allemaal wel wat minder kon……

  2. “Er komt de komende jaren 375 miljoen extra bij…” Wordt in mindering gebracht op de bezuinigingen is reëler…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.