Koning Willem-Alexander mee op patrouille (foto: ministerie van Defensie)

Nederland zet missies Irak en Mali voort

Geplaatst door

De militaire missies in Irak en Mali worden voortgezet. De missie tegen IS in Irak wordt verkleind. Dat hebben de regeringspartijen VVD en PvdA besloten. De missies worden met 1 jaar verlengd. De Tweede Kamer had duidelijkheid rondom de financiering geëist en die wordt nu gegeven. In 2016 en 2017 gaat het om 75 miljoen euro en in 2018 en 2019 om 60 miljoen, zo weet het AD. Minister Hennis van Defensie en en minister Koenders van Buitenlandse Zaken hebben daar afspraken over gemaakt met het ministerie van Financiën.

In Mali is Nederland met 450 militairen aanwezig. Nederlanders verzamelen daar inlichtingen en vormen daarmee de oren en ogen van VN-missie in het land.

Training in Irak (Foto: ministerie van Defensie)
Training in Irak (Foto: ministerie van Defensie)

In Irak doet Nederland op manieren mee aan de missies tegen de terroristen van de Islamitische Staat. Onze F16’s bombarderen dagelijks doelen van IS, terwijl Nederlandse militairen onder meer Koerdische Peshmerga’s en Iraakse commando’s opleiden. Het aantal F16’s dat meedoet aan de missie wordt teruggebracht van 8 naar 6 stuks. De toestellen hebben door hun ouderdom en intensieve inzet veel onderhoud nodig. Twee van de 6 toestellen zijn reservetoestellen.
Ook betekent de verlenging van de missie dat er niet genoeg toestellen zijn om piloten te kunnen blijven trainen. Een deel van hen loopt daardoor trainingsachterstand op. Daardoor zijn ze niet direct inzetbaar voor missies.

Eén reactie

  1. Hoe lang moet deze ellende nog voortduren ? Een schaamteloze vertoning van de Nederlandse regering met a poor man’ s Air Force, Navy and Army, die misbruikt maakt van de ‘ can do’ mentaliteit van onze militairen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.