Gevechtsbereidheid Nederland laag

Geplaatst door

Rob de Wijk beklaagde zich onlangs dat hij het absurd vindt dat er zo weinig prioriteit aan defensie wordt gegeven in de politiek. Maar eigenlijk is dat helemaal niet raar. Slechts 15 procent van de Nederlanders is bereid te vechten voor ons land als dat moet. Generaal Hans Damen deelde via verschillende sociale media een plaatje, met toch wel schrikbarende statistieken. De gevechtsbereidheid (om maar eens in militaire termen te blijven) onder de Nederlanders is erg laag.

Sterker nog, we staan ongeveer helemaal onderaan, samen met Duitsland (dat wil investeert in Defensie), Japan (dat ook investeert in Defensie) en België (dat zou moeten investeren in Defensie). Hoewel Duitsland en Japan historisch gezien wel een wat ander oorlogsverleden hebben dan Nederland. Het Europese land met de hoogste gevechtsbereidheid is Finland, met 74 procent. Toevallig of niet is dat wel een land dat al decennia lang in meer of mindere angst leeft voor Rusland, dat Finland als een soort afvallige provincie beschouwt.
Fight_country
De meeste landen van West-Europa zijn niet meer zo gewend aan dreiging van vreemde mogendheden. We leven als zo lang in vrijheid en hebben het (ondanks de economische crisis) erg goed. Daardoor lijkt het erop dat we vergeten zijn dat we zonder die vrijheid, zonder de strijd die gevochten is in een ver verleden, het nu wel niet zo goed gehad hadden. En lijken we vergeten dat zonder veiligheid, zonder Defensie, er niets over is van de dingen waar we ons nu druk over hoeven te maken.
Als er oorlog is, dan heeft onderwijs niet de hoogste prioriteit, dan heeft gezondheidszorg niet de hoogste prioriteit, dan heeft duurzaamheid niet de hoogste prioriteit. Dan is het veiligheid. Zonder veiligheid, is er niets. En daarom is het juist goed dat er nu weer stemmen opgaan om weer flink te investeren in de Krijgsmacht, omdat die onze welvaart en welzijn kan veilig stellen. Want veiligheid is daarvoor het allerbelangrijkste.
Door: Eduard van Brakel
 

16 reacties

  1. Wat doe je dan nog hier….wegwezen zou ik zeggen. Lekker emigreren naar een land waar het wel naar je zin is. En vooral stoppen met profiteren van alles wat er voor je geregeld is en wordt!

  2. Wat doe je dan nog hier….wegwezen zou ik zeggen. Lekker emigreren naar een land waar het wel naar je zin is. En vooral stoppen met profiteren van alles wat er voor je geregeld is en wordt!

  3. Ooooo wat heb jij het toch goed in ons landje. Je had ook kunnen aanspoelen in een rubber boot in Italië. Die mensen doen een moord voor het leven wat jij hebt. Als je het hier zo slecht vind rot je toch lekker op. Maar veel beter zal je niet vinden.

 1. Dat kan ook niet anders, het voorbeeld is gegeven door het NEPKoningshuis.
  Vluchten met je diamanten, ook al kost dat het leven van 10 Britse militairen en vervolgens in de doofpot!
  Bericht zal wel snel verdwijnen, in iedergeval door naar de AIVD.
  Echter het is geschiedenis en geplaatst onder eigen naam.

 2. Wat de politiek doet heeft niets te maken met de interesse van het volk. Het zijn politici die liever ons land afschaffen dan het te verdedigen. Het is belachelijk dat de zorguitgaven in 12 jaar tijd zijn verdubbeld, wat niemand kan verklaren, terwijl op defensie alleen maar wordt gesneden. Er wordt inmiddels 9x zo veel aan zorg dan aan defensie uitgegeven. Triest.

 3. Mijn hypothese is dat dit te maken heeft met de afbraak van de nationale identiteit en een gevoel van samenhorigheid en eenheid. Die is helemaal zoek in dit land met dank aan de politiek. Zou je dit onderzoek puur onder defensie medewerkers houden, dan zou dit wel iets hoger zijn, maar zeker niet boven de 50%.Al 7 jaar geen cent erbij, maar wel door haagse regelingen 10% ingeleverd, en je dan ook nog laten kapotschieten in een ver geiteland waar de politiek je heen gestuurd heeft zonder goede reden. Die klojo`s in Den Haag onder leiding van Pinokkio en Hennis maken dit land kapot inclusief Defensie, en zich dan ook nog afvragen waarom niemand meer bij de krijgsmacht wil !!!! Ze moeten zich eigenlijk diep schamen…………….

 4. Volgens de pyramide van Maslow staat veiligheid als tweede primaire behoefte genoteerd.
  Deze behoefte moet dan volgens mij ook gestimuleerd worden met de benodigde middelen om dit gevoel van veiligheid te waarborgen.
  Dat de politiek een afwachtende houding aanneemt t.a.v. een forse investering in Defensie is huiveringswekkend.
  Mij dunkt dat de geschiedenis, ongeveer 75 jaar geleden, genoeg stof tot nadenken geeft.
  Als onze bevolking konstant erop gewezen wordt dat ons Defensie apparaat uitgehold is, missies nauwelijks nog te dragen zijn door het ontbreken van reservematerieel of zelfs het ontbreken van budget om te oefenen, dan begrijp ik dat de gevechtsbereidheid laag is, of in elk geval het ontbreken van motivatie.
  Men kan heden ten dagen, met de toenemende dreiging uit het oosten, niet enkel en alleen vertrouwen op het collectief (NAVO). Als lid van deze organisatie ligt een deel van deze verantwoordelijkheid bij onszelf (lees,de politiek).
  Hulde overigens aan het personeel, dienend onder het rood,wit,blauw,welke loyaal is aan de organisatie, no matter what!!

 5. http://www.volkskrant.nl/dossier-klopt-dat-wel-/is-slechts-15-procent-nederlanders-bereid-te-vechten-voor-eigen-land~a4077515/
  Niet alles geloven wat je leest kinderen.
  De verschillen in resultaten waren er omdat het onderzoek bagger is.
  Groot verschil tussen wil je voor Nederland vechten in een vredesmissie in zandland?
  of…… hey.. de vijand valt Nederland aan ga jij vechten om Nederland te beschermen.
  Iedereen gesnapt?
  Voortaan bekijk je eerst hoe het onderzoek gedaan is:
  -suggestieve vragen.
  -hoe grote onderzoeksgroep.
  -multiple choice
  -face to face, telefonisch, anoniem, enquete online.
  etc
  Weet je dit niet dan is het onderzoek bagger en zegt het helemaal niks!!!!!

 6. Oh en je hoort je ogen uit je kop te schamen als jullie dit onderzoek ook maar voor 1 enkele seconde hebben geloofd.
  Reacties zoals hier en onzinnige artikelen van Luuk Koelman zijn de reden dat slecht onderzoek als dit aan geloofwaardigheid wint.
  Een fijne dag!

 7. Het hangt samen met het feit dat Nederland zijn soevereiniteit is kwijtgeraakt en wordt gezien als een onderdeel van Europa. En ook met onze Koningin, die heeft gezegd ‘De Nederlander bestaat niet’. En met onze media en politici die de Nederlandse identiteit zo snel mogelijk willen doen verdwijnen. Eigenlijk is er nog nauwelijks een Nederland, het enige dat nog hard is, is de belastingdienst.
  Logisch dat mensen voor zo’n verouderd en totaal abstract concept niet meer willen vechten. Daarbij komt dan nog dat iedereen weet dat er zoveel op het leger bezuinigd is dat vechten voor Nederland vooral sneuvelen voor Nederland zal zijn.

 8. Nederland is het land van de koopman en de dominee. De generaal is hier nooit van betekenis geweest. Deze denkwijze zie je terug bij de overheid maar ook bij de bevolking. Slechts 15% wilt vechten als het erop aankomt. Ik denk dat dit cijfer wel degelijk klopt. In mijn omgeving zie ik dit terug. Ik waarschuw ook, dat dit niet goed is. Een wereld die zich bewapent, terwijl Nederland achterblijft.
  Maar, laten wij eerlijk wezen, het overheidsgeld wordt gestoken in sociale activiteiten en leuke dingen, die geen rendement opbrengen. Dat was trouwens in de gouden eeuw niet veel anders. Michiel de Ruyter werd ook met te weinig materieel de zee opgestuurd.
  Als ik zie hoe de burger zich soms bijna wanhopig vasthoudt aan de overheid ipv zijn eigen hersens te gebruiken , in plaats van zich als een zelfstandig en weerbaar mens te gedragen.
  Opvoeding en staatsonderwijs hebben mensen omgetoverd in volgzame, loyale, gezagsgetrouwe, hiërarchisch en betrouwbare burgers. De burger is geen mens meer, maar een maatschappelijk bewust burger. Die moet solidair zijn en vooral zichzelf wegcijferen. Zie je nog burgers protesteren tegen belastingverhogingen of een vergroting van de overheid? NEE. Dit is het resultaat van de vorming van een sociaal democratie. Dit type mens is heel snel bang, trekt zich terug achter de deur, wilt niet geconfronteerd worden met de realiteit en heeft geen ruggengraat.
  Maar als je als mens of desnoods als land wilt overleven, heb je zelfstandige en weerbare mensen nodig. Maar, dan moet je de verzorgingsstaat/welvaartsstaat afschaffen.
  M.a.w. vrijheid van het individu moet weer centraal komen te staan, ondernemerschap, zelfstandigheid moet weer centraal komen te staan. Mensen moeten weer gaan leren op eigen benen te staan en hun eigen verantwoordelijkheid te nemen ipv deze door te schuiven naar de overheid. Ayn Rand heeft lang geleden gewaarschuwd voor het collectivisme. Want dat is het voorportaal van Socialisme en communisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.