Mevrouw Hennis, laten we elkaar geen mietje noemen

Geplaatst door

Beste mevrouw Hennis, geachte excellentie,
De krijgsmacht ligt niet op zijn gat, zei u onlangs. Ik vind het prettig dat we zo’n positief ingestelde minister hebben. Positiviteit brengt je vaak verder in het leven. Maar, mevrouw Hennis, misschien kunt u mij dan uitleggen waarom onze Marine geen schip kon leveren aan de internationale coalitie op de Middellandse zee?

Kunt u mij uitleggen waarom we de Patriot-missie in Turkije moesten stoppen? Kunt u mij uitleggen waarom we dan al onze tanks hebben moeten verkopen? Kunt u mij dan alstublieft vertellen wat dan de reden is voor het onderzoek naar samenwerking met de Belgen om onze F16-missie in Irak voort te zetten?
Misschien dat u dan ook kunt uitleggen waarom we missies zoals in Uruzgan niet meer aankunnen als Krijgsmacht? En gelijk vertellen waarom we de net aangeschafte CV90-gevechtsvoertuigen alweer moesten verkopen? En wellicht kunt u dan ook gelijk een verklaring geven over de Mercuur die niet meer zeewaardig is?
mart_de_kruifEn waarom luidde generaal De Kruif (foto) dan precies de noodklok? En weet u waarom de uitstroom van personeel boven verwachting hoog is, en de instroom lager dan verwacht? Kunt u mij dan vertellen waar onze vuurmonden van de artillerie naartoe zijn vertrokken? En waarom hebben we ook al weer minder dan veertig JSF’s nodig, terwijl we nu de missies met meer dan 60 (waar we eerst ruim 200 hadden) F16’s al niet aankunnen?
Wellicht dat u dan ook duidelijkheid kunt geven over het feit dat er niet goed brandstof en materieel is voor oefeningen? Kunt u vertellen waarom u militairen zogenaamd op dienstreis stuurt naar missiegebieden, terwijl dat eigenlijk uitzendingen zijn? Wellicht kunt aangeven waarom voertuigen moeten worden gekannibaliseerd om andere voertuigen rijdende te houden? En misschien dat u dan gelijk ook het bericht in de Telegraaf kunt uitleggen waarin staat dat er ondanks toezeggingen toch nog minder geld op de Defensie-begroting staat?
Want mevrouw Hennis, laten we elkaar geen mietje noemen. De Krijgsmacht ligt wel op zijn gat. En dat is verschrikkelijk.
Met vriendelijke groet,
 
Eduard van Brakel
 

30 reacties

 1. Inderdaad wat er in deze brief staat is volledig waar. Ik sta hier dan ook volkomen achter. Een schande dat onze krijgsmacht zo is uitgedund. Zijn we de tijd van de gebroken geweertjes alweer vergeten. Hebben we in deze regering te weinig mensen zitten die echt verstand van een defensie hebben. Wordt het niet tijd dat de politiek zijn oogkleppen eens af doet. Wordt het niet tijd dat ze de werkelijkheid eens onder ogen zien en eens goed naar het Oosten kijken.

 2. En misschien kan de minister ook nog uitleggen waarom we met meer dan 100 munitiesoorten problemen hebben? en misschien kan ze ook nog uitleggen waarom we oefeningen niet meer geneeskundig kunnen afdekken omdat er geen voorraad meer is met verbandmiddelen en andere grijpvoorraad?
  Uit alles blijkt dat we echt failliet zijn en ik maak dit dagelijks aan den lijve mee.

 3. De minister kan dit niet uitleggen, of ze moet pinokkio Rutte prijsgeven als boosdoender. Maar net zoals wij (def medewerkers) is zij loyaal aan haar baas en zal ze hem niet verraden.
  Tevens is het zo dat zij geen enkel , maar dan ook geen enkel verstand heeft van de krijgsmacht. Zij doet aan een ander soort van politiek, en dat is zoveel mogelijk in het nieuws komen met dingen die door de gewone man/vrouw als leuk, betrokken en inlevend overkomen waardoor ze bij de publieke opinie punten scoort. Zogenaamd een nachie bij de manschappen in Noorwegen in een sneeuwhol slapen, parachute springen onder een KCT, een soldaat bevorderen naar korporaal en dan zorgen dat de camera`s in de buurt zijn op alles op te nemen. Ik ben aan mijn 32e jr bezig bij dit bedrijf, maar een slechtere minister heb ik nog niet mee gemaakt. Een staatssecretaris had ze niet nodig, ze kon het wel alleen af, nou ze bakt er helemaal niets van. Nu ben ik ook kaderlid van de grootste vakcentrale van de krijgsmacht en weet dat al onze opco commandanten deze mening delen, alleen hebben ze niet de ballen om dit openbaar uit te spreken. En dan de andere vakcentrales die een deelakkoord sluiten met deze dame, zonder zich te realiseren dat alle militairen geboren na 1964 zeker nog 2 jaar langer moeten werken om niet na hun FLO in de bijstand gaan belanden. Dat heeft ze toch maar mooi voor elkaar gekregen. Sjappo Hennis, dat je zo betrokken bent bij het personeel die al vanaf 2008 op de nullijn staan, en niet zoals jij pretendeert vanaf 2012. Ach een leugentje om bestwil mogen politici maken, je niet aan afspraken houden die je vorig jaar mondeling met de centrales hebt gemaakt, dat mag jij allemaal doen omdat je zo`n geweldige minister van defensie bent, en Hennis heet. Jammer dat wij dit allemaal laten gebeuren zonder daar iets tegen te doen, o ja we waren allemaal loyaal aan onze minister. Zijn we ook zo loyaal als we prive zo verneukt worden??? Nee dacht het niet. Slaap lekker Jaenine……………..

  1. Ja het is gewoon om te janken hoe ze dit bedrijf heeft uitgekleed en dan toch altijd weer met een stralend gezicht in de camera kan kijken, maar haar voorgangers zijn natuurlijk even zo zeer schuldig daar ook deze poppetjes geen ballen hadden om de regering wakker te schudden

 4. En de minister van defensie J.A. Hennis-Plasschaert, die nu voor elke missie gelijk met medailles zwaait en veteranen erkenningen uitdeelt om zelf maar weer goed in beeld te komen. Terwijl ze aan de andere kant totaal onwetend blijft steunen op uitspraken van een voormalig Staatssecretaris, zonder zichzelf ook maar enig sinds te verdiepen in wat de koudeoorlog periode heeft betekend voor duizenden Nederlandse militairen, beroeps en dienstplichtig, waarin onder alleen al de Nederlandse militairen bij lucht en landmacht tussen de 500 en 1000 doden zijn gevallen. Bron: progamma Anderetijden. Die militairen wachten nog steeds op erkenning en velen zijn al overleden. Met dit wegkijk kabinet!

 5. De vragen kan de minister niet beantwoorden omdat ze geen zeggenschap heeft in de politiek. Zolang de Nederlandse bevolking zich veilig voelt ziet het niet de noodzaak om te investeren in het defensie apparaat. 5 jaar zonder cao en al 8 jaar zonder loonsverhoging. Dat is bij een gemiddelde inflatie van 3% per jaar een hoop inleveren in de afgelopen jaren. Daarbij komt de versobering van het pensioen de verhoging van de pensioenleeftijd. Ik bedoel 60 jarigen die nog krijgshandelingen moeten kunnen uitvoeren. en ik kan nog wel even doorgaan maar hebt u ooit 1 militair hierover horen klagen of protesteren laat staan actie voeren! Antwoord Nee want wij hebben de can do mentaliteit en gaan altijd voor het hoogst haalbare. Nederland moet beseffen dat de prijs voor vreiheid niet goedkoop is en daar hoort een gezond defensieapparaat bij en dat kost geld!

  1. Ben het met bijna alle reacties hier eens, maar defensiepersoneel staat niet sinds 2008 op de nullijn en de inflatie is de laatste jaren zeker geen 3 % maar eerder 1 %.

   1. Weet niet waar jij je info vandaan haalt, maar wat de verschillende mensen hier schrijven klopt helemaal. Mag jij zeggen wanneer wij via AVW een verhoging hebben gehad. Niets dus en staan idd vanaf 2008 op de nullijn……

   1. Dat doet pijn he? Hier ook, recentelijk. Van de 1/4 pensioen opgebouwd (13 jaar) blijft er nog 1/8 over, de rest gaat naar de roofridders van KPMG.

 6. Oja, en een loonsverhoging van 0,8% welke in juni met terugwerkende kracht wordt uitbetaald. Dan vergeten we maar even dat alleen de 1e 5 maanden worden doorberekend richting het pensioenfonds. Vanaf 1 juni tot 31 december 2015 telt immers niet mee omdat op 1 januari 2015 het e.e.a. wordt vastgesteld voor het hele jaar 2015. Nu praat je niet over giga bedragen maar toch.

 7. Dat kan de minister niet uitleggen al zou ze het willen. Zij vecht dagelijks met de lijken die uit de kast kwamen toen ze de post aanvaarde. Het vorige kabinet had nl. al besloten dat oorlog ouderwets was en onze defensie duur en overbodig. Wij hadden als klein land aan de NAVO genoeg, wat kon ons nou gebeuren? Van individuele aanvallen op ons kikkerlandje werd pas sprake toen de extreme broeders van onze besnedelanders de kolder in hun kop kregen. Ik ben vóór bewapening, des te duurder en geavanceerder, des te beter. Maken we de grootste kans dat we het nooit hoeven gebruiken.

 8. Wij leven nu weer in de tijd van het gebroken geweertje.
  Kunnen wij later met ons allen om huilen.
  De schuldigen wassen hun handen in onschuld en zeggen dan;
  “Dat hebben wij niet geweten en men heeft mij niet gewaarschuwd”.
  Overigens; Is de JSF ook in staat luchtsteun aan grondtroepen te geven zoals onze oude F16 dat nu nog doen?

 9. Ik deel de inhoud volledig van de schrijver. Hulde!
  Het is tijd dat “wij” als Defensie medewerkers in actie komen. Niet via de politiek, die heeft een eigen agenda ->per definitie niet volledig honderd procent achter Defensie. Ik pleit voor een denktank/kern van FLO (korporaal tot generaal) middels een website, b.v. “www.redonzedefensie.nl”. De simpele, enige, doelstelling moet zijn het vergaren van informatie ten aanzien van de deplorabele staat van Defensie in het algemeen, en de risico’s voor de opdrachtgever, onze bevolking, de belastingbetaler. De deplorabele staat dient kenbaar gemaakt te worden aan alle belanghebbenden, zodat ze later niet kunnen zeggen “was het zo erg? had het maar gezegd”. Het is met de (aan ons al bekende resultaten…..) aan de kiezer om dan te zeggen, willen we alsnog (via de politiek…) investeren in een goede Defensie.
  Waarom? Als ik om mij heen aan burgers wat voorbeelden geef over de staat van, word ik ongelovig aangekeken. “men” wil/kan niet geloven, dat het er zo erg aan toe is……Het is nog erger als mei 1940, toen hadden we nog iets, nu hebben we (bijna) niets (meer). Zie maar de geschetste situatie aangaande internationale deelnames, we KUNNEN gewoon niets meer, omdat we NIETS meer hebben om überhaupt in te zetten!! Mensen, open de ogen….

 10. En mevrouw Hennis kunt u mij vertellen waarom de Marine niet meer in staat is om de provocerende Russische Oorlogsschepen uit onze wateren te begeleiden? De Marine heeft nog slechts 4 LCF Fregatten waarvan er 3 kunnen varen en de 4 de wordt ook gekanabaliseeerd. Het wordt tijd dat u opstapt
  en de rest van het rampen kabinet meeneemt.

 11. Heb 4 jaar in de marine mogen dienen het is een schande wat die hennis er van bakt en laten we ook de rest van de nederlandse regering Niet vergeten ze Helpen alles naar de kloten

 12. Waarom houden amerikaanse, deense en overige navo militairen-leger netto meer over
  aan salaris ten opzichte van de nederlandse leger tijdens uitzending. . . ??
  Deense collega’s lachten zich rot toen ze de salaris stroken zagen !!!
  Het is toch te gek dat de b.v. f-16 piloten minder overhouden dan de kok’s die in de kazerne
  zijn.
  ‘Uitgezonden Militairen willen gevarengeld’, logisch toch ?
  Mvr. Hennis, zou u niet beter teruggaan naar de keuken in plaats dat slap ge-ouwehoer bij het
  ministerie !!

  1. Allemaal prima commentaren maar die laatste opmerking slaat helemaal nergens op en is ouderwets gelul, normaal gesproken geuit door gefrustreerde oude mannetjes, terug naar de keuken ? En alle vrouwelijke militairen zeker ook want dat is wat ik hier uit proef…..

   1. Niet alle vrouwen behalve JIJ muts . . .
    Kijk naar het probleem en niet naar bijzaken Muts !!!
    Zeker weer zo een die net om de hoek komt kijken . . .

 13. Hoe zal mevr Hennis hierop reageren? Ik weet een spreuk van een oud politicus.
  ‘Het waarnemingsvermogen van de massa is gering. Anderzijds, hun vermogen om te vergeten is groot.’
  (Adolph Hitler)….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.