'Stervensbegeleiding voor de Krijgsmacht'

Geplaatst door

‘We zijn bezig met stervensbegeleiding van de Krijgsmacht’, dat zegt brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen in het AD. Hij stelt dat de 250 miljoen die er erbij komt veel te weinig is. Voorzitter van de KMVO, de vereniging voor Marine-officieren, Marc de Natris zegt in dezelfde krant dat er over vijf jaar nog veel meer eenheden moeten worden afgestoten, zelfs als het extra geld erbij komt.

Veel eenheden zijn onderbezet, er is tekort aan brandstof, munitie en materieel. Voertuigen en vaartuigen worden gekannibaliseerd omdat er geen geld meer is voor reserveonderdelen. Bij de Marine is een schip zelfs niet meer zeewaardig.
Volgens deskundigen is er 700 miljoen nodig, of zelfs een miljard om de tekorten en achterstanden op te lossen. Daarbij voldoet Nederland al lang niet meer aan de afgesproken NAVO-norm van 2 procent van het BNP voor de Defensiebegroting. Dat schommelt nu rond de 1 procent. Teruggaan naar de NAVO-norm zou een verdubbeling van het budget inhouden.
mart_de_kruifMinister Hennis van Defensie had dit jaar om een miljard extra budget gevraagd aan minister Dijsselbloem, maar dat lijkt nu maar 250 miljoen te worden, met de komende jaren een ophoging naar 375 miljoen. Maar ook dat is te weinig. De bevelhebber der Landstrijdkrachten, generaal de Kruif (foto), sprak eerder van een Krijgsmacht die in het rood draait. En ook Hennis had het al over een uitgeholde Krijgsmacht.
De spanningen in de wereld en aan de grenzen van Europa nemen tegelijk steeds meer toe. Rusland, maar ook terroristen van IS lijken een steeds grotere bedreiging te worden van onze veiligheid. Prominenten en oud-militairen pleitten in een Manifest al voor extra investeringen in de Krijgsmacht, een roep die binnen de samenleving steeds meer gehoor vindt, maar nog niet bij de regering lijkt te zijn aangekomen.

3 reacties

 1. Tja, Nederland is het land van de koopman en de dominee. Het is altijd al zo geweest. Kijk maar naar de begroting. Solidariteit, scholing, zorg en herverdeling van welvaart zijn de speerpunten van beleid. Binnen de sociaal democratie ( de voorportaal van socialisme ) is geen ruimte voor de generaal.
  Daarbij vind ik het nogal gevaarlijk om die lui in de 2e Kamer meer geweren te laten hanteren. Het merendeel heeft die functie gekregen door politieke vaardigheden (recht lullen wat krom is) dan er verstand in dat hoofd zit. Het leger is een minderheid, en minderheden zijn nu eenmaal gebonden aan het besluit (dictaat) van de meerderheid.
  Het beste advies wat ik kan geven is, zoek je heil bij de private sector. Het defensiebeleid van de 2e Kamer is heel simpel, het is een telefoonnummer: 1500USNAVY. Het leuke is dat die idioten niet begrijpen, dat er een moment komt, dat er niet meer wordt opgenomen!!

 2. Wat ik mij nu afvraag is, men, dwz de opperofficieren waren er toch (zelf) bij? Dit proces is toch al jaren aan de gang? Ik zou, wanneer ik mijn vak zou moeten uitoefenen in een dergelijke omgeving toch allang alarm hebben geslagen. Men wist toch ook dat er teveel kolonels en generaals waren, of dat het afstoten van de Leo’s dom was cq de aanschaf van een JSF het budget veel te veel zou belasten? Nooit protesterende actief dienende generaals gehoord. Nu, met een mooi pensioen gaan klagen; dapper hoor.

 3. Als ik hier op dit platform lees wat we structureel te kort komen voor defensie dan kan een leek nog wel voorspellen dat als er stront aan de knikker komt wij zwaar in de problemen komen. Dan is het net als in mei 1940 binnen 5 dagen gebeurd met Nederland. Militairen die nu al geen munitie hebben om te oefenen wapensystemen die stilstaan omdat er geen reserveonderdelen zijn. Als ik lees dat bij de marine schepen niet kunnen varen omdat ze gestript worden voor onderdelen. Ooit de trots van Nederland de marine. De luchtmacht f 16 die zoveel missies hebben gevlogen dat ze bijna uit elkaar vallen. Hebben ze dan in Den Haag oogkleppen op of steken ze gewoon het hoofd in het zand. Heren en Dames politici houden jullie wel rekening met het feit dat jullie onze mensen op missie sturen en die verdienen niets anders dan het beste
  maar wat ik lees zet me zwaar aan het twijfelen of jullie dit in wel willen.
  shame on you

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.