Rob de Wijk: minstens miljard extra nodig voor Defensie

Geplaatst door

‘De grootste fout die je nu kunt maken, is die 250 miljoen inzetten voor investeringen in nieuw materieel, of voor missies’, dat zegt defensie-deskundige Rob de Wijk van The Hague Centre for Strategic Studies in een interview met het Defensie-Platform. Volgens De Wijk worden met de aanschaf van nieuw materieel alleen maar extra kosten gemaakt en komen uitgaven voor missies niet ten goede aan de krijgsmacht zelf. Ook en wordt de staat van de Krijgsmacht daardoor zeker niet beter. Om die wel te verbeteren is volgens hem veel meer geld nodig.

Gisteren werd bekend dat de regering naar alle waarschijnlijkheid 250 miljoen extra uittrekt voor Defensie. De komende jaren kan dat bedrag oplopen naar 375 miljoen, maar dan is de Krijgsmacht feitelijk nog steeds aan het bezuinigingen.  Minister Hennis had om 750 miljoen extra gevraagd, maar krijgt dat bedrag niet. En ook 750 miljoen was nog te weinig geweest, vindt De Wijk.

Rob de Wijk
Rob de Wijk

‘Er is structureel een miljard extra nodig’, zegt hij, ‘Er zijn tekorten aan munitie, reserveonderdelen, achterstallige loonbetalingen en er is te weinig geld voor missies. Met een miljard maak je de bezuiniging van Rutte 1 ongedaan, maar heb je nog niets extra’s. Als dat miljard niet komt, moeten er straks bijvoorbeeld nog meer kazernes dicht. Nederland staat in de top vijf van landen met de grootste Defensie-bezuiniging, waardoor we niet meer op normaal niveau mee kunnen doen. We zijn een klaploper vergeleken bij andere landen. Nu is de angst bij experts dat het extra geld ingezet gaat worden voor missies. Maar daarmee los je de structurele problemen niet op.’
De Wijk heeft geen goed woord over de politiek in Nederland. ‘De Nederlandse politiek snapt niet hoe de internationale politiek werkt. En dat is zorgwekkend’, zegt hij. ‘Door de bezuinigingen op Defensie is Nederland onder meer de zetel in de G20 kwijtgeraakt, onze internationale positie is rampzalig verslechterd. Ook Poetin ziet dat en die speelt machtspolitiek. Als Nederland en de partnerlanden niet zo hadden bezuinigd was de toestand met de Oekraïne nooit gebeurd. Dan had Poetin niet gedurfd.’
Door: Eduard van Brakel

12 reacties

  1. Dit van Griekenland is nog niet zo’n gekke gedachte. Zij staan nog voor 20 miljard bij ons in het krijt, laat ze maar 120 stuks Leopards overhandigen aan defensie, die knappen we dan goedkoop op, en dan beschikken we in ieder geval weer over de benodigde slagkracht.

 1. “Als Nederland en de partnerlanden niet zo hadden bezuinigd was de toestand met de Oekraïne nooit gebeurd. Dan had Poetin niet gedurfd.” Kom op zeg! Moet er meer geld naar defensie op basis van dit soort Donald Duck redenaties? “De toestand met de Oekraïne” is geen kwestie van de Grote Boze Wolf die onbeheersbare lust heeft om onschuldige biggetjes te verorberen. Een beetje respect voor Poetin mag wel.
  Ook “de toestand” in Libie had niets te maken met een boze dictator die wreed zijn democratie eisende onderdanen onderdrukte. De dictator deed dat al jaren en er werden goede zaken gedaan. Tot daar opeens een Nederlands helicoptertje verdween. Is Nederland of de wereld daar beter van geworden? Meer geld voor defensie zal simpelweg verdwijnen zoals dat helicoptertje. Niemand die weet wie er beter van wordt, maar slecht voor de wereld is het zeker.

  1. Het is toch treurig om ook nu weer uit deze reactie te vernemen dat er een totaal gebrek aan inzicht bestaat onder het Nederlandse Volk en haar politici dat Nederland geen eiland is achter haar dijken , levend onder een warme deken van haar welvaart , onder een glazen stolp, ver weg van die boze wereld. ‘ The comfort zone ‘ dus.
   Dat is deels te wijten aan haar opeenvolgende kabinetten die zich slechts richten op ‘ de vrije markt’ , waarvan wij nu in alle geledingen van onze samenleving de desastreuze gevolgen ondervinden.
   Je kan het ook een tunnel visie noemen: Nederland is slechts gericht op het in standhouden van haar welvaart en wil niet inzien dat haar welvaart slechts gewaarborgd kan worden door vrede en stabiliteit in en rondom het NAVO verdragsgebied, waar Nederland als NAVO partner mede voor verantwoordelijk is. Het Free Rider gedrag van Nederland zal ons nog duur komen te staan, voeg of laat.

 2. Coalition For Defense ondersteunt de visie en opmerkingen van Rob de Wijk voor de volle honderd procent, het gaat er om dat het parlement en de regering nu eindelijk gaan inzien dat er daadwerkelijk krachtig geïnvesteerd moet gaan worden in een moderne en inzetbare Krijgsmacht. Tot nu toe echter worden alle indringende adviezen en oproep uit de samenleving veronachtzaamd , dan wel terzijde gelegd. Wie niet horen wil zal voelen, dat zal deze regering en – dus Nederland- vroeg of laat gaan ondervinden

 3. De vage dreigementen van de Coalition For Defense aan het adres van “parlement en de regering” maken duidelijk dat er al te veel geld is verspild ten bate van de supporters van een “moderne” krijgsmacht die voornamelijk technologisch van aard is en niets te bieden heeft behalve “state of the art” moord en doodslag apparatuur. Daar houdt niemand vluchtelingenstromen mee tegen. En daar wint niemand “hearts and minds” mee.
  De wapenlobby is een gevaar voor de samenleving, en om die te ontmaskeren en onschadelijk te maken is wel degelijk meer geld nodig, en dat moet teruggehaald worden uit het defensiebudget.

  1. Het door u uitgesproken pacifisme heeft in de geschiedenis van de Mensheid geleid tot vele verwoestende oorlogen. Juist om dat te voorkomen heeft de NATO sinds 1945 een een redelijk veilig en stabiel Europa kunnen handhaven. U mag zich realiseren dat u dankzij deze door u genoemde ‘ wapen lobyy’ , u de komende Pinksterdagen weer kunt genieten van een heerlijk weekend in pais en vree, zolang dat nog duurt.
   Enige realiteitszin van uw kant mag van u toch wel verwacht worden, niet alleen voor u zelf en uw gezin, familie en vrienden, maar ook voor uw ( klein ) kinderen en toekomstige generaties die eveneens in een vredig en stabiel Europa willen leven.
   Ik wens u een Zalig Pinksteren, dat dit feest van de wijsheid u mag helpen deze realiteitszin tot u te laten komen.

 4. Vanplaats geld pompen naar Griekenland
  had defensie het beter kunnen gebruiken
  wanneer worden ze wakker in den haag
  met het gedoe van Rusland en de IS aan de deur kunnen ze zo binnen lopen
  Nederland vrij land ???
  Hell no

  1. Geld gaat niet naar Griekenland, maar naar de banken die op een onverantwoorde manier geld aan Griekenland hebben uitgeleend. De Nederlandse regering kan ook besluiten om minder of niets te lenen, en laat de banken het maar lekker uitzoeken. In tegenstelling tot de Nederlandse bewindslieden heb ik respect van de huidige Griekse regering die de belangen van hun bevolking op de eerste plaats zetten, en niet de de EU belangen!
   Defensie is een hoofdtaak van een natie. Men moet (eerder) stoppen met prestige projecten zoals de JSF, JSS, NH-90, Speer ICT. €750 miljoen vragen(!!) is veel te weinig. €1.5 miljard eisen(!!!) had laten zien dat je je vak verstaat. Wat bij de huidige MinDef nog maar zeer de vraag is.

 5. Wel of geen buitenlandse dreiging,..iedereen moet niet vergeten dat het leger ook ingezet word bij calamiteiten in Nederland zoals bijvoorbeeld bij rivieren die overstromen. Als voertuigen en ander materieel door te weinig geld dan in slechte staat zijn door gebrek aan reservedelen of onderhoud heeft dit dus gevolgen voor de veiligheid in Nederland en de inwoners.

 6. Ben het eens met de bovenste reactie. Griekenland staat voor 20 miljard bij ons in het krijt, en beschikt over 1400 tanks. Laat ze er maar 100 terug geven voor de NL-Krijgsmacht, we gaan ze updaten, en beschikken dan over een relatief lage prijs weer over volwaardige tanks!
  Ben het eens met de schrijver dat 250 miljoen erbij een schijntje is. Maar NL is en blijft het land met het “gebroken geweertje.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.