Mevrouw Hennis, zijn we nog veilig?

Geplaatst door

Beste mevrouw Hennis,
Het Nederlandse leger dreigt failliet te gaan, zo zeggen hooggeplaatste militairen. Het gaat ook failliet als er 250 miljoen bij komt. En ook 375 miljoen is eigenlijk niet genoeg. U had ook eigenlijk om 750 miljoen gevraagd aan minister Dijsselbloem, maar die lachte in zijn vuistje en wilde er extra geld bij voor de zorg. Ook onwijs belangrijk, maar daar was wel een meevaller van twee miljard (!) op dit jaar.

Ik vraag me af wat het nu met u doet, als u leest en hoort en weet dat er geen geld is voor munitie. Geen geld voor oefeningen. Dat er eigenlijk geen missies meer gedraaid kunnen worden. Dat de Marine geen schip naar de Middellandse Zee kan sturen ( goed verhaal trouwens van Marineschepen.nl). Dat er geen geld voor brandstof is. Dat de 0,8% die het Defensiepersoneel extra krijgt een sigaar uit eigen doos is. Dat er achterstanden zijn bij het loon. Dat voer- en vaartuigen gesloopt worden om andere maar in beweging te houden. Dat militairen eigenlijk op uitzending mogen door de interne regels, maar dan onder het mom van dienstreis toch op uitzending gestuurd worden omdat er geen ander personeel is.
defensie-bezuinigingenIk vraag me af wat u nou echt vindt als u ziet dat de Krijgsmacht sinds begin jaren ’90 van vorige eeuw van 900 naar 15 tanks is gegaan (als ze al uit de mottenballen zijn tenminste). Dat er nog maar 40.000 van de ruim 200.000 militairen over zijn. Dat we van bijna 2900 gevechtsvoertuigen naar iets meer dan 700 stuks zijn gegaan. Dat er nog maar 6 van de 15 fregatten over zijn. Er nog maar 68 van de 211 F16’s zijn. Dat er nog 18 van de 418 artillerie vuurmonden over zijn. Dat een gemechaniseerde brigade niet meer bestaat, maar nu een lichte brigade zonder stevige gevechtsvoertuigen is geworden?
Vervloekt u uw collega-politici dan niet? Kijkt u niet een beetje verwijtend naar de generaals die dankzij hun ‘Can-do-mentaliteit’ voortvarend elke bezuiniging klakkeloos overnamen? Lacht u dan niet schamper als u ziet dat diezelfde generaals nu een manifest tekenen waarin ze pleiten voor meer geld voor Defensie?
Maar het belangrijkste minister, kunnen we er nog wel van op aan dat onze Krijgsmacht ons kan verdedigen als het nodig is? Of is het echt failliet? Want minister, zijn we nog veilig als het erop aan komt? Ik hoop het…
Hoogachtend,
Eduard van Brakel

Eén reactie

  1. Tot er een nieuwe regering tot stand is gekomen tussen onze tot op het bot versplinterde partijen vvd d66 cda en de christen unie zal minster Hennis geen enkel besluit meer nemen als het gaat om defensie. Reden alles wat ze nu doet kan haar reputatie doen schaden en mogelijk invloed hebben op het vormen van een nieuwe regering. De krijgsmacht is ernstig uitgehold praat uit eigen ervaring als beroepsmilitair maar dat weet iedereen al. Punt is hoe krijg je de regering zo ver actie te ondernemen als je als militair niet mag staken of actie voeren? De vakbonden afmp bbtv acom die voor de rechten van een militair moeten opkomen, maar hun beste actie het uitdelen van een rode kaart aan de minister van defensie boeit de politiek helemaal niks! Hennis kwam niet eens opdagen bij het uitdelen van de rode kaart. De enige die wel intresse toont is de heer Geert Wilders en zijn partij de pvv maar niemand wil samen regeren met die man wat ook wel te begrijpen is als je een heel geloof wil verwijderen uit Nederland. Maar goed de toekomst van defensie die wordt er niet beter op een groot deel van het Nederlandse militair materieel wordt nu al door monteurs uit de burgermaatschappij gerepareerd kijk naar de Scania vrachtwagens de Volkswagen Amorak en straks ook de nieuwe f-35 lightning door fokker. Dit geeft aan hoe het Nederlands leger eruit komt te zien! Want in 2018 wordt de 4 tonner van Daf vervangen door een Scania en wie gaat dat onderhoud uitvoeren precies Scania! Dit zal gebeuren met nog veel meer voertuigen en zo zullen er velen banen verdwijnen binnen defensie. Alles wat overblijft zal een handvol mensen zijn zoals infanteristen piloten en bestuurders van militaire voertuigen en mischien enkele banen voor wat overig personeel maar meer zal het niet zijn. Dit is hoe de krijgsmacht er over een paar jaar zal uitzien. En ja de eerste signalen van deze tranformatie/reorganisatie zijn al zichtbaar. Scania monteurs worden zelfs naar Mali een uitzendgebied ingevlogen net als artsen uit ziekenhuizen! En waarom dit bespaard ontzettend veel geld! Uitbestenden is goedkoper dan eigen personeel gereedschap en opleidingen te verzorgen! Net als velen ben ik het er niet mee eens hoe defensie omgaat met personeel de bezuinigingen en te korten maar daar zal de komende de jaren weinig in veranderen. En vele mensen zoals ik zien dit gebeuren en kiezen er daarom voor defensie te verlaten voor een betere toekomst. In 2016 stonden er 3500 functies binnen defensie open het aantal dat werd opgevult lag ergens rond de 2800 (bron bbtv vakbond magazine) dit geeft aan dat zelfs de jeugd in Nederland niet meer warm te krijgen is voor defensie. Maar goed nu zoekt defensie nog mensen maar naarmate meer en meer wordt uitbesteed zal er ook minder personeel nodig zijn. Dit is hoe defensie er naar mijn eigen mening en beeld dat ik van defensie heb eruit zal komen te zien in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.