bron: ministerie van Defensie

250 miljoen extra voor Defensie

Geplaatst door

Er komt in 2016 extra geld voor Defensie. De regering maakt, zoals het nu lijkt, 250 miljoen vrij, dat bedrag moet de komende jaren oplopen naar 375 miljoen structureel extra. De SGP vervulde in een voortrekkers rol bij de vraag om meer geld. De partij wilde 375 miljoen extra, oplopend tot een miljard structureel meer. Het miljard was ook het bedrag dat minister Hennis indiende bij minister Dijsselbloem van Financiën, maar daar wordt een kwart van toegekend.
Op Defensie is de laatste jaren veel bezuinigd. Vorig werd al bekend dat er extra geld bijkwam, maar zelf met de 250 miljoen die nu extra komt, is de Krijgsmacht per saldo nog steeds aan het bezuinigen.

De Zeven Provinciën (Foto: ministerie van Defensie)
De Zeven Provinciën (Foto: ministerie van Defensie)

Vorig jaar wilden veel politici al meer geld voor Defensie. Dat is mede ingegeven door de ontstane internationale spanningen, zoals de oorlog in de Oekraïne, de strijd tegen IS in het Midden Oosten en de algemene dreiging van terreur.
 
Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief >>>

Eén reactie

 1. De VVD en PvdA coalitie verdient een draai om de oren. Zij wil niet luisteren, niet zien, niet weten. Ondanks de roep uit de samenleving, het rapport van CFD, het Manifest, het Advies van de A.I.V. waarin indringend wordt gewezen op de noodzaak tot een significante, structurele verhoging van € 3,5 Miljard om in ieder geval in 2020 op 1,6 % BNP te komen, het gemiddelde dat alle NATO Partners nu uitgeven aan Defensie, om daarna te groeien naar 2% BNP in 2025. Nederland staat op circa 0.9 %. Schaamteloos, als 2e rijkste land van de EU, 20e rijkste land ter wereld, 3e investeerder in Amerika. Wij laten onze NATO partners onze rekening betalen voor onze vrede, stabiliteit en welvaart. Inderdaad , een ware ‘ Free Rider’. Deze regering krijgt zijn trekken nog wel thuis, ik vrees dat een volgend kabinet van een andere samenstelling pas echt werk gaat maken van een krachtige Defensie die in verhouding staat tot de rijkdom, de internationale verplichtingen en belangen van ons Koninkrijk.
  Deze regering richt zich slechts op de economische prioriteiten, heel eenzijdig, een natie is meer dan economie alleen. Wat dat betreft mag de zgn ‘ BV Nederland ‘ in zijn vuistje lachen met een superverkoper van die zelfde BV als heer Rutte. Heer Rutte is echter bovenal verantwoordelijk voor de interne en externe veiligheid van ons Koninkrijk, zonder die veiligheid gedijt geen enkele economie. Met de toenemende gevaren in en rondom Europa en de weigering van deze regering om daar naar te handelen, toont deze regering onverantwoordelijk gedrag, zij danst op een heel dun koord boven een hele diepe ravijn.
  Ik hoop dat de heer Putin en ISIS Nederland nog de tijd (willen) geven om tot inkeer te komen.
  Van een visieloze regering als die van de heer Rutte hoeft Nederland niet meer te verwachten.
  Dat, ondanks de keiharde en toegewijde inzet van onze Minister van Defensie, een ware Jeanne D’Arc der Lage landen. CFD hoopt dat zij het volhoudt, tegen alle tegenwerking in, want zij is niet te benijden met een minister van Financiën als de heer Dijsselbloem en een heer Rutte als Minister President.
  Deze beide heren zou ik nogmaals tot vervelens toe willen zeggen : si vis pacem, para bellum. Ons devies
  ‘ Je Maintiendrai’ is door hun handelen ingekrompen, verworden, tot het handhaven van slechts financiële belangen.
  Nederland is afgezakt tot een tandeloze Nederlandse Leeuw, die in zijn ‘ hempie’ staat.
  Ton Welter, Coalition For Defense

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.