Krijgsmacht draait in het rood

Geplaatst door

De landmacht werkt in het rood. De luchtmacht draait overuren. De Marine kan het nauwelijks bolwerken. Alleen vanuit de Marechaussee hoor je relatief weinig klachten, al zucht dat krijgsmachtdeel ook onder de bezuinigingen. Ondanks dat militairen erg loyaal zijn, hebben ook zij onvrede met de situatie.

Landmachtcommandant generaal Mart de Kruif stelt in de Telegraaf: „Mijn mensen hebben grote capaciteiten, maar vragen zich af waarvoor ze het doen als ze onvoldoende inzetbaar zijn of amper kunnen oefenen”.
Politici beloofden vorig jaar extra geld. Maar meer dan een lapje voor het bloeden is nog niet gegeven. De Krijgsmacht bezuinigt nog steeds. De Kruif vindt dat politici moeten doen wat ze zeggen: ‘Als alle politici op 6 mei doen wat ze op 4 en 5 mei belijden, ben ik uit de problemen.’
mart_de_kruifInmiddels geeft de overheid verhoudingsgewijs minder geld uit aan de Krijgsmacht dan in de periode voor de Tweede Wereldoorlog. En dat terwijl de internationale spanningen net als toen hoog oplopen. Dat prominenten een Manifest hebben getekend waarin ze oproepen voor meer geld voor Defensie doet niets af aan de acute noodzaak voor meer investeringen.
Immers, als er nu bijvoorbeeld tanks worden aangeschaft, dan zijn ze pas na enkele jaren geleverd, en duurt het nog langer voordat het personeel is getraind. Bij onverwachte escalatie van problemen, is Nederland dan te laat geweest met investeren.
 
Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.