Deltaplan voor Defensie

Geplaatst door

Er moet een Deltaplan komen voor Defensie, zo bepleit de vice-voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. En hij heeft volkomen gelijk. Natuurlijk moet er geld bij voor de Krijgsmacht, die nu in deplorabele staat verkeert. Een Deltaplan is nodig, net zoals dat een Deltaplan nodig was om ons land beter te beschermen tegen weer en water, nadat in 1953 duizenden hun leven verloren toen de dijken niet opgewassen waren tegen een combinatie van springvloed en storm.

Een Deltaplan komt na de ramp. Dat maakt het woord Deltaplan in deze een beetje wrang, want er is nog geen ramp gebeurd op veiligheidsgebied. Russen zijn Europa nog niet binnengevallen en in Nederland hebben nog geen bloedige aanslagen plaatsgevonden. Toch is het woord Deltaplan wel op zijn plaats. Nederland kan weinig extra betekenen op Defensiegebied, nu de bezuinigingen die rucksichtslos plaatsvonden na het eind van de koude oorlog hebben hun tol geƫist.
De vraag is of het Deltaplan er komt. En als het komt, of het op tijd komt. Zodat het een Deltaplan wordt voordat er echt een ramp plaatsvindt. En zodat het geen echt Deltaplan wordt, nadat er slachtoffers zijn gevallen.

3 reacties

  1. Het Deltaplan op het gebied van watermanagement was voor al de watersnoodramp van 1953 bedacht. Dit resulteerde, na de ramp, in de Deltawerken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.