Het gaat om visie, niet om tanks

Geplaatst door

Het gaat nu weer over tanks. Je weet wel die stalen gevaartes met rupsbanden en een groot kanon erop. Waarvan Nederland er begin jaren ’90 nog 900 had. IN de tijd dat er nog niet aflatend bezuinigd werd op onze Krijgsmacht. Minister Hennis heeft onlangs de laatste 15 tanks, dat is net geen eskadron, uit de verkoop gehaald.
Het gaat over de JSF, die wel mankementen heeft, of toch niet, die wel grondsteun kan verlenen, of toch niet. Het gaat over onderzeeboten, die wel of niet behouden moeten worden. Het gaat over personeel, dat behouden en geworven moet worden. Het gaat over brigades die op wiel worden gesteld en omgevormd worden, eerst van Pantserbrigade (voor de jaren ’90), toen gemechaniseerde Brigade (na jaren ’90) en nu lichte brigade.
Maar daar gaat het allemaal eigenlijk niet om. Waar het om gaat is dat politici wanbeleid hebben gevoerd. Politici hebben rapporten die in de jaren ’90 al aangeven dat de wereld veel onveiliger en instabieler zouden worden, genegeerd. De idealistische visie dat er nooit meer oorlog zou zijn in Europa kreeg de boventoon. En natuurlijk is dat een mooie visie, en natuurlijk zou het geweldig zijn als er nooit meer oorlog, of een gewapend conflict zou zijn.
Maar dat hebben we niet zelf in de hand. Wij kunnen wel geen oorlog willen, maar als andere landen dat wil willen, hebben wij een probleem met onze idealistische visie.
Idealen zijn goed. Vrede is fijn. Veiligheid is onontbeerlijk. En juist omdat dat zo fijn is, is een sterke krijgsmacht nodig. Om die vrede te kunnen afdwingen, om die veiligheid te kunnen handhaven.
Het gaat niet om tanks, onderzeeboten of vliegtuigen. Het gaat om het belang van Nederland, om het belang van de inwoners van ons mooie land. Het gaat om onze veiligheid, onze economische belangen, onze waarden, onze normen. Het gaat erom dat we die zaken moeten kunnen verdedigen.
Het vraagt om een politieke visie die verder gaat dan de volgende verkiezingen. Het gaat om een visie over de rol die Nederland moet spelen in de wereld. Niet op basis van de grootte van ons land, maar op basis van onze economische invloed. Want Calimerogedrag hebben we lang genoeg vertoond.

3 reacties

  1. Vandaag 23 april, 2015, komt een MANIFEST uit dat aangeboden wordt aan Regering en Parlement , ondertekend door vele prominenten uit onze samenleving, vanaf 15:00 uur hedenmiddag, middels persberichten, vanavond in NRC Handelsblad. Een indringende oproep aan Regering en parlement om het Defensie budget significant en structureel te verhogen om onze – en die van onze NAVO Partners – op overtuigende,. daadkrachtige en consequente wijze te handhaven. CFD hoopt dat hierdoor ‘ A Perfect Storm’ ontketend wordt in Nederland, opdat onze Krijgsmacht als een een waarlijk echte Hollandse Leeuw haar tanden kan laten zien en het devies Je Maintiendrai met trots zal uitdragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.