De bankentop en het salaris van de generaal

Geplaatst door

9.691,95 euro verdient de Commandant der Strijdkrachten. Onze hoogste militair die in extremo gaat over duizenden mensenlevens van uitgezonden militairen, verdient dus iets meer dan wat de bestuurders van de ABN Amro zichzelf aan salarisverhoging hadden toebedacht. Toch heb ik nog nooit een Commandant der Strijdkrachten gehoord die vond dat hij te weinig verdiende. Ook niet in vergelijking met topmensen van andere bedrijven die 60.000 personeelsleden hebben. De hoogste generaal van ons land verdient met zijn 9.691,95 euro 10x meer dan de laagst betaalde militair.

Maar ja, directeur zijn van een bank is natuurlijk ook wel heel lastig. Verantwoordelijk zijn voor financiële producten die klanten in de problemen brengen, maar die wel meer winst voor de bank opleveren. En als het dan mis gaat, gered worden door de belastingbetaler. Aan het roer staan van zulke bedrijven rechtvaardigt natuurlijk een salaris dat tientallen keren het salaris is van de laagstbetaalde medewerker. En jezelf een bonus willen geven, terwijl er personeel ontslagen wordt, is natuurlijk ook heel normaal. Want in het buitenland verdienen de topmensen van banken nog veel meer.
Ik heb onze generaals nog nooit gehoord over het salaris van buitenlandse generaals. Ik heb onze generaals wel gehoord over de beloning van hun mensen, de militairen. Dat die beloning goed moest zijn. Militairen van wie er aantal gesneuveld zijn, terwijl ze op nullijn zaten, als een paar jaar.Net zolang als de bankdirecteuren. Soldaten die minder dan 2000 euro bruto verdienen, en daarvoor sneuvelen in Afghanistan.
Setje-rangen-SERGEANT-1-voor-GVT.Zou zo’n bankdirecteur weten dat een sergeant, die terwijl de kogels hem de oren vliegen, maximaal 2400 euro bruto (en minimaal 1291) meeneemt per maand? En dat die sergeant ondanks dat de kogels om zijn oren vliegen, zijn mannen aanstuurt, aanvuurt en begeleidt, en echt verantwoordelijkheid draagt? Zou zo’n bankdirecteur weten dat de twee piloten die onlangs sneuvelden in Mali, rondom de 3000 euro bruto per maand verdienden? En dan vinden bankdirecteuren dat ze een verantwoordelijke job hebben? Een job die een loonsverhoging van ongeveer 4x een sergeantssalaris rechtvaardigt?
Militairen leven en werken veelal volgens waarden. Waarbij eerlijkheid, kameraadschap, jezelf opofferen voor een ander, inzet, moed en trouw hoog in het vaandel staan. En die waarden hebben niets met geld te maken, maar alles met karakter. Misschien dat zo’n bankdirecteur even een keer mee mag op missie met de sergeant, en met de generaal. En dan vragen we hem daarna nog een keer wie nou eigenlijk het hoogste salaris verdient. Want met waarden verdien je meer dan met waarde.

41 reacties

 1. Dit bericht graag toesturen aan de Raden van Commissarissen, Bestuursleden en Directies van de de ABN AMRO, RABO, SNS, en ING Bank. Dat zij zich langzamerhand bewust worden van het feit dat zij volkomen los staan van de samenleving en leven in hun
  ‘ eigen wereld’, met dedain neerkijkend op de ‘ normale wereld ‘ , waar het echte geld verdiend moet worden.
  Dat zij hun carrière en inkomen mede te danken hebben aan het land dat hun de infrastructuur, opleiding en financiering tijdens hun studie heeft geboden om het hun mogelijk te maken deze positie op de maatschappelijke ladder te bereiken.
  Dat zij zich diep moeten schamen vanwege hun arrogante en mensonterende houding. Dat zij met schaamrood op de kaken zich bewust worden dat de ‘ klant ‘ hun salarissen betaalt en daarom hen slechts dankbaarheid en enige vorm van nederigheid past, zeker indien het een Staatsbank betreft.
  Een mentaliteitsverandering dus, daar helpt echt geen ‘ bankierseed’ bij, dat is slechts schone schijn , het moet van binnen uit komen, onze bankiers hebben nog een hele, hele lange weg te gaan, hardleers als zij zijn.

 2. Te gek voor worden! maar er komt een dag dat Het volk in de “normale wereld” wakker word en dan zijn ze de sjaak dus heel veel delen dit !

  1. Het volk is allang wakker. Alleen maar klagen, Maar iedereen is te bang om echt iets te ondernemen. Stemmen of een keer staken heeft op lange termijn geen zin is mijn mening. Ben benieuwt hoelang ik nog naar die eeuwige discussies en geklaag hoeft te luisteren,

 3. Ik vind dit als Sgt1 natuurlijk een geweldig stuk. Feit is alleen dat een Officier € 300 meer krijgt dan ik en ik ongeveer € 50 meer krijg dan een Kpl met dezelfde dienstjaren. Politie ambtenaren mogelijk, weer loonsverhoging gaan krijgen waarschijnlijk 3.8 procent (anders geen bekeuringen uitschrijven)en wij gewoon gekort worden op ons pensioen. Nog steeds die 13 mnd die beloofd was niet hebben. Al jaren geen loonsverhoging gehad hebben, dus meer dan 8 procent achter de wagen aan lopen. Verder moeten we 3 keer zo hard werken, omdat onze collega’s bij bosjes ontslag krijgen of nemen. Dus, omdat het moet en het kan gaan we gewoon door. Dat wordt er van ons verwacht en daar zijn we goed in.

  1. hear hear.
   Je hebt helemaal gelijk collega.
   en dan zijn de door jou genoemde bedragen nog laag ingeschat. van Sgt1 naar Elnt is 1000€bruto meer per maand.
   #wul en #pensioen ( van middel loon naar eindloon is ook geruisloos doorgedrukt. )
   Nooit meer VVD

 4. Ik vrees dat het die bank directeuren niets kan schelen en dat ze de militair en sukkel vinden dat hij zo iets doet voor zo weinig geld. Geen spatie waarden en normen te bekennen bij die narcisten

 5. Als je nu nog niet door hebt dat onze militairen de belangen van diezelfde financiële jochies behartigen dan raad ik je aan om die steen boven je hoofd eens op te tillen.

 6. Maar dat is dan ook precies wat er aan de hand is in onze samenleving. De bankiers, en nog een paar van die sectoren, werken vanuit een ander normbesef. Als je op macht, invloed en aanzien uit bent, dan wordt je vanzelf wel een graaier. Geld is voor hen een doel geworden in plaats van een middel.

 7. Ja en ook niet te vergeten onze Politie, die het lokale tuig in het gareel diend te houden. Deze mensen mogen van mij meer verdienen of een betere oorlogs toeslag. Waar hard gewerkt wordt mag verdiend worden ,mij maak je niet wijs dat die banken top zo extreem hard werkt, en ja risico’s ach laat ons niet lachen , hebben hebben je kan het je luxe leven toch niet opmaken.Alles begrenzen en het bedrijf gaat beter draaien de aandeelhouders blij en meer belastinginkomsten waar uiteindelijk weer iedereen van mee kan profiteren. Jammer toch rijk meenemen naar het hiernamaals gaat nog steeds niet.

 8. helemaal mee eens! ben alleen bang dat het bij die clowns in de banken niet door gaat dringen. ze “werken” toch zo hard?

 9. Besten,
  We moeten met z’n allen juist blij zijn met deze actie.
  Er wordt immers een precedent geschapen.
  En dan kan een ieder daar recht op doen gelden.
  Dus vakbonden: grijp die kans.
  Span een rechtszaak aan en beroep je op het gelijkheidsbeginsel en verdrag van Rome om met dit precedent om te gaan. Ons is immers bij indiensttreding beloofd dat we nooit tekort zouden komen, met 55 jaar met FLO gingen en dat je dan nooit meer hoefde te werken om riant te kunnen leven.
  Die gedane belofte is dus, blijkt nu, NIET nagekomen.
  Nu dat de gedane belofte aan de top-bankiers nu wel gecompenseerd wordt, dient dat bij ons ook te gebeuren.
  Minimaal aanvullen tot 5000 euro netto dus, lijkt me een goede deal!

 10. Bankmensen hebben geen enkel gevoel of empathie voor de alledaagse realiteit. Zitten in hun protserige torens neer te kijken op het gepeupel en geven elkaar leuke bonussen, zittend op hun pot met geld, welke pot ze allerbelabberdst hebben beheerd. Met een hemeltergende arrogantie proberen ze hun krankzinnige loonsverhoging “goed” te praten. Ze leven echt in een andere dimensie met hun buiten proportionele salarissen. Als ze in het buitenland “meer” kunnen verdienen, laten ze dat vooral gaan doen. Ik vraag me werkelijk af wat deze “topmensen” nu doen voor zulke salarissen. Als deze mensen zelfs lak hebben aan hun eigen personeel, die strak op de “nullijn” houden of gewoon ontslaan, zullen ze helemaal geen boodschap hebben aan de politiek of aan de gewone man, die wel heeft moeten inleveren om HUN bank overeind te houden. De ABN AMRO is een bank met kwalitatief goed personeel, en een goede klantenservice, ze verdienen betere topmensen.

 11. Iedereen in bovenstaande berichten, is terecht zeer verontwaardigt.
  En dat terwijl in het initiële de volgende zin;
  Onze hoogste militair die in extremo gaat over duizenden mensenlevens van uitgezonden militairen, verdient dus iets meer dan wat de bestuurders van de ABN Amro zichzelf aan salarisverhoging hadden toebedacht.
  Vervangen moet worden door de zin;
  Onze hoogste militair die in extremo gaat over duizenden mensenlevens van uitgezonden militairen, verdient dus 10 keer minder dan wat de bestuurders van de ABN Amro zichzelf aan salarisverhoging hadden toebedacht.
  De salaris verhoging voor de bankiers was €100.000,- bovenop de €600.000,- die ze al verdienen/krijgen.

 12. het is Nijenrode die adspirant bankiers laten geloven, dat na daar de opleiding te hebben afgerond zulke exorbitante salarissen kunnen vragen. Sluit Nijerode voor de rest is alles al gezegd.

  1. Het is niet Nyenrode die dit aangeeft, het is de markt(werking) en gelegenheid maakt de ” dief “.
   Op Nyenrode wordt ook onderwijs gegeven aan werknemersbestuursleden van pensioenfondsen.
   Sluitting van Nyenrode is zeer kort door de bocht.
   De desbetreffende bestuurders hebben verschillende economische studies gevolgd.
   Dan zou er geen economie of econometrie meer gestudeerd mogen worden!

  2. In de leiding van Nijenrode is de kennis aangaande moeilijke publieke metiers met waarden, normen en deugden meer dan gemiddeld aanwezig.
   Zorg dat je informatie klopt, als je (ver) oordeelt!

 13. Goed geschreven stuk dat zeker laat zien dat niet alles in de wereld recht is, maar soms ook krom (maar desondanks ook zoals het is).
  Maar…. Wel een stelletje huilebalk reacties onder het stuk. Als je het als je denkt dat je iets misloopt omdat een ander zich zo gedraagt zorg dan dat je zelf iets bereikt, en anders, heb er vrede mee dat het zo gaat.

 14. Ik ben zelf al 33 jaar beroepsmilitair. Het stuk gelezen, de reacties gelezen….even over nagedacht…. Mooie woorden, allemaal waar….onder aan de streep….wie is er nu uiteindelijk de sukkel dat hij/zij zich voor €3000 bruto (of minder) voor z’n/d’r kop laat schieten voor een maatschappij die dit soort dingen toelaat?? Een regering waarvan de Minister van Defensie in hetzelfde kabinet zit als de Minister van Financiën die op de hoogte was van de voorgenomen loonsverhogingen. Beste mensen, accepteer de zaken zoals ze zijn, het gaat al eeuwen zo en zal ook in de komende eeuwen zo blijven. Er zijn nu eenmaal mensen die het risico dragen en er zijn mensen die het risico lopen…..that’s just the way it is…

 15. ik stel een verplichte maatschappelijke stage voor van minimaal een jaar voor elke bankier. Als politieagent, verpleegkundige of bijvoorbeeld leraar. Op deze manier krijgt het begrip reeële Economie weer betekenis en hoeven de bankiers ieder geval niet hun hele leven te leiden aan emotionele en morele armoede.

 16. Niets dan lof voor de terughoudendheid van de militaire top. Jaren geleden wilde en kreeg ik bewust S 5 en dacht dat het kwaad verscholen was in het militaire apparaat . Ik weet nu beter ; niet militairen maar bankiers zijn banksters Misschien hebben we wel diegene die genoegen nemen met een goed maar niet overdreven salaris wel nodig om ons te verlossen van misdadige elementen in “onze” financiële wereld We rekenen op fatsoen, ergo op U

 17. Die bankiers afstraffen met weggaan bij hun banken is beter dan vrijblijvend mopperen. Haal al je geld van de bank en deponeer het in een kluis, want veel rente zal je niet verliezen. En een bankrun zal ze leren.

 18. Maar waarom kies je er dan voor ‘militair’ te worden, en te vechten voor m.n. de belangen van die bankdirecteur. Dom…

 19. Goed stuk, haalt alleen niets uit. Dat comentaar erna ook niet. Ben zelf ook sgt1 en ik wist wat ik ging verdienen, daar koos ik zelf voor, ook koos ik er zelf voor om voor dat geld naar Bosnië en Afghanistan te gaan. Ja laat zo’n bankmannetje maar eens mee gaan met een missie maar what about de ministers met hun wachtgeld die doen er niks meer voor. Zo zijn er wel meer dingen niet eerlijk. Het maakt mij niet uit hoeveel ik verdien bij Defensie ik deed het niet voor het geld als ik er maar van kan leven.

 20. Hoi, hier Theo. Ik werk zelf bij een bank. Bij ons lopen de gewone CAO schalen tot ongeveer 12 duizend bruto. Daarboven beginnen de zware management schalen; die zitten buiten CAO en belopen inderdaad van zo’n 15 duizend euro tot ongeveer 33 duizend euro per maand. Ikzelf manage helemaal niets als senior SAP specialist en zit op ongeveer 10.500. Mijn ene collega zit daar iets onder en mijn andere collega zit daar iets boven. De manager van ons drie (zeg maar onze sergeant 😉 zit ongeveer op 14 duizend. Absurd? Zeker. Asociaal? Ook. Paar jaar geleden werd er gevraagd om 10% loon in te leveren om ontslagen te voorkomen en iedereen weigerde; geen enkele solidariteit. Gewoon pech voor de afvallers was de strekking. Ik mag het zeggen omdat ik al meer dan 15 jaar in deze bedrijfstak werk: een compleet verziekte, amorele kliek 100% gericht op eigen gewin. Ben al meer dan twee jaar aan het solliciteren naar iets buiten deze bedrijfstak en zeker bereid om een paar duizend euro salaris in te leveren maar dat is me tot op heden nog niet gelukt.

 21. Tja, je hebt denkers en vechters. De vechters bereiken op hun top iets tussen bijstand en een redelijk salaris in het leger of bij de politie. De denkers pakken de rest. Ze snappen hoe het systeem werkt en kunnen daardoor goed voor zichzelf en hun gezin zorgen.
  Op de basisschool had ik al door wie van mijn klasgenoten in welke categorie zou gaan vallen. Ik heb er mijn voordeel mee gedaan.

 22. Kruipen jullie nu pas allemaal uit je schelp? Ik zal jullie een viool geven dan kan je ff lekker spelen, lekker klagen/janken!! Fred geeft alles het mooiste weer!! Of begin er iets tegen te doen!!!!!!!!!!!! Meerendeels van alle militairen hier zit ZEKER in een smat traject! En haalt de fittest niet!

  1. Bijzondere aannames die je doet… beargumenteer je opmerking eens, met name het gedeelte van het niet halen van de fittest of deelnemen aan het SMR-traject (zo heet dat tegenwoordig)…

 23. 11 jaar militair geweest bij klu, 2 grote uitzendingen meegemaakt. Was een top tijd. Nu werk ik in de burgermaatschappij, sjonge jonguh wat een wereld van verschil. Of je bent te strak afgedrilt volgens hen, of je bent te relaxed on druk, ja halloo daarvoor ben ik 11 jaar militair geweest. Ik wou op een gegeven moment terug solliciteren kreeg een mededeling : te oud! Bij onze navo vrienden van Canada, Australia, Amerika kan je gewoon terugsolliciteren…En je kan zelf als burger gewoon aan de slag. Bij al die uitzendburo’s weten al die jongen grut niet eens wat het is om een ex militair aantenemen, je krijgt dan gewoon van die standaard zinnen bla, bla,bla. Defensie kan niet eens elk jaar aan de eisen van mensen aannemen voldoen, neem dan exmilitairen aan jonge dertigers, veertigers, die willen nog wel, want de in de burgermaatschappij is het gewoon 10x niks!!!

 24. Allen,
  ik kan me zeker in alle reacties vinden. Echter Bryan snap ik je gevoel volledig. Moest er na 12 jaar ook helaas mee stoppen, de hele burgermaatschappij lijkt vanaf een andere dimensie te komen. Na gesprekken te hebben gehad voor terugkeer als burger of herintreder iedere keer weer teleurgesteld naar huis gekeerd. Nu sinds dit jaar bij de NATO aan de gang gegaan, ondanks mijn 40ste levensjaar te hebben bereikt, denk ik terug met de gedachte….. als het ministerie de kennis afvoerd is er ergens wel weer een departement wat die kennis wil hebben.
  Keep strong and believe in yourself

 25. Het ligt allemaal wat minder eenvoudig ben ik bang.
  Natuurlijk is het heel verleidelijk naar salarissen uit het bedrijfsleven te kijken en die te vergelijken met de inkomens uit de publieke sector. Vraag is of dat fair is en we niet appels vergelijken met peren.
  Geuniformeerd personeel kiest een baan doorgaans vanuit motieven als avontuur, teamwork en/of iets toevoegen aan de (internationale) samenleving. Bij zakenmensen spelen andere motieven en kom je zelden tegen dat ze geld verdienen vies vinden. Daar komt bij dat de standaarden in het bedrijfsleven niet nationaal maar internationaal worden bepaald. Met andere woorden als bankiers en andere grootverdieners minder betaald krijgen, verdwijnen niet alleen zij maar ook multinationals, grote bedrijven en instellingen naar het buitenland. Gaat dat dus ten koste van onze internationale handelspositie, tis dus meedoen, in redelijkheid waar dat kan, of afhaken.
  Eén en ander staat los van het betalen voor onze veiligheid. In Canada zeggen ze vaak “small money gets you cheap monkeys” en zo is het. Willen we een geloofwaardige aandacht voor veiligheid dan kost dat geld. Niet de astromonische bedragen uit de bankenwereld, maar wel genoeg voor fatsoenlijke salasrissen en pensioenen, en natuurlijk ook voldoende moderne en kwalitatief goede uitrusting en goed materieel.
  Even een ander perspectief dus naast alle emotiegedreven reacties hierboven. Succes ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.