Excuses minister, het was een grap

Geplaatst door

Beste minister Hennis,
Ik moet u mijn excuses aanbieden. Gisteren heb ik een 1 april grap gemaakt, waarin ik uw naam heb gebruikt. Op deze website meldde ik dat er 1,75 miljard extra budget naar Defensie zou gaan. En bijna 3.000 mensen lazen het bericht. Veel lezers hoopten dat het geen grap zou zijn, anderen vonden het een leuke grap, en weer anderen vonden het een erg slechte grap. Ik kan me alles reacties wel voorstellen.

Ik tikte het ‘grappige’ bericht en bedacht me dat het heel mooi zou zijn als het waar zou zijn. Extra geld voor Defensie. En dan ook gelijk maar 1,75 miljard. Eigenlijk kon je op je klompen aanvoelen dat het onmogelijk serieus kon zijn, minister. Politici steken nog steeds hun kop in het zand als het gaat om veiligheid.
De grotere invloed en dreiging van Rusland, Griekenland dat een wig in de EU en daardoor wellicht ook in de NAVO drijft, De Islamitische Staat dat angst en dood en verderf wil zaaien in onze samenleving, terugkerende terroristen, steeds meer strijd om economische belangen in Afrika, een dreigend schisma tussen Noord- en Zuid Europa, onze Defensie die sowieso geen schim meer is van wat het ooit was. En toch wordt er door politici weinig prioriteit gegeven aan het waarmaken van grote woorden, die vorig jaar in de Tweede Kamer werden uitgesproken.Want toen moest er nog meer geld bij. Ondertussen is Defensie nog steeds bezig met het uitvoeren van bezuinigingen.
Duizenden mensen lazen het bericht minister Hennis. Duizenden mensen die hoopten dat de extra investering echt waar was. Duizenden mensen die hoopten dat er wel prioriteit aan onze veiligheid werd gegeven. Duizenden mensen die dat extra budget wel zagen zitten. Duizenden mensen die weten dat zonder veiligheid er ook geen economische groei, of een goede gezondheidszorg mogelijk is. Duizenden mensen die prioriteiten wel goed weten te stellen.
Beste minister, ik hoop dat ik binnenkort een echt bericht kan tikken. Een echt bericht waarin ik kan schrijven dat er meer geld komt voor onze krijgsmacht. Dat er geïnvesteerd wordt in veiligheid. Dat onze verzekering goed op peil wordt gebracht.
Maar gisteren was het dus een grap. Helaas.
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel
hoofdredacteur Defensie-Platform
 

5 reacties

 1. Het feit dat ‘ deze grap’ zo leeft onder duizenden van ons moet een signaal geven aan de politiek. De olietanker van de politiek zal zo langzamerhand ingrijpend van koers moeten veranderen.

  1. Achteraf hadden we het bericht wellicht iets surrealistischer kunnen maken. Het was nu te geloofwaardig. We gaan nu alvast wat bedenken voor volgend jaar :). We bestaan ook pas zes maanden, dus hadden nog geen lessons learned van voorgaande jaren 😉 Dankje voor je sportieve reactie.
   Eduard van Brakel

 2. Het defensiebudget voor 2015 is 7,3 miljard, het BNP van Nederland in 2014 was 880 miljard (bron Wikipedia)
  Conform NATO-norm van 2 procent BNP (waar dan niet de pensioen- en ziektekosten onder gerekend horen te worden, want dat zijn overheidsuitgaven die in de personeelskosten horen van ambtenaren, maar wat in Nederland wél gebeurd)
  hoort het defensiebudget voor 2015 17,6 miljard te wezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.