F35 (Foto: Defensie)

JSF definitief aangeschaft

Geplaatst door

“Het is goed dat er na ruim 12 jaar politiek debat duidelijkheid is over de opvolger van de F-16.” Dat zei minister Hennis-Plasschaert van Defensie nadat Nederland gisteren definitief de eerste acht JSF gevechtsvliegtuigen aanschafte. IN Washington zette het hoofd van het JSF-programmabureau luitenant-generaal Christopher C. Bogdan daartoe zijn handtekening. De eerste F35 Lightning II-toestellen worden in 2019 geleverd.

Volgens Hennis was het tekenen van de overeenkomst het point of no return en is de aanschaf goed voor de krijgsmacht: “De F-35 is het modernste jachtvliegtuig dat voor diverse taken inzetbaar is. Diverse vergelijkingen hebben aangetoond dat het toestel voldoet aan de Nederlandse eisen. De luchtmacht heeft nu eindelijk duidelijkheid gekregen. Voor de gehele krijgsmacht is dit toestel belangrijk. Mannen en vrouwen die op missie zijn gestuurd, moeten kunnen beschikken over het beste materieel. Luchtsteun is daarbij onontbeerlijk en door de goede sensoren van het toestel zal de informatiepositie van militairen op de grond sterk verbeteren.”

De JSF
De JSF

Sinds 2002 investeerde Nederland 800 miljoen dollar in de ontwikkeling van de JSF en 2008 ging ons land meedoen aan de operationele testfase van het vliegtuig. Daarvoor schafte Nederland onder meer 2 testtoestellen aan. Met beide F-35’s worden vliegers en technici opgeleid. Ook test de luchtmacht het toestel en doet zij daarmee de eerste operationele ervaring op. De inzichten die de operationele testfase oplevert zijn ook belangrijk voor de introductie van de F-35 in Nederland. Na afloop van de testfase, in 2018, kan Nederland beide toestellen gebruiken voor zowel training als inzet.
De JSF vervangt de F16. In totaal worden er ten minste 37 vliegtuigen aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.