Hennis: Europees leger geen optie, NAVO moet afschrikwekkender

Geplaatst door

Minister Hennis van Defensie wil geen Europees leger. Dat is volgens haar geen reële optie. Wel is ze voorstander van meer intensieve samenwerking tussen de Krijgsmachten van Europese landen. Europa moet volgens Hennis voorbereid zijn op een situatie van oorlog. Ze twijfelt eraan of de NAVO op dit moment genoeg afschrikwekkende werking voor voorkoming van oorlog heeft. Dat zei de bewindsvrouw op een conferentie over de toekomst van de Krijgsmacht in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

minister Hennis (foto: ministerie van Defensie)
minister Hennis (foto: ministerie van Defensie)

Volgens Hennis is de wereld minder veilig geworden en daarom zijn nieuwe initiatieven nodig. Ze benadrukte dat veiligheid een prijs heeft en die het betalen waard is. “We moeten publiekelijk het belang van investeren in defensie erkennen.” De minister denkt dat de NAVO kan profiteren van een sterk Europa, maar dan moet er wel meer geïnvesteerd worden in Defensie.
Ook zijn volgens haar baanbrekende nieuwe initiatieven nodig op Defenise-gebied: “We mogen niet simpelweg uitgaan van westerse militaire superioriteit als we niet investeren in nieuwe capaciteiten. Op een bepaald moment worden we misschien wel gedwongen militair op te treden om in Europa veilig te blijven. We moeten klaar zijn voor zo’n uitdagende omstandigheid.”
Hennis verwees in haar toespraak naar de huidige situatie met Rusland, dat de Krim annexeerde en zich actief mengt in de situatie in de Oekraïne. De gebeurtenissen op de Krim en de strijd tegen ISIS waren onderwerp van gesprek voor de 450 internationale militaire en politieke leiders die aan de conferentie meededen.
De strijd tegen ISIS gaat volgens onze minister nog lang duren: We bestrijden ideologisch extremisme dat ons allen en onze waarden bedreigt. Laat het duidelijk zijn. Dit is een langdurige bedreiging waarvoor geen snelle oplossing bestaat.”
Relevante link:

 
Foto bovenaan artikel: minister Hennis op de conferentie (foto: ministerie van Defensie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.