Dienstplicht opnieuw invoeren

Geplaatst door

De militaire dienstplicht kan weer worden ingevoerd. Tenminste als het aan de bezoekers van het Defensie-Platform ligt. Uit een poll op de website bleek dat 74% van de stemmers voor herinvoering van de dienstplicht is. Ook op Facebook waren de reacties op de vraag over het invoeren van de dienstplicht in het algemeen enthousiast, al pleitten de bezoekers daar ook voor een combinatie van militaire en sociale dienstplicht.

Onlangs lanceerde het Tweede-Kamerlid Joran van Klaveren het idee om de dienstplicht opnieuw in te voeren. De meerderheid van de Tweede Kamer zag er echter niets in. Het zou te duur zijn, en niet op korte termijn uitvoerbaar, en ook zijn er bij de politiek vraagtekens over de zinnige invulling van de dienstplicht. CDA-leider Buma opperde wel om een sociale dienstplicht in te voeren in Nederland.
In interviews met het Defensie-Platform spreken diverse oud-militairen zich uit voor invoering van de dienstplicht. Maar wel als die zinnig ingevuld kan worden. De oud-militairen zien vooral toegevoegde waarde in het leren samenwerken, de discipline en de ervaring om wat voor een ander over te hebben.
De Baltische staat Litouwen voerde onlangs de dienstplicht weer in en ook NAVO-partner Estland overweegt om weer mannen op te roepen in militaire dienst om de dreiging van Rusland het hoofd te bieden.
In Nederland werd in 1997 de opkomstplicht afgeschaft. De dienstplicht bestaat nog, maar door afschaffing van de opkomstplicht, komen geen mannen meer in werkelijke militaire dienst.
 

8 reacties

 1. Doe er dan wel een goede screening aan vooraf, want toen de diensplicht destijds opgeschort werd was de aanwas aan de lichting beroeps af en toe om te huilen.

 2. Dienstplicht is slavernij, het is het dwingen van mensen tot arbeid die zij onder vrijwillige omstandigheden niet zouden accepteren. Men heeft het morele recht om zich hier met geweld tegen te verzetten.

  1. Totdat ons land echt in gevaren verkeerd en we niks hebben om onszelf mee te verdedigen. De dienstplicht hoort een eer te zijn en het beschermen van je land, je familie en geliefden een voorrecht.

 3. Defensie heeft de middelen niet meer om duizenden dienstplichtigen op te leiden, te accomoderen of uit te rusten. Om invulling te geven aan deze wens is veel extra budget nodig. Budget dat beter gebruikt kan worden om defensie zich weer enigszins te laten herstellen van de kaalslag van afgelopen jaren.

 4. Dienstplicht is nergens voor nodig als iedereen zijn wapens op de grond gooit. Oorlog komt altijd voort uit een paar elite lui die meer macht willen. Oorlog is altijd overbodig, komt nooit iets goeds uit en de burgers zijn de dupe. Niks dienstplicht. Begin maar is met het opruimen van de politiek. Marionetten van de allerrijksten. Love is the only way. Rustig blijven en stop met haten want we krijgen 1 grote bak met leugens voorgeschoteld. Het is 1 grote poppenkast en we zitten er middenin. Zoals de joden in de 2nd ww zijn nu de moslims de zondebok. Wat er op dit moment aan de gang is in de wereld heeft niks met terrorisme en of geloof te maken, maar met de 2% van de wereld die 90% van de rijkdommen in bezit heeft, en vind dat ze nog niet genoeg hebben. (Olie etc) het gaat los dit jaar. Dat is een feit

 5. Dienstplicht ideaal voor inburgering van onze nieuwe gasten. Opvoeding van die jongeren, is een van de grote voordelen van de dienstplicht . Voorkom uitspattingen, beter grip op radicale elementen….ergernissen in grote steden beter in de hand te houden en voorkomen.
  Met de dienstplicht kan de ZORG extra handjes geboden worden….
  Dienstplicht de mogelijkheid om onze ontwrichte samenleving op de rails te krijgen.

  1. Het lijkt ideaal, maar ik denk niet dat het waarde heeft zeker niet militaire dienstplicht. Ik ben van 94-3, en medio 1995 kregen we (wij noemde ze chinese vrijwillgers) “beroeps” militairen die werkeloos waren en waar men van af “moest” Er was NIET mee te werken. De huidige generatie is vele malen erger ben ik bang.

 6. Beste mensen
  Ik ben een oud dienstplichtig militair. 72-2
  De Jongeren hebben totaal geen normen en waarden meer
  Daarom zou het alleen al goed zijn de dienstplicht weer invoeren zodat daar de jongeren her op gevoed kunnen worden maar dan met harde hand. WANT DAT IS HARD NODIG. Zodat ze leren wat respect, normen en waarden zijn. Zeker tegen hulpverleners.
  Zeg maar rustig een heropvoedings kamp.
  Nu kun je wel zeggen dat dat te duur is maar met een maandsalaris van 195 euro per maand komt men er wel achter in wat voor weelde men nu leeft door te genieten van uitkeringen en niets doen.
  Waar door mensen zich vervelen waardoor ze rotzooi gaan trappen. Dat moet ook gelden voor alle binnenkomende jonge alleen staande vluchtelingen meteen aanpakken die mensen, dat zou ook afschrikkend kunnen werken voor mensen die uit de veilige landen komen, die alleen maar komen om hier geld te ontvangen of te stelen of in bandes deel tenemen om zo in de druks handel terecht te komen en miljoenen te verdienen. hoe dan ook ze komen niet om zich hier aan tepassen aan de Nederlandse maatschappij.
  Wij Nederlanders hoeven nevernooit ons aan te passen aan hun. Wij zijn Nederlanders en deze mensen zouden dan ook meteen in Hoogeveen opgevangen moeten worden waar ze in een strak regiem terecht komen en waar men niet zomaar naar buiten kan gewoon op slot er mee
  En uitzetten als men geen goede reden heeft om hier in onze maatschappij te worden opgenomen maar dan volgens Nederlandse regels met in achtneming van onze normen en waarden.
  Als het zo doorgaat dan ontstaat hier een Turkije 2 een moslim land en hebben wij Nederlanders niets meer te zeggen in ons land en zijn wij straks een minderheid waar wij moeten leven volgen hun normen en waarden denk daar maar eens over na.
  Heb ik allang gedaan nu de overheid nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.