Geachte heer Rutte, beste Mark,

Geplaatst door

u zult nu wel een beetje druk zijn met de Provinciale Staten verkiezingen. Debatten doen, uw neus laten zien aan kiezers, folders uitdelen op de markt van Amsterdam om daarna te flyeren in Schubbekutteveen. En dan allemaal om ervoor te zorgen dat uw kabinet aan een meerderheid komt in de Eerste kamer. Want dat is eigenlijk het enige waar die provincies goed voor zijn natuurlijk. Getrapt de Eerste Kamerleden kiezen zodat u uw kabinetsbeleid kunt uitvoeren zonder dat er moeilijke onderhandelingen met de oppositie nodig zijn. Dus laat u uw neus zien. Ik hoop dat uw neus een beetje witjes is geworden door de spierballentaal van Poetin, die vol bravoure zei dat hij overwogen had om de nucleaire macht van Rusland te mobiliseren voor de annexatie van de Krim.

Bij Poetin weet je het nooit, maar dat machtsmiddel van nucleaire dreiging heeft hij wel achter de hand, meneer Rutte. Net als tanks, vliegtuigen en verschillende grote vloten die nu in opperste staat van paraatheid rondom Noorwegen aan het oefenen zijn. Dat is wel wat anders dan Nederlandse jihadisten die naar Syrië reizen om daar voor IS te knokken. Van u mogen die figuren ze daar sterven. En ik heb liever ook dat ze daar sterven, dan hier zichzelf opblazen.
Al was het maar omdat we dan meer militairen hebben die daadwerkelijk tegen IS kunnen strijden, zoals onze F16-piloten dat nu al doen. Net zoals onze F16’s meehelpen bij het bewaken van de Baltische Staten en verschillende Nederlandse marineschepen ook meedoen met NAVO-oefeningen in wateren rondom Rusland. Mooi al die Nederlandse militaire aanwezigheid in verschillende buitenlanden meneer Rutte. Alleen jammer dat we dan niet permanent een marineschip in de West kunnen hebben. Dat we de kustwacht moeten inzetten om een Russische oorlogsvloot te schaduwen die door de Noordzee vaart.
Immers, meneer Rutte, onze krijgsmachtdelen kanabaliseren hun schepen, voertuigen en vliegmachines, om andere maar in de lucht te houden. Een veilig Nederland wilt u. U wilt dat alle Nederlanders veilig en in vrijheid kunnen leven. En daarvoor zegde u 129 miljoen toe voor de veiligheidsketen. 29 miljoen daarvan is voor de Krijgsmacht, voor de Marechaussee.
geldWat te doen met 29 miljoen?
29 miljoen. De Rabobank maakt per dag meer winst. Er zijn directeuren van topbedrijven die meer verdienen. Er voer een particulier jacht door Dordrecht dat duurder was. Voetballer Robin van Persie verdient dat in 18 maanden, terwijl Messi er waarschijnlijk zijn bed niet eens voor uitkomt. Bij commerciële bedrijven krijg je als accountmanager niet eens een bonus als je maar 29 miljoen omzet in een jaar. Als we 29 miljoen extra aan de zorg, het onderwijs, of een ander departement zouden geven, zou dat in no-time verdampen aan dure consultants, of managers die er een auto met chauffeur van rijden. Het zou zelfs niet eens zichtbaar zijn op de begrotingen van de meeste andere ministeries.
Maar premier Rutte, bij Defensie wordt het toegejuicht alsof het de heilige graal is. Eindelijk een beetje meer geld. Het eerste stapje op weg naar de 2-procents NAVO-norm van de begroting. Maar dan is die 29 miljoen nog maar een schijntje. En dat weet u. U bent de premier die veiligheid zou belangrijk vindt. Het herstellen van de internationale rechtsorde, het verdedigen van onze belangen. U was het die zei zo trots te zijn op onze militairen die onder moeilijke omstandigheden hun werk doen.
Geen woorden maar daden
Maar als u die woorden nou eens zou omzetten in daden, meneer Rutte? Dat zou toch mooi zijn. Dat u zegt: we doen er eens echt geld bij, bij Defensie. Zodat ze het ook echt merken die militairen. Dat we echt op weg gaan naar de 2-procents norm. Dat de begroting dus van een ruime 7,2 miljard naar een ruime 13 miljard gaat. Want meneer Rutte, u bent de premier van de veiligheid, de premier die het triest vond dat crimefighters als Teeven en Opstelten uit uw kabinet verdwenen. U bent de premier die zei dat we weer langzaam naar die 2-procents-norm toe moesten.
Boordkanon
60116_1Maar meneer Rutte, u bent ook de premier onder wie Nederland minder geld uitgeeft dan in de tijd van het vermaledijde gebroken geweertje van voor de Tweede Wereldoorlog. Zeg maar toen Nederland ook geen tanks en geen pantserwagens had, toen Nederland in totaal 139 inzetbare vliegtuigen had. Die cijfers steken , zeker qua luchtmacht, erg gunstig af tegen wat we nu hebben meneer Rutte. Straks hebben we 38 JSF’s. Het vergelijk is er wel: van de JSF doet het boordkanon het ook, net zoals het boorkanon van de in mei 1940 operationele G1/Wasp ook haperde.
Meneer Rutte, als u het echt zo meent met die veiligheid, dan is die 129 miljoen voor de hele veiligheidsketen natuurlijk een schijntje. En u weet dat. U heeft met die 129 miljoen en het gedeeltelijk terugdraaien van een eerdere bezuiniging een aardige stap gezet. Maar het is een mini-stapje.
Toch meneer Rutte, ga ik er van uit dat u meer stappen gaat zetten op het gebied van onze nationale en internationale veiligheid. Met elke stap een beetje meer budget. Zodat het een mooie reis gaat worden voor onze veiligheid.
Succes met de verkiezingen morgen!
 
Eduard van Brakel

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.