Foto: J van galen Freeimages.com

Ik hoop dat er rollators zijn in camouflagekleuren

Geplaatst door

Vrijdag kreeg ik een berichtje op mijn telefoon: Bonden en Defensie zijn het eens over voorstellen voor de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel. De afgelopen tijd waren er positieve berichten in de media: De militair kent een bijzondere positie binnen de Nederlandse samenleving, waar het gaat om de rechten en plichten als werknemer. Zo is bijvoorbeeld de militair de enige werknemer waarvoor geldt dat veiligheid en gezondheid ondergeschikt zijn aan de opdracht. De militair gaat door waar anderen (moeten) stoppen!

Met dit in het achterhoofd opende ik enigszins enthousiast de bijlage en begon te lezen, uiteraard door de bril van een militair met meer dan 30 jaar trouwe en eerlijke dienst die zich in fase 3 bevindt.
Boven verwachting was de toon positief, woorden als “herstellen, “keerpunt”, “loonruimte” waren te lezen. Zou de jarenlange bezuiniging en versobering dan eindelijk zijn doorbroken en een tijd van waardering aanbreken?
Met name het stuk over de diensteinderegeling trekt snel mijn aandacht. Na twee ophogingen de afgelopen jaren zal het toch niet zo zijn dat wederom een ophoging plaats zal vinden?
Mijn angst wordt waarheid, ik lees: door het inrichten van een nieuwe diensteinderegeling, faseert de oude diensteinderegeling stapsgewijs uit. Deze zal worden gekoppeld aan de pensioenleeftijd die nu nog op 67 staat en in 2021 of 2024 naar (ongeveer) 70 gaat. Wel wordt genoemd dat door de bijzondere positie van de militair ingegeven grondslag voor de UGM uitkering van kracht blijft. Het recht op UGM uitkering gaat hierbij vijf jaar voor de AOW-leeftijd in.
Dit is een recht en dus geen periode of tijdstip, ik lees het nog een keer want dit kan toch niet waar zijn, het leeftijdontslag van mijn categorie militairen is de afgelopen 10 jaar al twee maal opgehoogd van 55 naar 58 naar 60.
Snel lees ik verder: het komt hard aan, tijdens de uitvoering van het vorige overgangsbesluit passen we de spelregels weer aan. Bij effectuering van het nieuwe diensteindestelsel krijgen militairen die nu in FPS 3 zitten, dan wel in de toekomst overgaan naar FPS 3, te maken met het nieuwe stelsel.
Verderop staat beschreven: Door ontwikkelingen binnen de sociale wetgeving stijgt de AOW-leeftijd. Naar oordeel van partijen zal de pensioenleeftijd voor militairen, in samenhang met de nieuwe diensteinderegeling, moeten worden gekoppeld aan de geïndexeerde AOW-leeftijd.
Enerzijds had ik helemaal niet verwacht dat er een directe koppeling zou komen aan de pensioenleeftijd. Anderzijds zou je dan wel verwachten dat een dergelijke grote aanpassing zou gelden voor die militairen die in de toekomst overgaan naar fase 3 of dat er minimaal een gepaste overgangsregeling zou zijn. Dit laatste zou uitstekend passen bij de waardering voor de militairen met vele jaren langdurige, eerlijke en trouwe dienst. Helaas, helaas, de waardering voor deze groep militairen lijkt te bestaan uit een derde ophoging van vele, vele jaren.
 
Ik hoop dat je tegen die tijd rollators kunt bestellen bij het KPU in camouflagekleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.