Eindelijk… 0,8 procent…

Geplaatst door

Stel: je bent sergeant der eerste klasse bij de Koninklijke Landmacht en je luisterde vandaag naar het NOS Radionieuws. Dan kan het niet anders dat je opsprong vanwege het bericht dat er een eerste onderhandelingsresultaat is over de nieuwe arbeidsvoorwaarden bij Defensie.
Eindelijk! Ze zitten immers al twee jaar zonder CAO en hebben er al vier jaar geen rooie eurocent bijgekregen.
Op 3 maart werd de eerste stap naar het Arbeidsvoorwaardenakkoord 2015 gezet, maar het kostte het ministerie tot vandaag voordat het brekende nieuws wereldkundig kon/mocht worden gemaakt.
Als je vandaag bent opgesprongen bij dit on-ge-loof-lijke nieuws… ga dan maar weer gauw zitten.
Nee, je hebt het goed gehoord op de radio: je salaris wordt verhoogd met 0,8 procent! En ook nog eens met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar. De arbeidsvreugde vloeide spontaan terug in je olijfgroene aderen en je hart klopte als een bezetene.
Wat die aardige nieuwslezer er – kortheidshalve – niet bij zei, was dat dit voor het Defensiepersoneel de zoveelste sigaar uit eigen doos is.
Het deelresultaat vertelt: “Omdat de pensioenen per 1 januari 2015 zijn versoberd, betaalt Defensie minder pensioenpremie. Dit heet de werkgeversvrijval en komt geheel ten goede aan het werknemersloon.”
De ongeveer 58.000 burgers en militairen bij Defensie krijgen na 119 dagen praten, praten en nog eens praten het genereuze aanbod van een salarisverhoging van 0,8 procent. En dat aanbod krijgen ze dus alleen maar omdat het ministerie minder pensioenpremie hoeft te betalen. Dat laten ze natuurlijk onmiddellijk “ten goede” komen van de werknemers.
Noem het maar goed.
Er is concreet (nog) niets verbeterd aan de jarenlange salarisstilstand van het Defensiepersoneel. De voorgestelde salarisverhoging loopt mijlenver achter op de inflatie. En om het nog een slag erger te maken: hoewel de ministerraad vandaag instemde met dit – minieme – resultaat, moeten de bonden de uitkomst eerst nog voorleggen aan hun achterban.
De sergeant der eerste klasse die maximaal 2.601,99 bruto onder aan de streep krijgt, kan straks in het meest gunstige scenario nog geen 21 euri’s bruto extra uitgeven.
Voor dat luttele bedrag kun je precies één avond bij een hamburgergigant eten. Met als megavoordeel dat je ook nog eens kunt surfen op het internet. Bij ‘de grote gele M’ heb je, in tegenstelling tot op je legeringskamer, namelijk wél een goede WiFi-verbinding!
 

Martijn Cornelissen

3 reacties

  1. Krenterigheid, kortzichtigheid, zo kenmerkend voor deze calvinistische houding, wat minder calvinisme en meer een verantwoorde blik en beleid gericht op de professionele instandhouding van de Krijgsmacht is uiterste noodzaak. Dat verdienen onze militairen en burgerpersoneel van Defensie, zij zijn immers our ‘ last resort’ voor onze EXTERNE Veiligheid.

  2. Het spreekwoord een sigaar uit eigen doos ( 10 stuks) kan veranderd worden als een sigaar uit eigen kist (50 stuks).

  3. Haha we laten ons weer eens goed naa…. Misschien laten de bonden eens wat van zich horen. Anders kunnen we beter die ook aan de kant doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.