Mensenredders krijgen blauw Erekoord van Marine

Geplaatst door

Twaalf mensenredders hebben gisteren als eerste het blauwe Erekoord van de Koninklijke Marine ontvangen. Zij kregen voor levensreddende handelingen buiten hun werktijd bij de Marine. Het gaat om 4 leden van de vloot en 8 mariniers. De Marine heeft het Erekoord in navolging van andere krijgsmachtdelen ingesteld. De eerste koorden werden uitgereikt door de Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk.

Voor de camera’s van SBS6 zei Verkerk dat hij ‘trots is op al zijn mensen, maar vandaag in het bijzonder op deze twaalf’. De gedecoreerde 11 mannen en een vrouw redden tussen november 2011 en september 2014 in totaal zeker 10 burgers het leven. Dit deden zij door kordaat op te treden in verschillende levensbedreigende situaties in Nederland. In diverse gevallen betrof het eerstehulpverlening aan onwel geworden mensen in huis of op straat.

Luitenant-generaal Verkerk (foto: ministerie van Defensie)
Luitenant-generaal Verkerk (foto: ministerie van Defensie)

Het erekoord is bedoeld voor degene die op zeer bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden, loffelijk handelt op een manier die uitgaat boven wat van iemand in die omstandigheden mag worden verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.