‘Grenzen verleggen en werken vanuit waardering’

‘Grenzen verleggen en werken vanuit waardering’

Hij weet als geen ander hoe teams werken. Ruud de Smit, directeur van het Mental Training Center, leerde dat in zijn tijd als marinier, maar ook later als HR-manager bij grote organisaties. Waar je bij mariniers geneigd bent te denken aan schreeuwende mannen en veel gebrul, merk je dat De Smit heel anders in elkaar steekt.

Ruud de Smit
Ruud de Smit

Rustig en beheerst kiest hij zijn woorden, waarbij hij blijft benadrukken dat een positieve houding veel belangrijker is dan geschreeuw en focus op wat niet goed gaat: ‘De basis van onze trainingen kenmerkt zich door gelijkwaardigheid, vertrouwen en verbondenheid. Wij werken juist vanuit de waarderende aanpak. We geven vertrouwen en belonen wat goed gaat.’
De Smit bouwt vanuit een positieve gedachte, maar wel met een militair tintje: ‘Grensverleggende activiteiten horen bij onze aanpak. Net als het geven van positieve feedback. Ervaring leert dat deze combinatie het groeiproces van een team stimuleert en het teamproces sneller verloopt en het effect groter is. ‘
‘Exploring talents en pushings limits’ is het motto van het bedrijf van De Smit. Ook een gedachte die zijn wortels heeft in de krijgsmacht. Je grenzen verleggen betekent buiten je comfortzone treden. En buiten je comfortzone liggen de groei- en ontwikkelmogelijkheden. Ook voor managers die met een andere mindset andere resultaten kunnen bereiken. De Smit: ‘Wat wil je als leider managen? Angst, beperking en frustratie of juist inspiratie, positiviteit en flow? Welke strategie bewandel je om het beste uit je mensen, team of organisatie te halen.’
Teambuilding van het MTC
Teambuilding van het MTC

De Smit zelf deed na zijn mariniersopleiding ook nog hele triatlons, terwijl hij – volgens eigen zeggen – daar fysiek niet geschikt voor was, omdat hij beter is met kort explosief werk. Om die 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen te volbrengen moest hij dus over een topmentaliteit beschikken. Het behalen van de zwarte baret van het Korps Mariniers bewees al dat het met positieve mentaliteit wel goed zit. En de kracht van de gedachten brengt hij tijdens zijn trainingen ook over op de deelnemers: ‘In de praktijk blijkt dat mensen (onbewust) beperkende gedachten en opvattingen hebben, waardoor ze hun ontwikkeling en prestaties vertragen of zelfs helemaal blokkeren. Gedachten beïnvloeden dus in belangrijke mate ons gedrag, ons gevoel, onze motivatie, onze relaties en onze prestaties.’
Aanbieding voor lezers van het Defensie-Platform
Via het Defensie-Platform krijg je honderden euro’s korting op de opleidingen en trainingen van het Mental Training Center. Aanmelden of meer informatie? Mail naar info@mentaltrainingcenter.nl, ovv Defensie-Platform.

Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.