De Ondertekening: foto: Defensie.nl

Gezamenlijke verdediging Benelux luchtruim

Geplaatst door

Nederland, België en Luxemburg gaan als eerste landen ter wereld samen hun luchtruim bewaken. De landen tekenden daarvoor vandaag een verdrag dat dit regelt. Eind 2016 moet de samenwerking een feit zijn. De verdediging richt zich vooral op bescherming tegen burgervliegtuigen die terroristische dreiging met zich meebrengen.
Luxemburg heeft geen eigen gevechtsvliegtuigen. Nederland en België hebben ieder twee F16’s gereed staan die ogenblikkelijk kunnen opstijgen bij dreigen. Dat is de zogenaamde Quick Reaction Alert. De QRA kan in het uiterste geval geweld gebruiken om een dreiging af te wenden. In Luxemburg kan dat niet, want dat land heeft dodelijk geweld in het luchtruim uitgesloten.

QRA-vliegtuigen (foto: Defensie.nl)
QRA-vliegtuigen (foto: Defensie.nl)

In het Nederlandse luchtruim  geeft de minister van Veiligheid en Justitie deze opdracht. In de toekomst kan hij die ook aan Belgische jachtvliegers geven. Omgekeerd kunnen de Belgische autoriteiten door het verdrag Nederlandse vliegers deze opdracht geven in het Belgische luchtruim. Binnen de NAVO is afgesproken dat dezelfde Belgische en Nederlandse toestellen ook de QRA-taak voor vijandige militaire vliegtuigen gaan uitvoeren.
Volgens Defensie levert de samenwerking en aanzienlijk voordeel op. Omdat de luchtbewakingstaak bij toerbeurt door Nederland en België wordt uitgevoerd,  is het niet langer noodzakelijk dat er permanent 2 jachtvliegtuigen in Nederland paraat staan. Dit is des te meer van belang na de vervanging van de huidige 67 F-16’s door 37 F-35’s. Door de overeenkomst kan Nederland straks meer missies met F-35 jachtvliegtuigen uitvoeren tijdens een uitzending.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.