'Defensie wil een miljard euro extra'

Geplaatst door

Defensie wil er een miljard euro bij. Dat zou blijken uit de wensenlijst die het ministerie heeft ingeleverd bij minister Dijsselbloem van Financiën. Dat meldt de Telegraaf op gezag van ingewijden. Defensie wil meer geld voor onder meer helikopters, transportvliegtuigen, communicatiesystemen en munitie.

Daarvoor is meer geld nodig dan in de huidige begroting is uitgetrokken. Verschillende politieke partijen hebben vorig jaar aangegeven een verhoging van het defensie-budget noodzakelijk te vinden. Als eerste stap daartoe werd een bezuiniging gedeeltelijk teruggedraaid.
De Krijgsmacht heeft te lijden onder de bezuinigingen. Er zijn niet genoeg reserveonderdelen, zodat voertuigen en schepen gekannibaliseerd worden om andere voertuigen en schepen operationeel te houden. Ook is er niet altijd genoeg geld om militairen adequaat te laten oefenen, en raken de munitievoorraden op. Daarnaast kampen verschillende militaire basis met een onderhoudsachterstand, waardoor de gezondheid van militairen schade op kan lopen.

Huidige onderzeeboten moeten worden vervangen (foto: Defensie)
Huidige onderzeeboten moeten worden vervangen (foto: Defensie)

Defensie wil ook geld voor de Marine, schrijft de Telegraaf. De M-fregatten moeten worden vervangen, terwijl ook de mijnenjagers en onderzeeboten het einde van hun operationele levensduur naderen.
Premier Rutte zegde eergisteren al extra geld toe voor de Marechaussee. Dat Krijgsmachtdeel krijgt zes extra pelotons en 29 miljoen euro erbij.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.