Ben Noordermeer: Wil je een klant? Bedenk een aanvalsplan!

Geplaatst door

‘Het eerste dat je tegen me zei, was een bewuste of onbewuste salesvraag’. Scherp als mes en waakzaam, zo was oud-marinier Ben Noordermeer tijdens het interview met het Defensie-Platform. ‘Nee, geen oud-marinier’, zei hij lachend, ‘Marinier ben je voor altijd’. Zelfs nu is hij het nog, terwijl hij zelfstandig ondernemer is met zijn bedrijf Guidance in Sales. Hij begeleidt salesmanagers en accountmanagers en detailhandel in de sales, maar geeft ook zelf ontwikkelde salestrainingen. ‘Vanuit de praktijk, trainingen op basis van hoe ik eerder anderen heb geholpen’.

Naam: Ben Noordermeer
Leeftijd: 45 jaar
Jaar in dienst: 1988
Periode: 1988-1991
Onderdeel: Korps Mariniers

2014-09-21+046+-+4kant
Ben Noordermeer van Guidance in Sales

Ben Noordermeer denkt na over zijn woorden, om ze dan zorgvuldig en doelgericht af te vuren. ‘Er is een parallel tussen de Mariniers en sales’, zegt hij, ‘Sales is niks anders dan het maximale resultaat uit minimale middelen halen. Net als bij de Mariniers. Daar gebruikten we ook aanvalstactieken. Als marinier denk je na over hoe je de vijand kan uitschakelen: dat kan linksom, rechtsom, van bovenaf, vanuit het water of uit de lucht. Als het links niet lukt, ga je rechts, net zo lang tot het lukt. Bij ondernemen met Guidance in Sales is het precies zo. Om een klant te krijgen, moet je een aanvalsplan bedenken. En dan het mes tussen de tanden en blijven gaan, al duurt het jaren’.
Militair doorzettingsvermogen en aanvalsplannen als leerpunten voor het bedrijfsleven dus. Maar er is meer dat het bedrijfsleven van Defensie kan leren. ‘Militaire precisie!’, zegt de marinier zonder aarzelen. ‘Deadline is deadline, want die moeten zeker gehaald worden bij Defensie, daar zijn ze bij bedrijven soepeler mee.’ Maar ook zaken tot in de puntjes regelen, kan wat hem betreft beter: ‘Als je dat ziet na die ramp met de MH17. Toen al die stoffelijke overschotten terugkwamen. Dat was helemaal perfect voor elkaar. En ook dat is defensie.’
Verbeterpunten
Maar ondanks dat de zelfstandig ondernemer de krijgsmacht hoog heeft zitten, ziet hij ook wel verbeterpunten: ’Het is al wel beter aan het worden, maar transparantie, dat zou beter kunnen’, vindt hij. ‘Bij Defensie gaat alles topdown, en het is minder open. De generaal en zijn staf bepalen, en dan gaat het de organisatie in. Bij bedrijven weet je meer en die doen beter aan interne marketing. Maar het begin is wel gemaakt, want de nieuwe Korpswaarden van de Mariniers (verbondenheid, kracht en toewijding) zijn in samenspraak met hele korps tot stand gekomen. ‘
Terwijl hij dat zegt, pakt hij zijn smartphone erbij, om de waarden van het Korps op te zoeken en vooral de eigenschappen van een marinier die erbij zijn geformuleerd: ‘Altijd tot het uiterste gaan, een marinier maakt zijn eigen belang altijd ondergeschikt aan het groepsbelang. Ja, daar kan het bedrijfsleven wel veel weer van leren’.
marinier-OK
Ben Noordermeer met de mariniersbaret

Trots op baret
Velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren, dat is het motto van de Mariniersopleiding. En Noordermeer zegt zonder aarzelen waar hij het meest trots op is uit zijn militaire tijd: ‘Ja, op die baret natuurlijk! Het was een droom al sinds ik een 6-jarige jongen was. Mijn opa vertelde over de Mariniers die vochten bij de Maasbruggen in Tweede Wereldoorlog (de Duitsers gaven de Mariniers daar de bijnaam ‘Zwarte duivels’ wegens hun moed – red), en zijn verhalen hebben me ertoe aangezet. Op mijn 17e werd ik gekeurd en ik kon in maart 1988 opkomen, maar moest eerst mijn havo afmaken. En toen ben ik begonnen.’
De verslaggever van het Defensie-Platform vraagt of het zwaar was, en de gedachten van Noordermeer dwalen af: ’Zwaar? Ja..ja…ja…ja. Je moest altijd blijven nadenken. Zelf blijven nadenken. Al werd je gemangeld, of was je 48 uur wakker, je moest blijven nadenken en snel schakelen. En dingen gewoon doen. Wel vanuit een bepaalde gedachte, maar wel doen. In het ondernemen en de sales heb ik er nu nog profijt van: doen en lef tonen. En de zelfdiscipline, die ook. Ik had vanochtend ook in bed kunnen blijven liggen, maar dat doe ik gewoon niet.’
Alles op de man
‘Wat Defensie nu nodig heeft? Die vraag houdt me bezig. Gevoelsmatig zeg ik: we zijn teveel afhankelijk van de NAVO. Ik zou alles zelf willen houden. Als de zee vol ligt met mijnen, moeten we die zelf kunnen ruimen, en tanks moeten we niet hoeven lenen. We moeten zorgen dat we zelf die kennis ook houden. De mariniersgedachte: alles op de man en zelf voor je veiligheid kunnen zorgen’.
‘De dienstplicht invoeren zou ook goed zijn. Al is het maar voor drie maanden. De training krijgen, het ondergaan van discipline, fysiek en mentaal uitgedaagd worden. Dat zou goed zijn. Mentaliteit kweken. Dat probeer ik ook over te brengen op mijn zoon en dochter. Die moeten ver naar school fietsen, en dan gaan ze gewoon fietsen, ook als het stormt en regent.’
Door: Eduard van Brakel

Eén reactie

  1. ‘De dienstplicht invoeren zou dom zijn. Ook al is het maar voor drie maanden. Je hebt gemotiveerde staalharde idealisten nodig, die zo nodig zelf voor hun veiligheid kunnen zorgen ! Bovendien taai als leer zijn, en snel als een hazewindhond. Dat hebben we nodig. Geen naïeve dienstplichtigen. !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.