Welke geschiedenis schrijft u, mevrouw Hennis?

Geplaatst door

Geachte mevrouw Hennis,
De verenigde Staten maakt zich zorgen over de staat van de krijgsmacht van Groot Brittannië. Dat land is de afgelopen jaren ook aan bezuinigen geslagen en gaat daar wellicht nog even mee door. Maar gelukkig, mevrouw Hennis, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Ik denk dat u zorgen genoeg heeft. Zorgen over de staat en toekomst van onze krijgsmacht bijvoorbeeld. Gelukkig maar dat Duitsland een Panzerbataljon weer leven in wil blazen. Panzers, tanks dus, die gewoon weer de Duitse hoogvlakte moeten verdedigen voor het geval de Russen het op hun heupen krijgen. Die hoogvlakte waar eerst honderden Nederlandse tanks stonden. Maar ja, die hebben we niet meer.

Ik kan me voorstellen dat u er af en toe een beetje moedeloos van wordt, mevrouw Hennis. Al die geopolitieke ontwikkelingen, die geen enkele politicus aan heeft zien komen. En nu zitten we met de gebakken peren. Want wij hebben al onze tanks verkocht. We hebben er nog 14 geloof ik, daar waar we er begin jaren ’90 nog 900 hadden. En de voertuigen die op tanks lijken, namelijk het infanteriegevechtsvoertuig CV90 – waar ook een kanon op zit, maar dan een klein – wordt ook verkocht. Aan NAVO-partner Estland.

Parade in Estland (foto: ministerie van Defensie)
Parade in Estland (foto: ministerie van Defensie)

Glimlachende Russen
Mooi was dat, vind u ook niet? Die Nederlandse militairen die in een parade meeliepen in Estland. Op een steenworp afstand van de Russische grens. Zo dicht waren we nog nooit bij Rusland. En het voordeel was dat de meelopende militairen gelijk konden oefenen op hun toekomstige wijze van optreden. Namelijk lopend. Niet meer rijdend in de CV90 voertuigen. Maar gewoon ouderwets optreden als lichte infanterie. Ik denk dat de Russen van over de grens glimlachend hebben toegekeken.
Want het is natuurlijk wel een rommeltje aan het worden in de wereld, mevrouw Hennis. Territoriale spanningen in het oosten van Europa. Interne spanningen in Europa over geld. IS dat dreigt met meer aanslagen in Europa. En IS dat dreigt om via Italië voet aan de grond in Europa te krijgen. En niemand die het zag aankomen.
Twee fronten?
Tenzij we de geschiedenisboeken goed hadden bestudeerd, minister. Door de bank genomen kunnen we daar twee dingen van leren: de mens is een oorlogszuchtig wezen en, als tweede, alle grote omwentelingen komen door oorlog, of hebben een oorlog tot gevolg. En er zijn behoorlijk wat omwentelingen minister, zo na de val van de muur. Dat had al een – met alle respect – kleine oorlog op de Balkan tot gevolg. Maar gevoed door oude sentimenten, oude territoriale geschillen, machtswellust en de hang naar economische invloed zou de vlam zomaar nog een keer in de pan kunnen slaan. En stel je voor dat IS dan ook nog eens in Italië voet aan de grond krijgt. Dan hebben we een twee-frontenoorlog, minister. En twee fronten, zo leert de geschiedenis, zijn bijna niet te bevoorraden en op sterkte te houden.
JSF: foto ministerie van Defensie
JSF: foto ministerie van Defensie

Zeker niet als de Defensie van de NAVO zo’n zooitje is, minister. Uw voorgangers zijn daar debet aan geweest, maar u moet de problemen oplossen. In ieder geval voor Nederland. Want tsja, we krijgen dan wel 38 hele JSF-gevechtsvliegtuigen (doet het boordkanon het trouwens al?), dat is wel een stuk minder dan die bijna 200 F16 die we ooit hadden. Misschien kunnen we die F16’s die we nog over hebben voorlopig ook nog handhaven, voor de zekerheid. Dan lijkt het nog wat.
En tanks, tsja minister, u zult uw voorganger wel verafschuwen. We hebben er nog 14. Daar doen we niet zoveel mee, we kunnen er dan elke 10 kilometer 1 neerzetten langs de grebbelinie, maar veel meer ook niet. En de CV90’s, die zijn ook al weg voor het grootste gedeelte. En we hadden ze pas een jaar of vijf. De marine kan ook niet zo heel veel meer doen, want die nieuwe patrouilleschepen zijn prima tegen piraten en drugsbaronnen, maar echt ondersteuning geven aan troepen is er ook niet bij.
Idealen als wassen neus
Ach mevrouw Hennis, we kunnen uw collega-politici veel verwijten, maar niet dat ze visie hadden. Militairen leren dat ze rekening moeten houden met onvoorziene omstandigheden, waardoor bij een aanval, of verdediging, altijd een reserve achter de hand is. Een extra eenheid die in geval van nood kan bijspringen. Een extra eenheid die zorgt voor onze veiligheid. Het gebrek aan affiniteit van politici met Defensie wordt zo steeds duidelijker. Voor onze veiligheid werden alle echt krachtige wapens verkocht. Er is geen reserve meer. Idealen zijn natuurlijk geweldig minister, maar zonder middelen om ze af te dwingen, of om onze idealen en verworvenheden te verdedigen, is elk ideaal een wassen neus.
Dus minister, als u geschiedenis wilt schrijven, dan stel ik voor dat u dat doet als minister die de defensiebegroting weer terugbracht naar de 2-procents NAVO-norm. Als minister die de slagkracht van ons leger weer op peil bracht. En die ook de NAVO-landen zo ver krijgt om dat te doen. Want minister, het feit dat onze verre rijke buren (de VS) wel een goede brandverzekering hebben, betekent niet dat mijn huis niet in brand kan vliegen. Ik ben dan zelf liever ook goed verzekerd, en wil als het even kan ook een capabele en goede brandweer.
Dat is toch niet te veel gevraagd?
Met vriendelijke groet,
Eduard van Brakel
hoofdredacteur Defensie-Platform
 
 
 

5 reacties

 1. Coalition For Defense is van mening dat onze huidige Minister van Defensie al het mogelijk doet wat zij kan – en mag- van haar Minister President en haar Minister van Financiën. Deze beide heren houden haar kort, te kort, tegen beter weten in.
  Minister Hennis weet drommels goed waar het aan schort en waarom. Het is aan de huidige regering en het parlement om nu eindelijk eens daadkrachtig op te treden en niet stil te blijven zitten als men geschoren wordt, naar goed Hollands gebruik.
  De Minister President zal op moeten treden, de boodschap aan het Nederlandse Volk met volle overtuiging moeten uitdragen dat gezien de huidige politieke en militaire spanningen in Europa, de jaren van zorgeloze vrede in Europa, onze Europese Droom, aan diggelen ligt.
  Dat een significante verhoging van het Defensie budget uiterste noodzaak is. Met een minimaal bedrag , structureel, jaarlijks, van € 500 Miljoen. Dat geeft al wat ruimte om de broodnodige vervanging van materieel en het op sterkte brengen van de krijgsmacht- zij heeft praktisch geen voortgangsvermogen meer- te gaan financieren. Afgezien van versterking van de motivatie om de leegloop binnen de krijgsmacht een halt toe te roepen.
  Onze hoop is dat daar nog voldoende tijd voor is.
  De eerste verantwoordelijkheid van regering en parlement is handhaving van vrede , veiligheid, stabiliteit en voorspoed van het Koninkrijk der Nederlanden,- inclusief ‘ de West’- als partner van de NAVO en lid van De EU. Te zeer heeft de prioriteit gelegen op voorspoed. Doch de interne en externe veiligheid kunnen slechts garant staan voor handhaving daarvan.
  Die interne veiligheid, daar wordt nu wat aan gedaan. Dat is volstrekt zinloos, als er niet gezorgd wordt voor een maximale EXTERNE veiligheid.
  Dus Minister Hennis, CFD zal u zoveel mogelijk steunen om de Minister President ‘ om ‘ te krijgen, opdat hij met instemming van het parlement, als STAATSMAN zijn verantwoordelijkheid neemt en hij u de financiële middelen geeft om werkelijk geschiedenis te schrijven: als eerste vrouwelijke Minister van Defensie er voor gezorgd te hebben dat de Nederlandse Krijgsmacht als een brullende Nederlandse Leeuw daadwerkelijk met trots haar devies ‘ Je maintiendrai ‘ kan uitdragen, met de tanden ontbloot.
  Aan onze militairen zal het niet liggen, zij gaan er voor.
  Ton Welter
  President Coalition For Defense

 2. Beste heer Van Brakel,
  Je slaat de spijker op zijn kop. Persoonlijk ben ik van onze MinDef niet zo onder de indruk, behalve dan haar innemende verschijning als zijnde Hotlips. Wel zou ze zich binnen het kabinet harder moeten opstellen. Maar ja, hoe doe je dat goed geargumenteerd als je weinig of niets van toeten noch blazen weet. Je kunt haar de afbraak van onze Defensie niet geheel kwalijk nemen. Alle kabinetten sinds de val van de muur in 1989 zijn daar schuldig aan. Met het innen van het vredesdivident zal menigeen geen moeite hebben denk ik, wel met het bijna 25 jaar lang innen daarvan om met dat vrijgekomen geld niet alleeen onzinnig mooi weer te spelen, maar vooral het zonder enige voor- en nacontrole over de balk gooien daarvan. Voorbeelden te over met de EU (lees: oa. geld naar de knoflook landen) als ultime uitwas daarvan.
  Twee opmerkingen.
  1.Nederland heeft 213 F-16’s aangeschaft, dus geen bijna 200.
  2.Het huidige plan voorziet in de aanschaf van 37 JSF (de F-35A versie), dus nog 35 naast onze al geleverde 2 testtoestellen. Voor die 37 stuks is 4,5 miljard begroot, maar de hamvraag is of dat voldoende is. Met de huidige euro-dollar koers kan Nederland .hooguit nog 30 JSF aanschaffen en geen 35. Nu vindt die verwervinging volgens mij plaats via een FMS case waardoor de stuksprijs wordt vastgesteld door de USAF en/of het Pentagon; dus onafhankelijk van de vliegtuigfabrikant LM. Dus wie weet wordt Nederland wel gematst als trouwe bondgegenoot. Persoonlijk heb ik daar geen vertrouwen in.

 3. Mogen jullie in Holland blij zijn dat Obama niet aan het bewind is in Holland!
  Hij is Amerika volkomen kapot aan het maken op alle gebieden behalve waar het betreft de illegalen, want hij wil hun stemmen horen voor de Demokraten in de verkiezingen.
  Maar ja, dat had hij Putin al belooft als hij weer verkozen zou worden…zo dus Europa…good luck!

 4. Maar van de 80 cv90’s heeft Nederland er maar 40 verkocht en 40 staan er nog bij de fabrikant ,plaats daar een 120 mm kanon
  Dan hebben we weer een cavalerie met lichte tanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.