Generaal Duckers

Generaal Duckers: jarenlange bezuinigingen eisen hun tol

Geplaatst door

‘We moeten constateren dat de wereld niet veiliger wordt. De gebeurtenissen in de Oekraïne en de groeiende assertiviteit van Rusland, de situatie in het Midden-Oosten, radicalisering, jihadisme en de recente aanslagen in Parijs en ook in Kopenhagen hebben er voor gezorgd dat het veiligheidsbesef in Nederland nadrukkelijk is veranderd.’ Dat zei brigade-generaal Duckers in een toespraak voor het 141-jarig bestaan van het Wapen der Verbindingsdienst.

Volgens Duckers eisen de jarenlange bezuinigingen in die steeds onveiliger wordende wereld hun tol, ook bij de Verbindingsdienst: ‘Specifiek voor ons vakgebied eisen de jarenlange bezuinigingen hun tol en dat is vorig jaar gebleken bij de uitval van systemen. Met kunst en vliegwerk en vaak duct tape ondersteunen we nu bijna 20 missies.’
verbindingsdienstDe Verbindingsdienst is van oudsher actief in het communicatie-, technologie- en informatiedomein, maar de militairen van dit Wapen werken versnipperd door de Krijgsmacht. Dat is bezwaarlijk ook omdat het informatiedomein steeds belangrijker wordt, zegt Duckers: ‘Ik vind echter dat onze huidige verbindingsdienstorganisatie niet meer geschikt is om het opereren in het informatiedomein mogelijk te maken. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat versnippering leidt tot het niet current kunnen houden van noodzakelijke kennis en kunde.’
De generaal denkt dat een verandering van opzet nodig is om goed te kunnen blijven functioneren in de veranderende wereld: ‘De vraag is of wij op deze wijze in staat zullen blijven om de steeds grotere vraag te kunnen beantwoorden en of de kloof die nu al bestaat tussen wat kan buiten de poort, en wat mogelijk is tijdens inzet, kunnen dichten. Ik denk het niet!’
 
Relevante link:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.