Militair leiderschap: situatie accepteren, actie ondernemen

Geplaatst door

‘When you want to achieve different results, you must take massive action’. Duizenden mensen juichten en stonden op de banken, en ik – kuddedier als ik ben – deed vrolijk mee. Natuurlijk was wat motivatie-goeroe Tony Robbins zei waar, en natuurlijk had ik dat niet altijd gedaan, maar echt nieuw was het allemaal niet. Elke militair weet dat je pas wat bereikt als je actie onderneemt. Het gaat er om dat je wat doet. Bij veel bedrijven, en mensen, gaat het daar mis. Ja, ze hebben ideeën, ja, ze weten dat er iets moet gebeuren, maar er gebeurt niets.

Allerlei redenen (of smoesjes) worden dan aangevoerd: het economische tij is niet goed, te weinig mensen, niet de goede systemen, geen budget, geen verstand er van, nooit eerder gedaan, weet niet of het echt resultaat geeft, past niet bij mij, kan het niet, wil het niet, allemaal smoesjes en slappe excuses. De tijd is nooit goed, en als je niet begint zul je nooit winnen. Ook van die dooddoeners, maar wel dooddoeners die bij operationele eenheden van Defensie gebruikt worden en nageleefd worden.
Militairen zijn heel goed in het accepteren van een situatie zoals die is. Bedrijven zijn heel goed in het analyseren van waarom de situatie is zoals die is, om daar vervolgens mensen de schuld van te geven en verder niet zoveel te doen aan die situatie behalve klagen. Militairen gaan uit van een bestaande situatie, analyseren welke middelen ze tot hun beschikking hebben, en ondernemen dan actie om die situatie te veranderen.
teamGewoon beginnen. Misschien heb je niet alle middelen, misschien is het weer niet top, misschien kon de opleiding beter, misschien had er nog meer informatie kunnen zijn, misschien ging iets soortgelijks eerder verkeerd, misschien ben je niet helemaal op sterkte. Maar desondanks: beginnen. Samenwerken en dingen doen. Zaken in gang zetten. Actie ondernemen, waarbij het management – de officieren en onderofficieren – voorop gaan in de strijd. Soms zelfs letterlijk.
Managers bij bedrijven zouden daar veel van kunnen leren. Accepteer de situatie zoals die is, formuleer hoe je die situatie anders wilt zien (het doel), en ga met alle mensen en middelen die je hebt actie ondernemen om het te veranderen. En als manager ga je dan voorop, niet alleen bij het bedenken, maar vooral bij het uitvoeren. Geen smoesjes en excuses, maar gewoon Actie.
 
Door: Eduard van Brakel

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.