F35 (Foto: Defensie)

Hennis: JSF stuk? Dan gewoon huren!

Geplaatst door

Als er een JSF stuk gaat, dan huren we gewoon een nieuwe. Woorden van die strekking gebruikt minister van Defensie Hennis in een brief aan de Tweede Kamer. In de Kamer waren vragen ontstaan, nadat de Rekenkamer had gesteld dat Hennis in haar begroting geen rekening houdt met het verongelukken van de gevechtsvliegtuigen.

Volgens Hennis worden bij geen enkel wapenproject verliezen ingecalculeerd, en zit er bij het aanschafbudget van de JSF een 10 procent risicoreservering. Ook zeggen experts dat er bij het relatief kleine aantal JSF’s (37) dat wordt aangeschaft, het te duur is om verliezen in te calculeren.
Het lijkt erop dat Hennis er verstandig aan zou doen om wel verliezen in te calculeren. Van de F16 gingen er 35 jaar 39 verloren. Daarbij is de JSF natuurlijk ook een gevechtsvliegtuig, dat in oorlogsomstandigheden ingezet kan worden. En oorlogsomstandigheden zijn in het algemeen niet de meest veilige omstandigheden. Bij de missies in Irak raakten onlangs ook nog F16’s beschadigd door kogels. Dus ondenkbaar is verlies van een JSF zeker niet.
Uitval van een JSF is door het kleine aantal vliegtuigen dat Nederland straks heeft ook problematisch door het kleine aantal. Als er 1 toestel uitvalt is dat verlies verhoudingsgewijs veel groter dan bij de F16, waar Nederland er in totaal 213 van heeft aangeschaft. Ook is de levertijd voor 1 JSF ongeveer 4 jaar. Hennis gaat in overleg met de Amerikaanse overheid om de levertijd te bekorten. En ook de mogelijkheid tot huren van JSF’s bij uitval van een van de aangeschafte wordt dus onderzocht.
Vanaf 2019 vervangt de JSF/F35 de huidige F16’s. De invoering gaat stapsgewijs.
Voor de liefhebber: jaarverslag van het JSF/F35-programma

Minister Hennis

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.