Pieter van den Hoek (foto wikipedia.nl)

Verzetsheld en Willemsordedrager Van den Hoek overleden

Geplaatst door

Verzetsheld en drager van de Militaire Willemsorde Pieter van den Hoek is op 93-jarige leeftijd overleden. Van den Hoek verdiende de Willemsorde als burger door in de Tweede Wereldoorlog als liniecrosser goederen te smokkelen, informatie door te geven, medicijnen te brengen en mensen helpen. Hij maakte 37 keer de oversteek door de Biesbosch tussen het bevrijde Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Daarvoor was hij al eens opgepakt door de Duitsers en naar een werkkamp gestuurd. Tijdens zijn verlof sook hij onder in de Biesbosch en sloot zich aan bij de verzetsgroep Partizanen van de Biesbosch. Na zijn 37e tocht als liniecrosser wordt hij opgepakt en naar Kamp Amersfoort gestuurd, maar weer weet hij te ontsnappen en gaat door met zijn werk als liniecrosser.
Zelf vond het allemaal niet zo speciaal wat hij deed: ‘Ik had nooit het idee dat het allemaal nu zo bijzonder was, maar anderen vertellen je dat achteraf’, zo zei hij in het Algemeen Dagblad.
 
In 1948 werd hij tot Ridder Militaire Willemsorde geslagen voor zijn daden van Moed, Beleid en Trouw. Van den Hoek wordt donderdag in besloten kring begraven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.