Hr. Ms. Karel Doorman (midden) - foto: defensie.nl

'Karel Doorman naar nieuwe maritieme flitsmacht'

Geplaatst door

Mariniers tijdens koudweertraining (foto: ministerie van Defensie)Marineschip de Karel Doorman wordt waarschijnlijk onderdeel van de Joint Expeditionary Force. Dat is ook een flitsmacht, maar niet die van NAVO. Deze flitsmacht is een initiatief van de Britten en ook Denemarken, Noorwegen, Estland, Letland en Litouwen doen er aan mee. Dat meldt de Telegraaf. Daarnaast gaat ook de Brits-Nederlandse Amphibious Force onderdeel worden van de nieuwe flitsmacht die binnen twee dagen gemobiliseerd kan zijn, zo weet de krant.

Nederland levert dan naast de Karel Doorman ook duizenden mariniers aan de macht die zich vooral richt op optreden vanaf zee. De NAVO flitsmacht richt zich vooralsnog vooral op landoptreden. De JET is niet alleen ter afschrikking, maar moet ook ‘een klap’ kunnen uitdelen, zo schrijft de Telegraaf.
De Karel Doorman is een logistiek ondersteuningsschip, dat nog niet officieel in de vaart is. Wel voerde het al een ebola-ondersteuningsmissie uit. Toen kwam ook in het nieuws dat er verstekelingen aan boord waren geklommen. Die hebben in Nederland asiel aangevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.