F35 (Foto: Defensie)

Rekenkamer: hou rekening met verongelukken JSF's

Geplaatst door

In het budget dat het ministerie van Defensie vrijmaakt voor de JSF/F35, wordt geen rekening gehouden met het mogelijk verongelukken van de nieuwe gevechtsvliegtuigen. De controleurs van de Rekenkamer plaatsen in een brief aan de Tweede Kamer kanttekeningen bij de informatie die minister Hennis (Defensie) heeft gegeven over de aanschaf van de F35. De JSF/F35 vervangt de F16 die 35 jaar in gebruik is bij de  Koninklijke Luchtmacht.

Volgens de Rekenkamer gaan de Amerikanen er van uit dat Nederland 9 van de 37 JSF’s verliest gedurende de 30 jaar dat de JSF meegaat. Ter vergelijk: de afgelopen 35 jaar verloor Nederland 39 F16’s, waarvan de helft in de eerste 7 jaar na aanschaf, zo weet nu.nl.
De Rekenkamer vindt dat zulke ‘normale’ vredeverliezen te voorzien zijn. Hennis vindt dat juist onvoorspelbaar. Ook vindt de Rekenkamer dat projectadministratie ondeugdelijk is.
In maart wil Defensie de eerste 8 JSF’s bestellen. Er zijn al 2 vliegtuigen gestationeerd in de VS. Maar dat zijn testtoestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.