Hr. Ms. Karel Doorman (midden) - foto: defensie.nl

'Ons leger niet klaar voor oorlog'

Geplaatst door

Als er oorlog komt, is het Nederlandse leger er niet klaar voor. Dat zegt de Vereniging van Marineofficieren (KVMO) in een interview in het Algemeen Dagblad. Volgens de KMVO is een structureel tekort aan personeel en materieel en zijn daarom veel eenheden niet inzetbaar. Voorzitter Marc de Natris van de vereniging geeft bijvoorbeeld aan dat er een gebrek aan brandstof is, waardoor oefeningen niet doorgaan.

De Natris zegt in het AD: “We zien allemaal dat de situatie in de wereld verandert. Als we nu zouden worden geconfronteerd met een oorlogsdreiging, wat helaas niet langer ondenkbeeldig is, dan kunnen we lang niet alle eenheden inzetten. Daar zijn de tekorten veel te groot voor.”
Volgens de KMVO is het personeelstekort bij Defensie 8,5 procent. Defensie beaamt dat, maar wijst erop dat het tekort is teruggelopen van 13 procent in 2011 naar 8,5 procent nu. Volgens De Natris dat echter het gevolg van het kleiner worden van de krijgsmacht en niet van het beter vullen met personeel. Hij stelt dat uitstroom al jaren hoger is dan de instroom. Ook zou 20 procent van de militairen vorig jaar hebben gesolliciteerd voor een baan buiten Defensie, zegt hij in het AD.

IMG-20150210-WA0000Het tekort aan personeel en materieel is een gevolg van de jarenlange bezuinigingen op Defensie. Ondanks dat het politieke tij voor een hoger budget nu gunstiger lijkt, is de krijgsmacht nog steeds bezig met het uitvoeren van verdere bezuinigingen.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.