Nederland klaar voor flitsmacht NAVO

Geplaatst door

Nederland is klaar voor de NAVO-flitsmacht. Nederland levert 200 militairen aan de extra snel inzetbare spits van de macht. Dat zei minister Hennis van Defensie. Nederland is samen met Duitsland en Noorwegen de eerste leverancier van gevechtskracht van Very High Readiness Joint Task Force, die binnen 48 uur inzetbaar is binnen de NAVO-operatiegebieden.

Volgens Hennis stelt de macht de NAVO in staat om snel flexibel en beslissend te reageren: ‘We testen de komende maanden hoeveel tijd nodig is om eenheden op een bepaalde plek te krijgen. De huidige veiligheidssituatie vraagt om snelle inzetbaarheid van onze strijdkrachten.”
De flitsmacht bestaat uit maritieme, land- en luchtmachteenheden, inclusief special forces. De landcomponent, waar nu de focus op ligt bestaat uit,: een (multinationale) brigade van enkele duizenden militairen. De flitsmacht heeft – als die volledig operationeel is – een reactietijd van 5-7 dagen. Binnen deze flitsmacht is er 1 bataljon (600-800 man) dat zelfs binnen 48 uur gereed is voor inzet. Eenheden maken 3 jaar deel uit van de flitsmacht. Het eerste voor voorbereiding, dan voor inzetgereedheid en het laatste jaar voor inzet.
Nederland levert zo’n 200 militairen afkomstig van het Duits-Nederlandse legerkorps en 11 Luchtmobiele Brigade.

Eén reactie

  1. Het is “hun” strijdkrachten, niet “onze” strijdkrachten.
    Landmacht, luchtmacht en marine heeft de laatste jaren slechts onze bondgenoten uitgemoord, zoals in Servië. Het feit dat lieden in NAVO gebeuren niet dit land dienen, blijkt ook uit de arrogantie van de pers, die dagelijks zulke onwaarheden zonder tegenstribbelen publiceert. Als de bombardementen op de Partizanen niet genoeg bewijs zijn van het misbruik van onze strijdkrachten door onze vijanden, dan wil ik nog wel wijzen op Sovjet Unie die Afghanistan aanviel, toen Rusland verloor, kwam NAVO helpen om dat land kapot te maken.
    Breek me de bek niet open over Irak, betreft Mali begint mij de werkelijke agenda ook al duidelijk te worden. Die missies hebben niets met landsverdediging te maken, dat ministerie behoort een andere naam gegeven te worden. En de foto bij dit artikel is om te kotsen, die vrouw hoort achter een aanrecht, of dat ander echt, maar niet in de evidente nukubu positie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.