Wat is een veteraan u waard?

Geplaatst door

Wat is een veteraan u waard? Een vraag die wel vaker door mijn hoofd spookt. Een vraag die wordt opgeroepen door nieuwsberichten, (social) media, gesprekken en meer persoonlijk door mijn eigen heroriëntatie op leven en werk als officier b.d. En dat valt als veteraan, of überhaupt als ex-militair, nog niet mee.

Wie is veteraan?
Veteranen zijn alle (ex)-militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden. Of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. In de tekst gebruik ik de termen veteraan en ex-militair door elkaar. Een veteraan is immers een ex-militair en ik doe de aanname dat anno 2015 het gros van de ex-militairen wel veteraan is. Waar ik ‘hij’ schrijf bedoel ik zowel de mannelijke als de vrouwelijke veteraan.
Wat is een veteraan u waard?!
Twee gratis treinkaartjes per jaar, een blits veteranenpasje en een speldje? Inderdaad een beetje mager. Maar er is meer, zoals een veteranenloket en wetgeving om zorg te mogen ontvangen. Naar mijn mening een goed begin, maar we zijn er nog lang niet. Dit zijn nog steeds maatregelen binnen de eigen vertrouwde cirkel van de politiek, defensie en het Veteraneninstituut.
Het bedrijfsleven is nu aan de beurt om de waarde van de veteraan in te zien. En we weten allemaal, dat ondanks een aantal goede initiatieven, de veteraan en ex-militair nog steeds niet op waarde wordt geschat. Nee, want een veteraan heeft uiteraard psychische klachten, heeft alleen maar verstand van militaire werkwijzen, kan alleen maar hiërarchisch denken, volgt alleen bevelen op en meer van dit soort stigma’s.
Het woord ‘veteraan’ roept zelfs in sommige gevallen al negatieve associaties op.

Ik vraag u als werkgever nu: “Wat is een veteraan u waard?!”

Misschien dat ik u een beetje op weg kan helpen. Op weg naar uw bewustwording van wat deze man of vrouw allemaal voor u kan betekenen:

 • Een veteraan is loyaal en integer naar de organisatie en naar het team; hij werkt hard, is intrinsiek gemotiveerd en toegewijd. Een veteraan is als geen ander een teamplayer.
 • Een veteraan werkt samen. Ongeacht ras, leeftijd, religie, al dan niet aanwezige competenties, een veteraan werkt altijd samen. Hij rekent op de ander en weet dat er ook op hem wordt gerekend.
 • Een veteraan is een volwassen professional en beschikt over enorme arbeidsethos.
 • Een veteraan is getraind om gedisciplineerd, zelfstandig, efficiënt en onder druk te werken.
 • Een veteraan weet zich snel nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken en zijn gedrag aan elke situatie aan te passen. Vanaf werkdag één draagt de veteraan substantieel bij.

Leiden
De (ex-) militaire leider, dus ook de veteraan, leidt door een voorbeeld te zijn. De militaire leider weet als geen ander dat er meer nodig is dan een bevel en wat sterren op de schouder. De militaire leider weet zijn personeel te motiveren en stimuleren tot maximale inzet, overal en veelal onder verzwarende omstandigheden. Hij weet op positieve en integere wijze mens en organisatie te bewegen tot ontwikkeling, gericht op het bevorderen van de kwaliteit van het beroepsmatig handelen. Naast zijn ‘hard skills’ zet hij hiervoor ook zijn persoonlijke, emotionele en sociale en intellectuele vaardigheden in.
De meeste veteranen spreken meer dan één taal en ze weten zich, door hun internationale kennis en ervaring, te bewegen in complexe en internationale omgevingen.
Doorzetten
Een veteraan waardeert kleine gebaren, is dankbaar voor wat hij heeft en neemt niets voor vanzelfsprekend aan. Een veteraan zet door, waar anderen stoppen. Zie dit niet als persoonlijke bedreiging, maar gebruik dit ter uwer voordeel!
Organisaties en hun medewerkers moeten het hoofd bieden aan voortdurend en snel wijzigende omstandigheden. Verandering is hierbij de enige constante.
Uw behoefte
Procesoptimalisatie, Lean thinking, echt leiderschap, succesvolle resultaten en dito borging in uw organisatie, projectmatige en flexibele inzet, veiligheid, risicobeheersing, duurzaamheid, efficiëntie en maatschappelijke waarde.
Ligt daar niet vooral uw behoefte? Ik weet wel een oplossing… Kijk goed rond in uw netwerk en nodig eens een ex-militair uit voor een kopje koffie. Neem de moeite om goed te luisteren en door te vragen.
En stel uzelf nog eens de vraag: “Wat is een veteraan mij waard?!” Waarschijnlijk worden uw verwachtingen overtroffen. Doe er uw voordeel mee!
Ter afsluiting een mooi citaat van The U.S. Department of Veterans Affairs:
“Veterans have been trained in multiple types of occupations that involve information technology, customer service, business management, sales, operations, and many more. Military experience fosters great respect for procedures, and Veterans are never afraid to tackle tough problems to reach results.”
 
De auteur:
Sander_DenkSander Denk is officier b.d.. Hij ging op missies naar Kosovo en Bosnie. Nu werkt hij als coach, trainer en (interim)manager. Dit doet hij altijd methodisch en resultaatgericht met een groot inlevend vermogen. Stokpaardjes van Sander zijn: (Persoonlijk) Leiderschap, Lean management en Mindfulness.
Bekijk zijn linkedin-profiel: nl.linkedin.com/in/sanderdenk

30 reacties

 1. Wij de VETERANEN die uit Indië Korea Nieuw-Guinea terug kwamen werden toen met de REET aangekeken ,ok het is nu beter ,stukken beter .Maar toen.????? Stront voor dank ,ik weet er van was er zelf bij na 2 jaar aan een stuk te zijn (MOETEN) uitgezonden voor 125 fl in de maan .

 2. Ik ben zelf in 1995 naar Bosnië geweest en nu uit dienst en merk er niks van dat ik veteraan ben. Ook toen ik uit dienst ging moest ik er zelf achter aan. En nu heb ik daardoor geen behoefte om mee te doen aan de veteranen dagen. Terwijl ik er wel voor open sta maar nooit wat van hoor. Dus eigenlijk voel ik een vergeten veteraan.
  Emile van Leeuwen

   1. Juist omdat dit enigszins herkenbaar was heb ik via facebook contact gezocht met Emile. Een aantal pagina’s en mogelijkheden zijn door mij aangedragen en Emile stond daar erg positief tegenover.
    Dus mogelijk gaan we Emile zien op diverse sites en de veteranendag.
    Emile, welkom (terug) in de wereld van de veteranen.

 3. Goed verhaal, kan mij er als ex beroepsmilitair EN als werkgever/ondernemer goed in vinden. Heb uitsluitend positieve ervaring met ex militairen en veteranen in het bedrijfsleven en kan mijn collega ondernemers alleen maar uitdagen en aanmoedigen om deze ‘engagement’ aan te gaan.

 4. Bedankt voor je reactie Willy. Het is wrang als de erkenning die je verdient of verwacht uitblijft. Gelukkig leren we van het verleden en gaan er veel dingen een stuk beter. Hopelijk geeft mijn blog een impuls om die stijgende lijn voort te zetten.
  Sander Denk

 5. Sander compliment!. Hoop dat je artikel een soort van “estafette” effect gaat geven. Elke veteraan heeft een ervaring die bijzonder is. Wie weet dat de vermenging van vetaranen in onze samenleving zal bijdragen aan nog meer respect voor de veteranen.

  1. Dank je voor het compliment Kelvin! Zou inderdaad mooi zijn als deze boodschap zo’n “estafette” effect gaat geven. Het aantal views van dit blog en het aantal keren dat het is gedeeld is in ieder geval al erg hoog. Een goed begin. 🙂
   Sander Denk

 6. zelf heb ik ondervonden tijdens het solliciteren men erg negatief is bij het zien van een militaire carrière zeker als vrouw

  1. En dat is toch eeuwig zonde! Laten we hopen dat dit blog en alle andere mooie bijdragen van veteranen en (ex-) militairen daar verandering in brengen. We moeten het zelf doen.
   Dank voor je reactie!
   Sander Denk

 7. Als inmiddels (weer) beroepsmilitair, manager en (even) ex-ondernemer ken ik beide kanten van de medaille. Het gebrek aan kennis en de omvang van de vooroordelen over het militaire bedrijf in het bedrijfsleven is ronduit beschamend. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om das iets aan te doen. Ik stel vast dat het de goede kant uitgaat maar dat het in het huidige tempo veel te langzaam gaat. Dus: Aan het werk overheid. Er is een ereschuld te betalen!

  1. Dank je wel voor je reactie! En wat mooi om te lezen, dat je weer beroepsmilitair bent. Ik kan niet anders dan het volledig met je eens zijn. Belangrijk is ook te beseffen dat de veteranen en ex-militairen al keihard werken aan het vergroten van de bewustwording en het wegwerken van de vooroordelen. Daarin nemen we onze verantwoordelijkheid. Maar het zijn de overheid en het bedrijfsleven die nu ook een stevige duit in het zakje mogen doen.
   Sander Denk

 8. Beste Sander,
  gelezen jouw opsomming, ben ik een veteraan.
  ——–knip—–
  Een veteraan is loyaal en integer naar de organisatie en naar het team; hij werkt hard, is intrinsiek gemotiveerd en toegewijd. Een veteraan is als geen ander een teamplayer.
  Een veteraan werkt samen. Ongeacht ras, leeftijd, religie, al dan niet aanwezige competenties, een veteraan werkt altijd samen. Hij rekent op de ander en weet dat er ook op hem wordt gerekend.
  Een veteraan is een volwassen professional en beschikt over enorme arbeidsethos.
  Een veteraan is getraind om gedisciplineerd, zelfstandig, efficiënt en onder druk te werken.
  Een veteraan weet zich snel nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken en zijn gedrag aan elke situatie aan te passen. Vanaf werkdag één draagt de veteraan substantieel bij
  ——–knip—–
  Ook volgens deze US-website: http://www.americanwarlibrary.com/whatvet.htm
  Echter, ikzelf ben in mijn 37-jarig militair dienstverband bij de KL als onderofficier bij de Genie wel beschikbaar maar nooit uitgezonden geweest.
  Jouw opsomming, waarin de nadruk ligt op het veteraan zijn, geldt m.i. niet alleen voor hen, maar voor elke beroepsmilitair!
  Dat Nederland heeft bepaald dat men uitgezonden moet zijn geweest om in aanmerking te komen voor de status ‘veteraan’, is voor mij een feit en als teamplayer heb ik dat geaccepteerd. Ik kan daar goed mee leven. Wel vind ik het jammer dat hier (weer) een ongewilde tweespalt wordt opgevoerd tussen militairen die wèl en militairen die niet zijn uitgezonden. Het hameren op de status van veteraan miskent de inzet en ervaring van de niet-veteraan. Helaas gebeurt dit de laatste tijd maar al te vaak.
  Wel kan ik me helemaal vinden in je verhaal over de waarde van (oud-) militairen voor de civiele wereld.
  Met Geniegroet, Bernard

  1. Beste Bernard, bedankt voor je uitgebreide reactie. En wat een prestatie, 37 jaar in militaire dienst. Daar mag je met recht trots op zijn!
   Het is in het geheel niet mijn bedoeling geweest om een tweespalt op te voeren tussen militairen die wèl en militairen die niet uitgezonden zijn geweest. Dit probeerde ik te voorkomen door te schrijven: “In de tekst gebruik ik de termen veteraan en ex-militair door elkaar. Een veteraan is immers een ex-militair en ik doe de aanname dat anno 2015 het gros van de ex-militairen wel veteraan is.” Het gaat mij zowel om de ex-militair als de veteraan en de enorme waarde die zij hebben voor het bedrijfsleven.
   Het woord ‘veteraan’ betekent overigens ook: iemand die gedurende een lange tijd ergens is of iets beoefend heeft. Dus met 37 dienstjaren? Inderdaad, hartstikke veteraan!
   Maar om een en ander zuiver en bondig te houden heb ik er bewust voor gekozen om de betekenis zoals die door defensie wordt gegeven te gebruiken.
   Nogmaals dank en hartelijke groet,
   Sander Denk

 9. Iedere ex mil is veteraan , alleen de status is verschillend. Dus werkgevers met he binnenhalen van veteranen haal je iets goeds binnen.

  1. Dank je wel voor je reactie! Ik hoop met mijn reactie aan Bernard ook een en ander beter verduidelijkt te hebben.
   Sander Denk

 10. Hallo Sander
  een heel goed blog .
  maar ik moet zeggen dat ik als veteraan in het buiteland heel weinig hoor van de defensie en ik denk niet dat ik alleen ben.
  Groetjes uit Duitsland P.Mallaise

 11. Heb in 1997/1959als militair dienstplicht in Biak (Voorm.Nederlands Ned.Nieuw Gunea) gediend.Idd werd er toen weinig aandacht besteed.Mijn persoon en nog +/- 5 medematen vn het korps de Betuwe (LUA]Toen gedetacheerdin kamp Ossendrecht hadden ons gemeld voor de missie Biak.Later werd het,dcht ik Verplicht om te gaan.Voor de rest werd er naar ik dacht niet zoveel aandacht aangeschonken,Of het moet van familie komen.Toen we na ca 2 jaar terug in Nederland kwamen,in Nederland .Vord de rest hebben we er bijna niets meer over gehad.Heb mijn vroegerige job weer aangepakt.(Varensgezel bij de Grote Handelsvaart.Later kregen we meer aandacht en vind,dat we nu toch eenn beetje meer erkent worden.Met vr gr.B.Kalff.

 12. Hoi sander leuk en goed dat je kon formuleren wat een veteraan waard is maar helaas denkt niet ieder er zo over want sinds 2009 solliciteer ik als een yekko en overal maar geen bedrijf die mij een fatsoenlijke kans wil bieden als ze horen dat ik heb gediend.momenteel doe ik vrijwilligerswerk ookal probeer ik een betaalde baan te vinden. Jammer en nogmaal

 13. Hoi sander leuk en goed dat je kon formuleren wat een veteraan waard is maar helaas denkt niet ieder er zo over want sinds 2009 solliciteer ik als een yekko en overal maar geen bedrijf die mij een fatsoenlijke kans wil bieden als ze horen dat ik heb gediend.momenteel doe ik vrijwilligerswerk ookal probeer ik een betaalde baan te vinden. Jammer

 14. 8 jaar gewerkt bij Defensie. Helaas werd het fase 2 systeem aangepast en stond ik voor dat het wist aan de andere kant van de poort. Ik werk nu in de particuliere beveiliging. Ideaal is het niet en ik ben opzoek naar iets anders.
  Ik heb zelfs (meerdere) malen gehoord tijdens gesprekken dat zij een bepaald beeld hebben van militairen/veteranen. Wij zouden allemaal maar afgestompt zijn en niet alleen kunnen werken.

 15. “ik doe de aanname dat anno 2015 het gros van de ex-militairen wel veteraan is”
  Ik ben geen veteraan en voel me ook niet een veteraan, maar het gros van de ex-militairen was dienstplichtige, die oefeningen deed op de Duitse heide.
  Jammer dat dienstplichtigen nooit een status hebben gekregen, die ze verdienen. Ze werden als noodzakelijke aanvulling opgeroepen voor een wedde, die de kosten zelfs niet kon dekken. 18 maanden opgeofferd voor het vaderland. De echte veteranen zijn de dienstplichtigen. De beroeps en dus vrijwilligers wisten waar ze aan begonnen en kregen hiervoor een salaris, gevarengeld en bonussen. Een werknemer met een ruime compensatie is geen veteraan, maar een huursoldaat in mijn visie.

 16. Ik heb na mijn dienstplicht een functie in het bedrijfsleven geaccepteerd. Er is nooit gesproken over mijn dienstplicht als een voordeel of nadeel, het telde gewoon niet mee. Na 18 maanden ( waarvan 6 in opleiding) gediend te hebben, moet ik ook eerlijk bekennen dat de staat mij niets wijzer heeft gemaakt, behalve het herkennen van diverse alcoholische drankjes. Dat sommige militairen zich nu in de steek gelaten voelen is niet terecht, immers om welke competenties van een militair staat het bedrijfsleven te springen? Het is een totaal andere maatschappij, waarbij een militaire carriere geen indruk maakt. Daarbij zijn de afgelopen jaren ook veel niet militairen werkloos. Realiteit is dat het moderne bedrijfsleven werknemers zoekt, die juist niet de neuzen naar dezelfde kant hebben staan en zich niet snel conformeren aan regels, maar buiten de box durven te denken. Iets dat een militair juist is afgeleerd, jammer.

 17. Belachelijk dat een ex-militair niet de status krijgt van veteraan.
  Ik heb 4 jaar gediend bij het Korps Mariniers, heb de blokkade van Gibraltar meegemaakt
  op Hr.Ms de Ruyter waar op de brug de spaanse kogels om je oren vlogen en dan meld je je
  aan als veteraan, maar dan krijg je nul op reqeuest.
  Gewoon belachelijk waanom niet iedere militair betitelen als veteraan.
  Eidereen heeft toch zijn best gedaan om het vaderland te dienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.