Patriot-luchtafweersysteem (foto: Defensie.nl) (foto: Defensie.nl)

Patriot-missie in Turkije eindigt zondag

Geplaatst door

Patriot-luchtafweersysteem (foto: Defensie.nl)
Patriot-luchtafweersysteem (foto: Defensie.nl)

Na twee jaar eindigt komende zondag de Nederlandse Patriot-missie in Turkije. Nederlandse militairen waren daar met het luchtafweersysteem om NAVO-bondgenoot Turkije te beschermen tegen mogelijke luchtaanvallen vanuit Syriƫ. In de twee jaar hebben de Patriot-raketten niet in actie hoeven komen.

Volgens de Telegraaf namen onze soldaten wel tientallen lanceringen waar, maar bereikten de projectielen nooit het Turkse grondgebied. Daarom heeft de Nederlandse eenheid nooit een schot hoeven lossen. De ruim 200 militairen waren gestationeerd bij de stad Adan. De missie begon in januari 2013. De missie kwam tot stand op verzoek van Turkije. Ook Duitsland en de VS leverden Patriots. Nederland wordt afgelost door Spanje.
Het kabinet heeft besloten om de missie niet te verlengen. Doordat militairen ook deelnemen aan veel andere missies, zoals in Mali en in de strijd tegen IS, wordt de Krijgsmacht te zwaar belast. Daarnaast hebben de wapensysytemen door de permanente inzet ook groot onderhoud nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.